Robert Wise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Wise vuonna 1990.

Robert Earl Wise (10. syyskuuta 1914 Winchester, Indiana14. syyskuuta 2005 Los Angeles, Kalifornia)[1] oli Oscar-palkittu yhdysvaltalainen elokuvatuottaja ja -ohjaaja.

Wise syntyi Winchesterissä, Indianassa ja aloitti elokuvauransa RKO-elokuvayhtiössä musiikki- ja äänileikkaajana. Hän siirtyi pian elokuvien leikkaajaksi ja oli jo 27-vuotiaana Oscar-ehdokkaana parhaasta leikkauksesta vuoden 1941 elokuvassa Citizen Kane. Wise oli myös Citizen Kanen tuotantoryhmän pitkäikäisin ja lopulta vuonna 2005 ainoa elossa oleva jäsen. Robert Wisen ensimmäinen elokuvaohjaus oli Kissaihmisten kirous vuonna 1944. Vuonna 1947 hän ohjasi Lawrence Tierneyn tähdittämän film noir -klassikon Syntynyt tappamaan ja kaksi vuotta myöhemmin nyrkkeilyelokuvan Viimeinen isku.

Robert Wise osoittautui päteväksi ohjaajaksi, jonka kyvyt sopivat monentyyppisten elokuvien tekemiseen. 1950-luvulla hän osoitti taitonsa niin tieteiselokuvissa (Uhkavaatimus Maalle) kuin melodraamassa (Vilja kypsyy), puhumattakaan Susan Haywardin Oscar-menestyksestä elokuvassa Antakaa minun elää!, josta Wise sai itsekin parhaan ohjaajan ehdokkuuden.

Vuonna 1961 Robert Wise vihdoin voitti Jerome Robbinsin kanssa ohjaaja-Oscarin elokuvasta West Side Story, jonka hän myös tuotti. Vuonna 1965 The Sound of Music toi hänelle toisen Oscarin ohjauksesta. Vuoden 1966 elokuva Tykkivene Jangtse-joella tuotti huikeat kahdeksan Oscar-ehdokkuutta ja myös kahdeksan Golden Globe -ehdokkuutta. Palkintoja tuli kuitenkin ainoastaan yksi. Richard Attenborough sai Golden Globen parhaasta miessivuosasta.

Wise palasi 1970-luvulla myös tieteisfiktioon (Andromeda uhkaa, Star Trek: Avaruusmatka), dokumentaariseen draamaan (Hindenburg) ja kauhuun (Henkimaailman kahleissa). Vuoden 1989 Rooftops oli hänen viimeinen teatterilevitykseen päässyt elokuvansa.

Wiselle myönnettiin Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto vuonna 1998.

Viimeisinä vuosinaan Wise oli aktiivinen elokuviensa DVD-julkaisujen tuotannossa ja markkinoi eri tilaisuuksissa elokuviaan. Esimerkiksi Star Trek: Avaruusmatka -elokuvan erikoistehosteet korjattiin ohjaajan toivomaan muotoon.

Robert Wise oli aikoinaan sekä ohjaajajärjestö Directors Guild of American että Oscar-palkinnostaan tunnetun Yhdysvaltain elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) presidentti.

Syyskuussa 2005 Wise sai sydänkohtauksen kotonaan. Hänet vietiin Kalifornian yliopiston sairaalaan, jossa hän kuoli 14. syyskuuta, neljä päivää 91-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Robert Wisella on oma tähti Hollywood Walk of Famellä osoitteessa 6338 Hollywood Blvd.

Oscar-palkinnot ja -ehdokkuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Stupidot (1996, näyttelijä, "Stanleyn naapuri")
  1. Alanen, Antti: Elokuvantekijät, s. 741–742. Otava, 2012. ISBN 978-951-1-20533-3.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]