Vittorio Storaro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vittorio Storaro
Vittorio Storaro at Lisbon Cinemateca 2017.jpg
Elämä
Syntynyt
View and modify data on Wikidata (82 vuotta)
RoomaView and modify data on Wikidata [1][2]
Muita tietoja
Verkkosivusto
Palkinnot
Parhaan kuvauksen Oscar-palkinto ()
Parhaan kuvaajan Euroopan elokuvapalkinto ()View and modify data on Wikidata
Filmografia
Vittorio Storaron filmografia (en)View and modify data on Wikidata

Vittorio Storaro (s. 24. kesäkuuta 1940 Rooma)[3] on italialainen elokuvaaja. Hän on voittanut kolme parhaan kuvaajan Oscar-palkintoa elokuvista Ilmestyskirja. Nyt (1980), Punaiset (1982) ja Viimeinen keisari (1988). Lisäksi hän oli ehdolla vuonna 1991 elokuvasta Dick Tracy. Ohjaajista hän on työskennellyt muun muassa Francis Ford Coppolan, Bernardo Bertoluccin, Warren Beattyn ja Carlos Sauran kanssa.

Storaro aloitti valokuvauksen opiskelut isänsä innoittamana 11-vuotiaana ja elokuvauksen opiskelut 16-vuotiaana. 1960-luvulla hän työskenteli kameramiehenä ja teki lyhytelokuvia. Hän teki debyyttinsä pitkän elokuvan pääkuvaajana vuonna 1969 Franco Rossin elokuvassa Giovinezza, giovinezza. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki vuonna 1970 kuvattuaan Bernardo Bertoluccin elokuvat Fasisti ja Hämähäkin juoni.[3]

Osittainen filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vittorio Storaro Cannesissa vuonna 2001.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (de) Saksan kansalliskirjasto, Berliinin valtionkirjasto, Baijerin osavaltionkirjasto ja Itävallan kansalliskirjasto, GND-tunniste (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. (de) Saksan kansalliskirjasto, Berliinin valtionkirjasto, Baijerin osavaltionkirjasto ja Itävallan kansalliskirjasto, GND-tunniste (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. a b Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 4: Writers and Production Artists, 4th edition, s. 826. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]