Michael Ondaatje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Ondaatje

Philip Michael Ondaatje OC (s. 12. syyskuuta 1943, Colombo, Sri Lanka) on kanadalainen kirjailija ja runoilija. Hänen Booker-palkinnon saaneesta romaanistaan Englantilainen potilas Anthony Minghella ohjasi Oscar-palkitun samannimisen elokuvan.

Ondaatje syntyi perheeseen, jossa on alankomaalais-, tamili-, singaleesi- ja portugalilaisjuuria. Hän muutti äitinsä kanssa Englantiin vuonna 1954. Vuonna 1962 hän muutti Kanadaan.

Vaikka Ondaatje tunnetaan parhaiten romaaneistaan, hänen tuotantoonsa kuuluu myös muistelma hänen lapsuudestaan Sri Lankassa, kolmetoista runokirjaa ja kolme elokuvaa. Hän on saanut Kenraalikuvernöörin kirjallisuuspalkinnon kahdesta runokirjastaan. 1960-luvulta lähtien hän on myös toiminut torontolaisen Coach House Books -kirjakustantajan runotoimittajana.

Ondaatjen teoksia ovat muun muassa aiemmin suomennetut Leijonan puvussa (In the Skin of a Lion, 1987), Englantilainen potilas (The English Patient, 1992) ja Anilin varjo (Anil's Ghost, 2000). Divisadero ilmestyi suomeksi 2008.

Ondaatje kuuluu kahdesti vuodessa ilmestyvän kanadalaisen kirjallisuuslehden Brickin toimituskuntaan ja toimii Kanadan Pen-klubissa. Hän on Royal Society of Literaturen jäsen.[1] Hän on naimisissa dekkarikirjailija Linda Spaldingin kanssa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leijonan puvussa (In the Skin of a Lion, 1987)
  • Englantilainen potilas (The English Patient, 1992)
  • Anilin varjo (Anil's Ghost, 2000)
  • Divisadero, suom. Juhani Lindholm, 2008, Otava

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Royal Society of Literature: Current RSL Fellows (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi) Viitattu 20.11.2013.