Partalansaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Partalansaari

Kietävälän lossi. Taustalla Partalansaarta

Sijainti
Vesialue
Korkein kohta
163 m mpy. [1]
Pinta-ala
170 km² [1]
Väestö
Asukasluku
400 [1]
Asutuskeskukset
Auvila
Kaartilankoski
Karjulanmäki
Kartta

Partalansaari on Saimaalla, pääosin Sulkavan ja pieneltä osin myös Puumalan kuntien alueella sijaitseva saari.

Saarta ympäröivät suurimpina vesistöalueina itäpuolella Lepistönselkä, luoteispuolella Enonvesi ja lounaispuolella Haapaselkä. Saaren sisällä on yli 80 järveä ja lampea, joista suurimpia ovat Kulkemusjärvi ja Saajuu. Saaren tieyhteydet mantereelle kulkevat pohjoiseen Hakovirran yli kulkevan sillan kautta Sulkavan kunnan keskustaan ja etelään Kietävänsalmen poikki lossilla Viljakansaareen ja edelleen kantatielle 62 Puumalan kirkonkylän kaakkoispuolelle. Saaressa sijaitsevat Sulkavan puolella kaakossa Auvilan, pohjoisessa Kaartilankosken ja lännessä Karjulanmäen kylät. Puumalaan kuuluvat Keriniemen ja Kietävälän kylät.[2] Vakituisia asukkaita on noin 400. Asukkaista 300 on sulkavalaisia ja loput puumalalaisia. Lisäksi saarella on paljon kesäasukkaita.

Saaren vanha nimi on Kulkemussalon saari, joka lyheni muotoon Kulkemussaari. Koska saarella on aina asunut paljon Partasia, muuttui nimi vielä kerran, jolloin Partaset saivat "oman" saaren.

Partalansaaresta on julkaistu vuonna 1999 kyläkirja Partalansaaren poluilla. Kirjan on kirjoittanut entinen partalansaarelainen Rauno Pelkonen.

Sulkavan Suursoutujen 60 kilometrin reitti kiertää Partalansaaren. Noin puolessa välissä matkaa sijaitsee Varvirannan majoitusalue, jossa retkisoutajat yöpyvät.

  1. a b c Manninen, Ari: Saimaa – koko tarina, s. 401–405. Helsinki: A Bonnier Group Company/Readme.fi, 2020. ISBN 978-952-321-783-6.
  2. Kansalaisen Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 10.8.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]