Sulkavan Linnavuori

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sulkavan linnavuori)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sulkavan linnavuori
Hjalmar Appelgrenin havainnekuva Sulkavan linnavuoren varustusten jäänteiden sijainnista 1891.
Hjalmar Appelgrenin havainnekuva Sulkavan linnavuoren varustusten jäänteiden sijainnista 1891.
Sijainti

Sulkavan linnavuori
Koordinaatit 61.75314991°N, 28.31940629°E
Valtio Suomi
Paikkakunta Sulkava
Historia
Tyyppi Linnavuori
Aiheesta muualla

Sulkavan linnavuori Commonsissa

Sulkavan Linnavuori (myös Pisamalahden Linnavuori)[1] on Sulkavan kunnassa sijaitseva muinainen linnavuori. Se sijaitsee Saimaan Enonveden Pisamalahdessa, vastapäätä Partalansaarta. Kunnan keskustasta on matkaa vuorelle noin viisi kilometriä.[2][3]

Mäki on kolmelta suunnalta erittäin jyrkkäreunainen, ja sen itäpuolisella, hieman loivemmalla reunalla on vallin jäännöksiä. Muuri on noin 120 metriä pitkä, ja sen kivinen perustus on erittäin jykevä: se on tehty suurista kivistä ja edelleen paikoin lähes kolme metriä korkea. Vuoren huippu on nykyisin noin 55 metriä järvenpinnan yläpuolella. Järvenpinnan alapuolella sekä vuoren seinämillä on useita onkaloita.[4]

Linnavuoren laelle muurin taakse jää noin 100×120 metrin alue, jossa on aikoinaan ollut muun muassa ainakin 14 heittokivikasaa. Linnavuoren juurella on kaksi luolamaista onkaloa.

Vanhin toistaiseksi löytynyt kirjallinen maininta linnavuoresta on vuodelta 1561. Silloisessa veroluettelossa sen mainitaan kuuluvan Säämingin pitäjän Iitlahden kymmenyksen talonpojille Hannu ja Heikki Kontiaiselle.

Linnoitus on oletettavasti rakennettu rautakaudella tai keskiajalla. Olettamukseen kuuluu myös, että linnasta länteen sijaitseva Vartioniemi kuuluisi samalle ajalle. Erään hypoteesin mukaan linna olisi rakennettu läntistä uhkaa eli hämäläisiä vastaan.

Linnavuori ja sitä ympäröivä maisema ovat Sulkavan merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä. Sulkavan Suursoutujen kilpailureitti kulkee aivan linnavuoren editse. Televisio-ohjelmassa Yllytyshullut järjestettiin haaste sukeltaa yhteen vuoren juurella olevista Pisamalahden linnavuoren luolista, jonka sisäänkäynti on vedenpinnan alapuolella.[5]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppänen, Paavo: Sulkavan historia I: Sulkava vuoteen 1860, s. 85. Sulkava: Sulkavan kunta, 1999. ISBN 951-98270-0-5.
  2. Sulkavan linnavuori, Sulkava (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 9.10.2019.
  3. Muinaisjäännösrekisteri: Pisamalahden linnavuori Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 28.11.2012. Museovirasto. Viitattu 6.8.2013.
  4. http://www.savonlinna.fi/museo/opas/linnavuoret.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. http://www.rajupusuwiki.fi/index.php/Pisamalahden_linnavuoren_luolattarvitaan parempi lähde

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]