Vasili Žukovski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Žukovskin muotokuva.

Vasili Andrejevitš Žukovski (ven. Василий Андреевич Жуковский; 9. helmikuuta (J: 29. tammikuuta) 1783 Mišenskoje, Tulan kuvernementti, Venäjän keisarikunta[1]24. huhtikuuta (J: 12. huhtikuuta) 1852 Baden-Baden, Saksalähde?) oli venäläinen runoilija ja yksi romantiikan vaikuttajista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Žukovski oli venäläisen maanomistajan Afanasi Buninin ja sotavangiksi joutuneen turkkilaisen rakastajattaren avioton lapsi, ja hän sai nimensä kummisedältään.[1] Nuorena hän opiskeli Moskovan yliopiston sisäoppilaitoksessa, jossa sai vaikutteita vapaamuurareilta, englantilaisesta sentimentalismista ja Sturm und Drang -liikkeeltä. Vuonna 1802 Žukovski julkaisi vapaan käännöksen Thomas Grayn runosta Elegia maakylän kirkkomaalla.

Napoleonin tunkeuduttua Venäjälle Žukovski liittyi asevoimien esikuntaan marsalkka Mihail Kutuzovin alaisuuteen. Tuona aikana hän loi isänmaallisia runoelmia, mikä kohensi hänen asemaansa hovissa. Sodan jälkeen hän sanoitti Venäjän kansallislaulun Bože, Tsarja hranin. Hänestä tuli myös hovin jäsen, ja hän tutustui Aleksandr Puškiniin.lähde? Liberaali Žukovski toimi myös tulevan keisarin Aleksanteri II:n opettajana[1].

Vuonna 1841 Žukovski asettui Saksaan,[1] missä hän nai taiteilijaystävänsä tyttären, 18-vuotiaan Elisabeth Reiternin. Pariskunta sai kaksi lasta. Žukovski kuoli 1852, ja hänet haudattiin Aleksanteri Nevskin lavraan Pietariin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Žukovskij, Vasilij. Tietosanakirja osa 10. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1919