Metallinpaljastin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metallinpaljastin käytössä.

Metallinpaljastin on laite, joka käyttää sähkömagneettista induktiota havaitakseen metallia. Tunnettuja metallinilmaisimien valmistajia ovat mm. Deus, Garrett, C-Scope, Minelab, Viking ja Whites.

Laitteen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertaisimmillaan metallinpaljastin on oskillaattori, jonka läpi kulkee vaihtovirtaa käämiin, mikä tuottaa vaihtelevan magneettikentän. Sähköä johtavan metalliesineen joutuessa lähelle käämiä, käämin luoma magneettikenttä indusoi metalliesineeseen pyörrevirtauksen, joka tuottaa oman magneettikentän. Mikäli toista käämiä käytetään magnetometrinä, magneettikentän eron voi havaita metalliesineen yllä.

Metallinpaljastimen tunnistinkela toimii kHz-alueella. Esimerkiksi Minelab-tunnistimien taajuusalue on mallista riippuen 3-100 kHz. Alempi taajuus tuottaa syvemmän tunkeuman maaperään, mutta herkkyys pienille metallikappaleille on huonompi. Korkealla taajuudella tunkeuma on pienempi, mutta herkkyys pienemmille metallikappaleille on parempi.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metallinpaljastimia käytetään miinanraivauksessa, aseiden tunnistamisessa muun muassa lentokentillä, geofysiikassa, arkeologiassa ja aarteenmetsästyksessä. Metallinilmaisia käytetään myös vieraiden esineiden havaitsemiseen ruoassa. Rakennusteollisuus käyttää metallinilmaisia havaitsemaan metallirakenteita betonissa ja etsimään myös putkia ja sähköjohtimia lattiasta ja seinistä. Sahateollisuudessa raakapuu tarkistetaan metallinpaljastimella, jotta puuhun jääneet naulat tai kranaatinsirpaleet eivät rikkoisi sahan teriä. Metallinetsintä harrastuksena tarkoittaa ilmaisimen käyttöä vanhojen esineiden, kuten kolikoiden, nappien ja luotien etsimiseen.

Harrastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrastelöytöjä metallinpaljastimella.

Suomessa metallinetsintä ei ole luvan varaista. Metallia voi etsiä vapaasti omalla maalla, mutta vieraalla maalla kaivamiseen pitää olla maanomistajan lupa. Museovirasto sekä muinaismuistolaki rajoittavat metallinpaljastimen käyttöä kiinteillä muinaisjäännöksillä ja sen suoja-alueilla.[1][2][3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Metallinpaljastin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.