Oulun Lyseon lukio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun Lyseon lukio
Oulun Lyseo
Oulun Lyseon päärakennus
Oulun Lyseon päärakennus
Osoite Kajaaninkatu 3, 90100 Oulu
Sijainti I kaupunginosa, Oulu
Koordinaatit 65°00.9′N, 025°28.3′E
Rakennustyyppi koulurakennus
Valmistumisvuosi 1831
Suunnittelija Carl Ludvig Engel
Haltija Oulun kaupunki
Käyttäjä Oulun Lyseon lukio
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Oulun Lyseon lukio on yksi kymmenestä Oulun kaupungin ylläpitämästä päivälukiosta.[1]

Oulun Lyseon lukiossa on kansallisen lukio-ohjelman ohella toiminut vuodesta 1992 alkaen myös kansainvälinen linja, jossa noudatetaan International Baccalaureate -järjestön lukio-ohjelmaa (IB Diploma Programme). Lyseon IB-linjalla on kansainvälisiä urheilijanuoria palveleva sivutoimipiste Sotkamossa (Sotkamon urheilulukion tiloissa).

Oulun Lyseon lukion kansallisella linjalla oli 175 aloituspaikkaa vuonna 2017 ja sisään pääsi peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvolla 8,67. Lisäksi IB-linjalle hyväksyttiin peruskoulutodistusten ja valintakokeiden perusteella 50 uutta opiskelijaa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Lyseon nimellä tunnettu 8-vuotinen oppikoulu aloitti toimintansa yksityiskouluna syksyllä 1874, sen perustajia ja ensimmäinen rehtori oli Wilhelm Lindstedt. Se oli Pohjois-Suomen ensimmäinen suomenkielinen yliopistoon johtava koulu. Ruotsinkielisiä oppikouluja oli Oulussa ollut jo 1600-luvulta lähtien. Koulun nimi oli tuolloin Oulun suomalainen yksityislyseo, mutta siitä käytettiin myös nimityksiä Oulun suomalainen lyseo, Oulun suomalainen klassillinen lyseo ja Oulun ensimmäinen suomalainen lyseo. Alkuajat olivat taloudellisesti raskaita, kunnes 1880-luvulla koulu pääsi valtionavun piiriin ja yksityislyseo muuttui 1883–1890 asteittain valtionlyseoksi. Vuodesta 1924 koulun nimenä oli Oulun lyseo. Vuosina 1971–1974 käytössä oli nimi Pokkitörmän yhteislyseo, kunnes 1974 peruskoulu-uudistuksen yhteydessä koulu siirtyi valtiolta Oulun kaupungin omistukseen ja samalla siitä tuli lukiokoulu, Oulun Lyseon lukio. Viisi alinta luokkaa (ns. keskikoululuokat) siirrettiin peruskouluun.

Nykyiseen rakennukseensa Oulun Pokkitörmälle koulu muutti 1890. Tämä Engelin suunnittelema koulutalo oli valmistunut (ruotsinkielisen) Oulun triviaalikoulun käyttöön vuonna 1831.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusklassista tyyliä edustavan rakennuksen suunnitteli Carl Ludvig Engel Oulun triviaalikoulun käyttöön ja se valmistui vuonna 1831. Koulua laajennettiin vuonna 1875 arkkitehtien Axel Hampus Dalströmin ja Florentin Granholmin suunnitelmien mukaan. Juhlasalin käsittävän laajennuksen suunnitteli arkkitehti W. A. Tötterström (1899). Voimistelusalirakennuksen Kajaaninkadun puolella suunnitteli arkkitehti Theodor Granstedt vuonna 1907. Linnankadun varren lisärakennus on vuodelta 1934 ja sen on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sadeniemi.

Tunnettuja oppilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun seinään on kiinnitetty muistolaatat kolmelle Suomen presidentille, jotka ovat olleet lyseon oppilaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lukiot - Koulutus ja opiskelu - Oulun kaupunki www.ouka.fi. Viitattu 30.11.2017.
  2. Uudet opiskelijat: tervetuloa! New students: Welcome! | Oulun Lyseon lukio lyseo.edu.ouka.fi. Viitattu 30.11.2017.
  3. Turunen, Martti: Rössypottu maistuu kenraali Kolille. Forum24, 31.3.2009, nro 25, s. 9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]