Paradise Regained

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paradise Regained
Kirjailija John Milton
Genre eepos
Julkaistu 1671
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Paradise Regained on englantilaisen runoilijan John Miltonin runo, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1671. Se ilmestyi samassa niteessä kuin Miltonin draamateos Samson Agonistes. Jo nimessään Paradise Regained (”Takaisin saatu paratiisi”) yhdistyy kirjailijan varhaisempaan ja kuuluisampaan teokseen, eeppiseen runoon Kadotettu paratiisi. Muita yhdistäviä tekijöitä ovat samat teologiset teemat, silosäkeen käyttö sekä kristillinen historia. Aiheena teoksessa ovat Kristuksen kohtaamat kiusaukset sellaisina kuin ne on kuvattu Luukkaan evankeliumissa.

Milton kirjoitti Paradise Regainedin mökillään Chalfont St Gilesissä Buckinghamshiressä. Teos koostuu neljästä kirjasta ja 2 065 rivistä; paljon pidempi Kadotettu paratiisi sisältää kaksitoista kirjaa ja 10 565 riviä. Tästä syystä kirjallisuudentutkija Barbara K. Lewalski on nimittänyt teosta ”lyhyeksi eepokseksi”.

Siinä missä Kadotettu paratiisi on tyyliltään monimutkainen ja koristeellinen, Paradise Regainedin tyyli on melko pelkistettyä. Milton käyttää nyt vähemmän vertauksia, ja hänen lauserakenteensa ovat yksinkertaisempia.