Hanna Schygulla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hanna Schygulla, 2005

Hanna Schygulla (s. 25. joulukuuta 1943 Königshütte, Ylä-Sleesia, Saksan miehitysalue) on saksalainen näyttelijä ja chansonlaulaja.

Hanna Schygullan syntymäkoti.

Schygullan vanhemmat olivat Antonie (o.s. Mzyk) ja Joseph Schygulla. Joseph Schygulla oli jalkaväensotilas Saksan armeijassa toisen maailmansodan aikana. Amerikkalaiset joukot vangitsivat hänet Italiassa, ja hän oli sotavankina vuoteen 1948 asti. Tällä välin äiti ja tytär pakenivat Müncheniin.

Hanna Schygulla opiskeli Münchenissä 1960-luvulla romaanisia kieliä sekä saksan kieltä ja kirjallisuutta. Näyttelijän urallaan hänet tunnetaan etenkin Rainer Werner Fassbinderin luottonäyttelijänä, joka oli pääosassa monissa hänen elokuvissaan, kuten Maria Braunin avioliitto (1979) ja Lili Marleen (1981) sekä televisiosarjassa Berlin Alexanderplatz (1980). Saksalaisten elokuvien lisäksi hän on näytellyt ranskalaisissa, italialaisissa ja amerikkalaisissa elokuvissa tunnettujen ohjaajien töissä, muun muassa Ettore Scolan ja Jean-Luc Godardin. 1990-luvulla hän tuli tunnetuksi chanson-laulajana. Schygulla on asunut Pariisissa vuodesta 1981.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forsman, Liselott & Malmi, Timo: ”Asioiden välissä”, Hanna Schygullan haastattelu. Filmihullu 4/2017.
  • Timonen, Lauri: ”Sutten hellyyttä – Schygulla Meets Fassbinder”. Filmihullu 4/2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.