Lassilan linnavuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lassilan linnavuori
Sijainti

Lassilan linnavuori
Koordinaatit 61°13′11″N, 29°01′29.3″E
Valtio Suomi
Paikkakunta Ruokolahti
Historia
Tyyppi Linnavuori

Lassilan linnavuori on linnavuori, joka sijaitsee Ruokolahdella Latvajärven rannalla lähellä nykyistä Venäjän rajaa. Lassilantie, jonka varrella linnavuori sijaitsee, poikkeaa Niskapietilän museotieltä, joka on osa historiallisesti tärkeää SavonlinnaViipuri-maantietä. Linnavuori on tunnettu myös luolasta, joka muodostaa vuoren halki kulkevan käytävän. Luolan suu sijaitsee linnavuoren kupeessa, korkeassa pystysuorassa graniittikalliossa.

Perimätiedon mukaan isovihan aikana vuoren onkaloissa oli ollut piilossa 40 kyläläistä. Aseistetut vartiomiehet olivat valvoneet luolan molempia suuaukkoja. Kun venäläiset eivät saaneet suomalaisia ajettua ulos luolista, he olivat kaataneet kallionrakosista kiehuvaa vettä luolassa olevien päälle. Keino ei ollut kuitenkaan tepsinyt, sillä kylmä kallio jäähdytti veden ennen kuin se satoi luolassa olevien niskaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sulo Siitonen (toim.): Ruokolahti : kotiseutulukemisto : historiaa, kuvauksia, tapahtumia ja tarinoita. 2, s. 109. Ruokolahti-seura, 1983. ISBN 951-99509-6-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]