Pokémon (anime)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee animesarjaa. Pokémon on myös japanilainen tuotesarja.
Pokémon
ポケットモンスター
(Pocket Monsters)
Genre Seikkailu, Komedia, fantasia, toiminta ja science fiction
TV-anime
Ohjaaja Masamitsu Hidaka
Studio Oriental Light and Magic
Lähetyskanavat MTV3, C More Juniori, Disney XD, Fox Kids
Alkuperäinen lähetyskierros 1. huhtikuuta 1997
Jaksojen määrä Pokémon: 276
Advanced Generation: 192
Diamond & Pearl: 191
Black & White: 142
XY: 140
Sun & Moon: jatkuu edelleen

Pokémon on yksi maailman suosituimmista animesarjoista. Siinä kuvataan nuoren Pokémon-kouluttajan Ash Ketchumin matkaa Pokémon-mestariksi. Ensimmäinen jakso esitettiin 1. huhtikuuta 1997. Pokémon-televisiosarjasta näytetään sekä Japanissa että Yhdysvalloissa maaliskuusta 2018 lähtien 21. tuotantokausi, kun taas Suomessa on Pokémon TV:n kautta on katsottavissa 20. kausi. Kaikkia tuotantokausien 3–6 jaksoja ei Suomessa näytetty ja lisäksi toista tuotantokautta (The Adventures in the Orange Islands) ei lainkaan esitetty Suomessa.

IGN-sivuston laatiman sadan parhaan piirrossarjan listalla Pokémon on sijalla 70.[1] Pokémon on myöskin sarjana melko pitkäaikainen ja sitä onkin ilmestynyt jo yli 1 000 jaksoa. Sarjan 1000. jakso kaikki vain Japanissa näytetyt erikoisjaksotkin mukaan lukien julkaistiin 11. marraskuuta 2017.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päähenkilöitä ovat Ash Ketchum ja Pikachu, jotka esiintyvät jokaisella tuotantokaudella. Muita tärkeitä hahmoja ovat Misty, Brock, Tracey, May, Max, Dawn, Iris, Cilan, Serena, Clemont, Bonnie, Lana, Kiawe, Lillie, Sophocles ja Mallow sekä Jessie, James ja Meowth (Rakettiryhmä). Pokémonin 20. tuotantokaudesta alkaneessa Sun & Moon -sarjassa Ash lähtee Kalosista Havaijia muistuttavalle Alola-alueelle, mutta hänen tavoitteenaan onkin perinteisen Pokémon-mestaruuden tavoittelemisen sijaan valmistua paikallisesta Pokémon-koulusta.[2]

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Pokémonia näytti pitkään vain MTV3, mutta nykyään jaksoja tulee myös maksulliselta Juniori-kanavalta ja Disney XD -kanavalta. Jaksoja voi lisäksi katsoa nykyään myös Pokémon TV:stä, jonne julkaistaan myös 20. tuotantokauden jaksoja. Sarjan suomenkielisestä jälkiäänityksestä vastasi seitsemän ensimmäisen kauden ajan Oy PVP Voice Ab (Pauli Virta Productions), joka äänitti kaudet 1–4 sekä neljä ensimmäistä elokuvaa Helsingin Pitäjänmäessä ja kaudet 5–7 nykyisin Salon kaupunkiin kuuluvassa Kiskon kunnassa. Dubberman äänitti sarjaa 8. kaudella, sen jälkeen yhdeksännellä kaudella dubbaajaksi vaihtui nykyinen SDI Media.

11. tuotantokausi näytettiin MTV:n Katsomo-palvelussa ilmaiseksi kesän 2010 aikana ja voi tulla MTV Junioriin ensimmäisen ja kolmannen tuotantokausien jälkeen. 12. tuotantokausi alkoi syksyllä 2010. Poikkeuksellisesti vuoden 2011 pitkänäperjantaina 22. huhtikuuta ja toisena pääsiäispäivänä 25. huhtikuuta näytettiin MTV3:lla 14. tuotantokauden kaksi ensimmäistä jaksoa. 4. toukokuuta 2014 näytettiin MTV3:lla 17. tuotantokauden ensimmäinen jakso. 26. elokuuta 2017 julkaistiin Pokémon TV-sivustolla 20. tuotantokauden ensimmäinen jakso.

Jaksojen numerointi artikkeleissa on alkuperäisen japanilaisen esitysjärjestyksen mukainen, paitsi kahta Indigo League -kauden erikoisjaksoa, XYZ-kauden yhtä erikoisjaksoa sekä kokonaan hyllytettyjä jaksoja ei ole numeroitu. Kunkin sarjan alkaessa numerointi alkaa alusta.

Alkuperäinen sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Indigo League
 2. The Adventures in the Orange Islands
 3. The Johto Journeys
 4. Johto League Champions
 5. Master Quest

Advanced Generation -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Advanced
 2. Advanced Challenge
 3. Advanced Battle
 4. Battle Frontier

Diamond & Pearl -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Diamond and Pearl
 2. Battle Dimension
 3. Galactic Battles
 4. Sinnoh League Victors

Black & White/Best Wishes! -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Black and White
 2. Kilpailevat kohtalot (Rival Destinies) [3]
 3. Seikkailut Unovassa/Seikkailut Unovassa ja kauempana (Adventures in Unova/Adventures in Unova and Beyond) [4][5]

XY-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. XY [6]
 2. Kalos-seikkailu (Kalos Quest)[7]
 3. XYZ

Sun & Moon -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sun & Moon
 2. Ultraseikkailuja (Ultra Adventures)[8]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme ensimmäistä elokuvaa tuli Suomeen elokuvateatterilevityksenä. Osa elokuvista on julkaistu suoraan DVD:llä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]