Nikolai Gumiljov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolai Gumiljov
Ngumil.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt1886
Kronstadt, Venäjä
Kuollut1921 (34–35 vuotta)
Pietari, Neuvosto-Venäjä
Kansalaisuus Venäjä
Ammatti kirjailija
Puoliso Anna Ahmatova
Kirjailija
Äidinkielivenäjä
Tuotannon kielivenäjä
Kirjallinen suuntausakmeismi
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Nikolai Stepanovitš Gumiljov ven. Николай Степанович Гумилёв,lähde? (1886 Kronstadt, Venäjä1921 Pietari, Neuvosto-Venäjä) oli merkittävä venäläinen runoilija, joka oli akmeismiliikkeen perustajajäsen.[1]

Gumiljov oli naimisissa Anna Ahmatovan kanssa 1910–1918. Nikolai Gumiljov teloitettiin kommunisminvastaisesta toiminnasta elokuussa 1921.[1][2]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gumiljov syntyi Kronstadtissa Pietarin edustalla. Hän opiskeli Tsarskoje Selon kymnaasissa, jossa hänen opettajanaan toimi runoilija Innokenti Annenski. Myöhemmin Gumiljov kertoi Annenskin vaikuttaneen siihen, että hän ryhtyi runoilijaksi.lähde? Hänen ensimmäinen runonsa Pakenen kaupungista metsiin (ven. Я в лес бежал из городов) julkaistiin 8. syyskuuta 1902. Hän julkaisi ensimmäisen runokirjansa Konkistadorien matka (Путь конквистадоров) vuonna 1905. Se koostui runoista, jotka käsittelivät eksoottisia kohteita Tšadjärven kirahveista Caracallan krokotiileihin. Vaikka Gumiljov oli ylpeä kirjasta, monet kriitikot arvostelivat sen tekniikkaa huonoksi. Vuodesta 1907 lähtien Gumiljov matkusti laajasti Euroopassa, erityisesti Italiassa ja Ranskassa. Hänen runokokoelmansa Romanttisia kukkia (Романтические цветы) ilmestyi vuonna 1908[3]. Pariisissa hän julkaisi kolme numeroa kirjallisuuslehteä Sirius. Palattuaan Venäjälle hän toimitti ja kirjoitti lehteä Apollon. Tällöin hän rakastui Tšerubina de Gabriakiin. "Tšerubina de Gabriak" oli itse asiassa kahden kirjailijan, Jelizaveta Dmitrijevan ja Maksimilian Vološinin, käyttämä salanimi. Gumiljov tunsi tulleensa petetyksi ja haastoi Vološinin kaksintaisteluun.

Kuten aikaisemmin Gustave Flaubert ja Arthur Rimbaud, Gumiljov oli kiinnostunut Afrikasta ja matkusteli siellä ainakin kerran vuodessa. Hän metsästi leijonia Etiopiassa ja toi Pietarin museoon antropologisesti ja etnografisesti laajan kokoelman afrikkalaista taidetta. Hänen kokoelmansa Teltta (1921) sisältää hänen parhaita runojaan afrikkalaisista aiheista.

Runoilijoiden kilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gumiljov ja Anna Ahmatova avioituivat 25. huhtikuuta 1910. Heidän lapsensa Lev syntyi 18. syyskuuta 1912. Gumiljov julkaisi kaksi uutta runokokoelmaa, Helmiä (Жемчуга) 1910 ja Vieras taivas (Чужое небо) vuonna 1912. Gumiljov perusti runoilijoiden akmeismiliikkeen yhdessä Sergei Gorodetskin kanssa, liikkeen merkittävämmäksi teokseksi muodostui kuitenkin Osip Mandelstamin runokokoelma Kivi (1912). Monet huomattavat runoilijat, kuten Georgi Ivanov ja Vladimir Nabokov, hylkäsivät Gumiljovin koulukunnan.

Sotakokemuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikolai Gumiljov, Anna Akmatova ja heidän poikansa Lev Gumiljov, 1913.

Kun ensimmäinen maailmansota alkoi, Gumiljov palasi Venäjälle ja liittyi jalkaväkirykmenttiin.[3] Hänet palkittiin ansioistaan kahdella Pyhän Yrjön ansioristillä (24. joulukuuta 1914 ja 5. helmikuuta 1915). Hänen sotarunonsa on julkaistu kokoelmassa Nuolikotelo (Колчан). Venäjän vallankumouksen aikana Gumiljov palveli upseerina Pariisissa. Varoituksista huolimatta hän palasi Venäjälle Pietariin. Pietarissa hän julkaisi muutamia uusia kokoelmia, Tabernaakkelin ja Kokon. Lopullinen ero Anna Ahmatovasta astui voimaan 5. elokuuta 1918.

Viimeiset vuodet ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vallankumouksen jälkeen ensimmäisinä vuosina Lenin hyväksyi ja suosi taiteilijoiden uusia kokeiluja. Aleksandr Blok, Nikolai Gumiljov ja muut merkittävät taiteilijat olivat salaisen poliisin Tšekan tarkkailtavana. Poliittiset erimielisyydet kasvoivat taiteilijoiden ja kommunistipuolueen viranomaisten välillä vuosien kuluessa. Gumiljov ei salannut kommunisminvastaisia mielipiteitään eikä halunnut liittyä bolševikkien kirjallisiin ryhmiin. Gumiljov perusti yleisvenäläisen kirjailijaunionin 1920. Tšeka vangitsi hänet vastavallankumouksesta syytettynä 3. elokuuta 1921. Kaikkiaan 61 osallista, muiden muassa Gumiljov, teloitettiin arviolta 24. elokuuta 1921.[4][5] Tarkkaa päivämäärää ja paikkaa ei tiedetä.

Suomennettuja runoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde[6]
 • Käärmeen onkalosta, Kiovan kaupungista, en vaimoa hakenut, vaan lumoojattaren, suomentaja Jukka Mallinen, julkaisussa: Nuori Voima, 2012; nro 2–3; s. 27. Omistettu runoilijan vaimolle Anna Ahmatovalle.
 • Toivo Flinkin suomentamia runoja teoksessa: Uuden runon Venäjä, toim. Toivo Flink, Petrozavodsk: Karjala 1989 ISBN 5-7545-0041-6
  • Ikuista (Вечное), suomentaja Toivo Flink
  • Kuudes aistin (Шестое чувство)
  • Musikka (Мужик)
  • Nainen (Она)
  • Perintökirja (Завещание)
  • Se toinen (Тот другой)
  • Tulevaisuuden ihmisille (Людям будущего)
  • Valinta (Выбор)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Risto Rantala ja Kaarina Turtia (toim.): ”Gumiljov, Nikolai”, Otavan kirjallisuustieto, s. 261. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.
 2. Dimitri Obolensk: Poetryloverspage.com viitattu 1.8.2011
 3. a b Troitski, ArtemiVastarintaa Venäjällä: Puškinista Pussy Riotiin, s. 102, 113. Suomentanut Anton Nikkilä. Into Kustannus, 2019. ISBN 978-952-351-042-5.
 4. Петербургские историки установили дату гибели Николая Гумилева. Gazeta.ru 2014.
 5. На Ржевском полигоне почтили память жертв «красного террора», Predanie.org 2008.
 6. Gumiljov, Nikolai, Linkki maailman runouteen, runotietokanta, Lahden kaupunginkirjasto. Päivitetty 19.3.2021, viitattu 21.4.2021

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]