Hankaan linnavuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hankaan linnavuori
Sijainti

Hankaan linnavuori
Koordinaatit 60.92332°N, 25.48081°E
Valtio Suomi
Paikkakunta Hollola
Historia
Tyyppi Linnavuori
Huippukausi rautakausi, keskiaika

Hankaan linnavuori eli Hankaan linnamäki on Päijät-Hämeessä Hollolan hankaassa sijaitseva muinaislinna.[1][2]

Linnavuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaislinna sijaitsee noin kolme kilometriä Herralasta pohjoiskoilliseen Hankaan peltoalueen reunalla kohoavalla korkealla ja suurella kalliomäellä. Sen laki on paljasta kalliota, joka on noin 400×200 metriä laaja ja sen lakipiste kohoaa 143 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kalliolla on lounaassa, etelässä ja kaakossa sekä itäpuolella jyrkänteet. Vain pohjoinen sivusta on loivempaa rinnettä. Pohjois- ja luoteisrinteeseen on rakennettu kivistä vallia, joka näkyy edelleen 60 metrin matkalta. Länsireunalla erottuu penkere, joka sovelui ilmeisesti laelle johtavaksi tieksi.[1]

Vuonna 2002 tehtiin alueella metallinilmaisimilla metallinetsintää, mutta niissä tehdyt löydöt olivat moderneja. Samassa yhteydessä puhdistettiin ja dokumentoitiin kivivalli, joka on tulkittavissa puolustusmuurin jäänteeksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Muinaisjäännösrekisteri: Linnamäki (Linnavuori) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 4.3.2009. Museovirasto. Viitattu 6.6.2016.
  2. Hankaan linnavuori, Hollola (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 13.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vanhin kirjattu maininta paikasta on Väinö Wallin: Kertomuksia Hollolan kihlakunnan muinaisjäännöksistä. SMYA XIV, 1894, s. 186.