Mayne Reid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mayne Reid

Thomas Mayne Reid (4. huhtikuuta 181822. lokakuuta 1883) oli irlantilaissyntyinen romaanikirjailija. Hän on tunnettu seikkailukirjoistaan, joista monet sijoittuvat Yhdysvaltoihin ja Meksikoon.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mayne Reid syntyi Pohjois-Irlannissa papin poikana mutta lähti 20-vuotiaana Yhdysvaltoihin onnea etsimään. Hän matkusteli Yhdysvaltojen eteläosissa ja Pohjois-Meksikossa käyden mm. kauppaa intiaanien kanssa. Reid aloitti kirjallisen uransa Pennsylvaniassa vuonna 1842 kirjoittamalla sanomalehteen runoja. Hän muutti pian Philadelphiaan, jossa hän julkaisi lisää runoja lehdissä ja ystävystyi Edgar Allan Poen kanssa.

Vuonna 1846 Meksikon sodan puhjetessa Reid pestautui Yhdysvaltojen armeijaan ja osallistui useisiin taisteluihin. Hän toimi samalla newyorkilaisen sanomalehden kirjeenvaihtajana. Luutnanttina aloittanut Reid saavutti sodan aikana kapteenin arvon, jota hän käytti loppuelämänsä ajan arvonimenään.

Reidin ensimmäinen romaani War Life (myöhemmin nimellä The Rifle Rangers, suom. Rajavartiosto) syntyi sodan jälkeen Meksikossa saaduista kokemuksista ja ilmestyi Ohiossa 1849. Seuraavan romaaninsa The Scalp Hunters (suom. Päänahan metsästäjät) Reid kirjoitti palattuaan kotimaahansa, ja sitä seurasi pitkä seikkailuromaanisarja, jolla Reid saavutti suurta suosiota, erityisesti poikien keskuudessa.

Vuonna 1854 Reid meni naimisiin yli puolet itseään nuoremman englantilaisen Elizabeth Hyden kanssa. Pariskunnalle ei syntynyt lapsia, mutta avioliitto kesti Reidin kuolemaan asti. Vaikka Reid ansaitsi kirjoillaan hyvin ja hänen kirjojaan käännettiin lukuisille kielille, hän tuhlasi surutta ja teki konkurssin vuonna 1866.

Elämänsä loppupuolen Reid vietti Englannissa asuttuaan ensin muutaman vuoden Yhdysvalloissa, jossa sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden vuonna 1868. Hän jatkoi kirjoittamista, vaikka sairaus vaivasi häntä. Lopulta sairaus vei Reidin hautaan vuonna 1883. Hänet haudattiin Lontooseen.

Reidin suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mayne Reid, Tiikerien pyydystäjä. Valvoja, 01.06.1890, nro 5-6, s. 65-66. Kansalliskirjasto. Viitattu 21.07.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]