Ash Ketchum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ash Ketchum
Ash Ketchum Pokémon: Matkat -sarjassa
Ash Ketchum Pokémon: Matkat -sarjassa
Ensi-
esiintyminen
TV: Minä valitsen sinut! (ep. 1)
Viimeinen
esiintyminen
TV: Sateenkaari ja Pokémonmestari! (ep. 1232)
Henkilötiedot
Ammatti Pokémon-kouluttaja
Suhteet
Vanhemmat Delia Ketchum (äiti)
Tuntematon isä

Ash Ketchum (jap. サトシ, Satoshi) on Pokémon-animen 25 ensimmäisen tuotantokauden päähenkilö, joka perustuu ensimmäisten Pokémon-pelien pelattavaan hahmoon Rediin. Usein Rediä kutsutaan virheellisesti Ashiksi. Ashin tavoite on tulla pokémon-mestariksi.

Ashin alkuperäinen ääninäyttelijä animessa on Rica Matsumoto. Englanninkielisenä äänenä kausien 1–8 ajan on toiminut Veronica Taylor ja kaudesta 9 alkaen Sarah Natochenny. Suomenkielisenä äänenä kausilla 1 ja 3 (sekä elokuvissa 1–4) on toiminut Sari Ann Moilanen ja kaudesta 4 sekä elokuvasta 10 alkaen Hanna Leino.

Ashia on pidetty yhtenä japanilaisen popkulttuurin merkittävimmistä hahmoista, mutta hän on kuitenkin jäänyt Pokémon-tuotesarjassa sen maskottina toimivan Pikachun (joka oli animessa Ashin ensimmäinen pokémon) varjoon.[1] Hahmoa on kuitenkin kritisoitu siitä, että tämä elää aikajanassa, jossa hahmot eivät vanhene, sekä kyvyttömyydestään voittaa ainuttakaan pokémon-liigaa ennen sarjan 22. tuotantokautta.[2][3]

Televisiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ash on kotoisin Pallet Townista, jossa hän sai professori Oakilta aloituspokémonikseen Pikachun, koska varsinaiset aloituspokémonit Bulbasaur, Charmander ja Squirtle olivat annettu jo muille samasta kaupungista kotoisin oleville kouluttajille. Aluksi Pikachu ei luottanut Ashiin tämän kokemattomuuden vuoksi. Mutta kun Ash oli epäitsekkäästi valmis tekemään kaikkensa suojellakseen Pikachua Spearow-parven hyökkäykseltä, Pikachu pelasti Ashin Ukkosiskun ("Thunderbolt") avulla. Heidän ystävyytensä ja seikkailunsa alkoi kun he herättyään näkivät legendaarisen pokemonin Ho-Ohin. Pian Ash sai paljon uusia ystäviä, ensimmäisenä Mistyn, vesipokémon-kouluttajan, jonka polkupyörän Ash hajotti vahingossa paetessaan Spearoweja. Myöhemmin mukaan tuli Brock, Pewter Cityn salijohtaja, jonka Onixin Ash voitti Pikachun avulla. Ashillä on ollut Orange-saaristolla myös kumppaninaan Mistyn kanssa Tracey Sketchit.

Myöhemmin ryhmä hajosi ja Ash tapasi Hoennissa sisarukset Maxin ja Mayn, joiden isä Norman on Petalburg Cityn salijohtaja. Brock palasi myöhemmin seurueeseen ja Mistya on tavattu satunnaisesti, esimerkiksi jaksossa The Princess and the Togepi (Prinsessa ja Togepi). Heidän jälkeensä Ash on matkannut Sinnohissa Brockin ja Dawnin kanssa sekä Unovassa ja Decolore-saaristossa lohikäärmemestariksi haluavan Iriksen sekä Striaton Cityn salijohtaja ja pokémon-tuntija Cilanin kanssa. Seuraavaksi Ash matkusti Kalosiin ja sai uusiksi matkakumppaneikseen lapsuudenystävänsä Serenan, joka on ihastunut Ashiin, Lumiose Cityn salijohtaja ja keksijä Clemontin sekä tämän sisaren Bonnien. Myöhemmin hän ilmoittautui opiskelijaksi Alolassa sijaitsevaan professori Kukuin ja rehtori Samson Oakin pokémon-kouluun, jossa hänen opiskelutovereitaan ovat Lana, Kiawe, Lillie, Sophocles ja Mallow. Tämän jälkeen Ash päättää palata Alola-alueelta Pallet Towniin ja sarjan 23. tuotantokaudella Ash menee professori Cerisen uuden laboratorion avajaisiin Kanto-alueen Vermilion Cityyn, jossa hän tapaa Goh’n, jonka kanssa he yhdessä matkustavat ympäri kahdeksaa pokémon-maailman silloin tunnettua aluetta, mukaan lukien aivan uudella alueella nimeltä Galar. Hän tapaa myös Chloen, professori Cerisen tyttären, joka ei aluksi ollut yhtä innostunut pokémoneista, mutta alkoi vähitellen osallistua myös osalle Ashin ja Goh’n matkoista.

Ashin tunnettuja vastustajia ovat muun muassa Rakettiryhmän Jessie ja James, jotka yrittävät varastaa Ashin Pikachun. Hänen vanhin vastustajansa on Gary Oak, toinen Pallet Townista kotoisin oleva kouluttaja ja Ashin entinen ystävä, joka on napannut kymmeniä (viimeisimpien tietojen mukaan jopa yli 200) pokémoneja ja on monin verroin Ashiä taitavampi, joskin hän nykyään kunnioittaa Ashiä. Sinnohissa Ashin vastustaja oli Paul, joka Ashin periaatteita vastoin nappaa pokémoneja tarkistaakseen kuinka vahvoja ne ovat ja pitää ne vain, jos ne ovat kyllin vahvoja, vähät välittäen ystävyydestä pokémonien kanssa. Hävittyään Ashille Sinnoh-liigassa Paul tosin on alkanut osoittaa kunnioitusta Ashiä kohtaan ja alkoi myös kohdella pokémonejaan paremmin. Unovassa Ash sai vastustajakseen Tripin, entisen pokémon-valokuvaajan, joka on juuri aloittanut uran pokémon-kouluttajana. Trip käytti pokémoniensa vahvistamiseen kaiken liikenevän aikansa eikä aluksi arvostanut Ashiä tai muita Unovan ulkopuolelta tulevia kouluttajia. Vaikka hän alkoikin olla kunnioittavampi tätä kohtaan jo ennen häviämistään Ashille Unova-liigassa, Trip ei edelleenkään jäänyt katsomaan liigaturnausta loppuun asti, vaan lähti jatkamaan pokémoniensa vahvistamista.

Ash rakastaa pokémoneja koko sydämestään ja on jopa valmis vaarantamaan henkensä pelastaakseen vaarassa olevat pokémonit ja sankarina suojelee maailmaan kuin, erikoisia ja legendaarisia pokemoneja salametsästäjiltä ja ilkeiden järjestöjen aikeilta. Mikä nähdään jo sarjan ensimmäisessä jaksossa hänen suojellessaan Pikachua Spearoweilta.

Ensimmäisillä alueilla, joilla Ash oli matkustellut, hän oli osallistunut paikallisiin pokémon-liigoihin voittamalla saliotteluista kahdeksan merkkiä Kanton, Johton, Hoennin, Sinnohin, Unovan ja Kalosin alueilla osallistuakseen liigaturnauksiin sekä neljä merkkiä Orange-saaristossa haastaakseen suursalijohtaja Draken Pummelo-saarella. Hän kävi myös Kanton ja Hoennin rajalla sijaitsevalla Ottelurintamalla ja voitti kaikki seitsemän symbolia, päästen haastamaan seitsemännen rintamapäällikön voitettuaan ensin kuusi muuta. Alolan alueella, hän selvisi neljän pääsaaren Melemelen, Akalan, Ula'Ulan ja Ponin saarihaasteiden suurkokeista tarkoituksenaan oppia Z-kristallien käyttö ja hallinta.

Ash on sijoittui Kantossa Indigo Plateaun liigaturnauksessa 16 parhaan joukkoon, Johton Hopeakonferenssissä ja Hoennin Ever Grande Cityn turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon, Sinnohin Lily of the Valley -saaren turnauksessa neljän parhaan joukkoon, Unovan Vertress Cityn turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon ja Kalosin Lumiose Cityn turnauksessa toiseksi, kunnes voitti Alolan ensimmäisen pokémon-liigan Manalo-saaren stadionilla, ja sen jälkeen vielä täyden kuusi-vastaan-kuusi -näytösottelun professori Kukuita vastaan, tullen Alolan ensimmäiseksi viralliseksi mestariksi.[2]

Voitettuaan Alolan mestaruuden, Ash ei ollut varma mitä seuraavaksi tekisi, kunnes matkustettuaan jonkin aikaa ympäri pokémon-maailmaa yhdessä Goh’n kanssa, he tapasivat Leonin, Galarin liigan mestarin ja Maailman Kruunajaissarjan ”monarkin”. Hävittyään epävirallisen ottelun Leonia vastaan, Ash otti tavoitteekseen päästä haastamaan hänet virallisesti uudelleen osallistumalla Maailman Kruunajaissarjan seuraavalle kaudelle ja pyrkiä nousemaan vähitellen Mestariluokkaan, jossa kahdeksan parasta kouluttajaa, joita kutsutaan Mestarikahdeksikoksi, kohtaisivat kauden lopussa turnauksessa, jonka voittajasta tulisi seuraava monarkki. Lopulta, kyseisen kauden lopussa Ash pääsi Mestarikahdeksikkoon. Hänen ja Leonin lisäksi siellä olivat Unovan uudeksi mestariksi tullut Iris, Kalosin liigassa Ashin aikoinaan voittanut Alain, Kalosin mestari Diantha, Kanton ja Johton mestari Lance, Hoennin mestari Steven Stone, sekä Sinnoh’n mestari Cynthia. Päihitettyään puolivälierissä Stevenin, välierissä Cynthian, sekä loppuottelussa itse Leonin, Ashistä tuli Maailman Kruunajaissarjan uusi monarkki.

Jaksossa Sateenkaari ja Pokémonmestari!, jossa Ash oli viimeistä kertaa animen päähenkilönä, hän mietti kunnolla mitä hänen tavoitteensa tulla pokémon-mestariksi todella tarkoitti. Lopulta hän sanoi Pikachulle, ettei hänen päätavoitteensa koskaan ollut pokémon-liigojen tai Maailman Kruunajaissarjan mestariksi pyrkiminen. Hän uskoi, että pokémon-mestariksi tuleminen tarkoitti mahdollisimman monien seikkailujen kokemista, sekä mahdollisimman moneen uuteen pokémoniin tutustumista ja niiden kanssa ystävystymistä. Ash tunsi yhä olevansa kaukana pokémon-mestariksi tulemisesta, joten hän jatkoi yhä matkojaan Pikachun kanssa, niin kuin Rakettiryhmä yhä jatkoi yrityksiä napata hänen Pikachunsa.[4]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Animesarjaan perustuvassa The Electric Tale of Pikachu -mangassa Ashin hahmo muistuttaa pitkälti piirrossarjan vastinettaan, mutta on monia erojakin. Esimerkiksi kun Ash ei animessa osoita juurikaan kiinnostusta vastakkaista sukupuolta kohtaan, mangassa hän on todella ihastunut Garyn sisareen, May Oakiin.

  1. Why Is Ash Ketchum Trending? Game Rant. 16.9.2019. Viitattu 22.9.2019. (englanniksi)
  2. a b Kaur, Harmeet: Ash Ketchum has finally become a Pokémon Master CNN Entertainment. 16.9.2019. Viitattu 17.9.2019. (englanniksi)
  3. Dwilson, Stephanie Dube: Ash Ketchum Trending After Finally Winning Pokemon League Heavy.com. 15.9.2019. Viitattu 22.9.2019. (englanniksi)
  4. Valentine, Evan: Pokemon Finally Defines "Pokemon Master" ComicBook.com. 24.3.2023. Viitattu 25.3.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]