Pokémon (anime)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee animesarjaa. Pokémon on myös japanilainen tuotesarja, sekä pelisarja Pokémon (pelisarja)
Pokémon
ポケットモンスター
(Pocket Monsters)
Genre seikkailu, komedia, draama, fantasia, toiminta ja science fiction
TV-anime
Ohjaaja Masamitsu Hidaka
Studio
 • OLM, Inc.
 • Team Ota (1997–2006)
 • Team Iguchi (2006–2009)
 • Team Kato (2010–)
Lähetyskanavat TV Tokyo, Fox Kids, Disney XD, Netflix, MTV3, C More Juniori
Alkuperäinen lähetyskierros 1. huhtikuuta 1997jatkuu edelleen
Jaksojen määrä Pokémon: 276
Advanced Generation: 192
Diamond and Pearl: 191
Black & White: 142
XY: 140
Sun & Moon: 146
Matkat: jatkuu edelleen

Pokémon on japanilainen animesarja. Siinä kuvataan nuoren Pokémon-kouluttajan Ash Ketchumin matkaa Pokémon-mestariksi. Ensimmäinen jakso esitettiin Japanissa 1. huhtikuuta 1997. Pokémon-televisiosarjasta on ilmestynyt tähän mennessä 24 tuotantokautta. Kaikkia tuotantokausien 3–6 jaksoja ei kuitenkaan ole Suomessa esitetty eikä ainuttakaan toisen tuotantokauden (The Adventures in the Orange Islands) jaksoista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molempien animesarjojen päähenkilöinä ovat pokémon-kouluttaja Ash Ketchum ja Pikachu, jonka hän sai professori Oakilta. He matkustavat yhdessä ympäri pokémon-maailmaa, Ashin pyrkiessä pokémon-mestariksi ja käymällä sitä varten saliotteluita osallistuakseen kunkin alueen paikalliseen pokémon-liigaan. Sarjan toistuvina roistoina ovat Rakettiryhmän jäsenet Jessie, James ja Meowth, jotka pyrkivät jatkuvasti varastamaan Ashin Pikachun ja muita harvinaisia tai voimakkaita pokémoneja. Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella Ash matkustaa Mistyn ja Brockin kanssa Kantossa. Toisella tuotantokaudella he matkustavat Orange-saaristolle, missä heidän seuraansa liittyy Tracey Sketchit, Brockin jäädessä apulaiseksi professori Ivyn laboratorioon. Brock palaa Ashin ja Mistyn seuraan ja Tracey jää professori Oakin apulaiseksi heidän matkustaessa kolmannella tuotantokaudella Johtoon. Misty palaa viidennen tuotantokauden lopussa takaisin kotiinsa, Brockin jatkaessa Ashin matkakumppanina myös Hoennissa ja Sinnoh’ssa. Hoennissa ja Kanton rajan ottelurintamalla heidän seuraansa liittyvät May ja Max ja Sinnoh’ssa Dawn. Unovassa ja Decolore-saaristossa Ashin matkakumppaneina toimivat Iris, Cilan sekä Kalosissa Serena, Clemont ja Bonnie.

20. tuotantokaudesta alkaneessa Sun & Moon -sarjassa Ash lähtee Kalosista Havaijia muistuttavalle Alola-alueelle, mutta hänen tavoitteenaan onkin tällä kertaa valmistua paikallisesta pokémon-koulusta, jossa hänen opiskelutovereitaan ovat Lana, Kiawe, Lillie, Sophocles ja Mallow, oppia Z-kristallien käyttö ja voittaa jokainen Alolan neljästä saarihaasteesta. Tämän lisäksi heidän opettajansa professori Kukui suunnittelee Alolaan omaa pokémon-ligaa.[1]

23. tuotantokaudesta alkanut sarja, Pokémon: Matkat, poikkeaa täysin edellisistä sarjoista. Ashin ja Pikachun lisäksi sarjan kahtena muuna päähenkilönä nähdään Goh ja Scorbunny (joka kehittyi myöhemmin Rabootiksi ja vielä myöhemmin Cinderaceksi), nelikon matkustaessa kaikilla Pokémon-maailman alueilla, mukaan lukien aivan uudella Britanniaa muistuttavalla Galar-alueella, keräämässä tietoa professori Ceriselle. Samalla Ash osallistuu Maailman Kruunajaissarjaan, jossa kilpaillaan maailman parhaan kouluttajan, monarkin, tittelistä, ja Goh pyydystää Pokédexinsä tietojen täyttämiseksi mahdollisimman monta eri pokémonia ja pyrkii yhdeksi Projekti Mew:n jahtaajista. Goh’n lisäksi Ashin uusiin tuttaviin kuuluu Chloe, professori Cerisen tytär, joka toisin kuin isänsä tai Ash ja Goh, ei ollut aluksi yhtä kiinnostunut pokémoneista, mutta alkoi vähitellen itsekin osallistua Ashin ja Goh’n matkoille.[2]

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Pokémonia näytti pitkään vain MTV3, mutta nykyään jaksoja tulee myös maksulliselta Juniori-kanavalta ja Disney XD -kanavalta. Jaksoja voi lisäksi katsoa nykyään myös Pokémon TV:stä, jonne on julkaistu myös 21. tuotantokauden jaksoja. Sarjan suomenkielisestä jälkiäänityksestä vastasi seitsemän ensimmäisen kauden ajan Oy PVP Voice Ab (Pauli Virta Productions), joka äänitti kaudet 1–4 sekä neljä ensimmäistä elokuvaa Helsingin Pitäjänmäessä ja kaudet 5–7 nykyisin Salon kaupunkiin kuuluvassa Kiskon kunnassa. Dubberman äänitti sarjaa 8. kaudella, sen jälkeen yhdeksännellä kaudella dubbaajaksi vaihtui nykyinen SDI Media. Suomeksi jälkiäänitetyissä sarjoissa on käytetty pohjana sarjan vieraskielistä ja muokkaamaa englanninkielistä versiota.

11. tuotantokausi näytettiin MTV:n Katsomo-palvelussa ilmaiseksi kesän 2010 aikana ja voi tulla MTV Junioriin ensimmäisen ja kolmannen tuotantokausien jälkeen. 12. tuotantokausi alkoi syksyllä 2010. Poikkeuksellisesti vuoden 2011 pitkänäperjantaina 22. huhtikuuta ja toisena pääsiäispäivänä 25. huhtikuuta näytettiin MTV3:lla 14. tuotantokauden kaksi ensimmäistä jaksoa. 4. toukokuuta 2014 näytettiin MTV3:lla 17. tuotantokauden ensimmäinen jakso. 26. elokuuta 2017 julkaistiin Pokémon TV-sivustolla 20. tuotantokauden ensimmäinen jakso.

Jaksojen numerointi artikkeleissa on alkuperäisen japanilaisen esitysjärjestyksen mukainen, paitsi kahta Indigo League -kauden erikoisjaksoa, XYZ-kauden yhtä erikoisjaksoa sekä kokonaan hyllytettyjä jaksoja ei ole numeroitu. Kunkin sarjan alkaessa numerointi alkaa alusta.

Alkuperäinen sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Indigo League
 2. The Adventures in the Orange Islands
 3. The Johto Journeys
 4. Johto League Champions
 5. Master Quest

Advanced Generation/Ruby and Sapphire -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Advanced
 2. Advanced Challenge
 3. Advanced Battle
 4. Battle Frontier

Diamond and Pearl -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Diamond and Pearl
 2. Battle Dimension
 3. Galactic Battles
 4. Sinnoh League Victors

Black & White/Best Wishes! -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Black and White
 2. Kilpailevat kohtalot (Rival Destinies)[3]
 3. Seikkailut Unovassa/Seikkailut Unovassa ja kauempana (Adventures in Unova/Adventures in Unova and Beyond)[4][5]

XY-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. XY [6]
 2. Kalos-seikkailu (Kalos Quest)[7]
 3. XYZ

Sun & Moon -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sun & Moon
 2. Ultraseikkailuja (Ultra Adventures)[8]
 3. Ultralegendoja (Ultra Legends)

Matkat-sarja/Pokémon (vuoden 2019 animesarja)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Matkat (Journeys)
 2. Mestarimatkat (Master Journeys)[9]
 3. Ultimate Journeys[10]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme ensimmäistä elokuvaa tuli Suomeen elokuvateatterilevityksenä. Osa elokuvista on julkaistu suoraan DVD:llä.

Muita animesarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]