Kapteeni Hatteras

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kapteeni Hatteras on Jules Vernen kirjoittama seikkailuromaani Jäämereltä. Kirja on ilmestynyt suomeksi kolmena niteenä: Pohjoista kohti,[1] Talvi napajäissä[2] ja Kapteeni Hatteras.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Salaperäinen nimimerkillä K.Z. esiintyvä rahoittaja rakennuttaa Englannissa priki Forwardin, johon pestataan osaava miehistö.[1] Matka suuntautuu kohti pohjoista.[1][2] Työ ei suju kriiseittä, ja lopulta tuhon partaalla paljastuu kuka salaperäinen kapteeni on: hän on matruusi Garryn hahmossa piillyt John Hatteras, pelottavan kuuluisa pohjoisen tutkija: hänen retkikuntansa ovat yleensä päättyneet tuhoisasti. Niin käy nytkin: alus juuttuu talveksi jäihin,[2] ja hiilet uhkaavat loppua. Kapteeni, lääkäri ja kirvesmies lähtevät etsimään tiedossa ollutta Belcherin retkikunnan hiilivarastoa, jotta talvesta selvittäisiin - tosin turhaan ja sillä välin miehistö nousee kapinaan,[2] ottaa reet ja veneen sekä lähtee kohti etelää sytyttäen laivan palamaan lähtiessään. He tuhoutuvat matkallaan. Vain pursimies jää paikalle odottamaan kapteenin paluuta.

Hiukan myöhemmin löydetään haaksirikkoutunut amerikkalaisalus Porpoise ja sen kapteeni Altamont juuri ja juuri hengissä. Aluksen varusteilla selvitään talvesta eräänlaisessa lumilinnassa.

Keväällä rakennetaan pursi hylyn laudoista ja matka kohti pohjoisnapaa jatkuu. Tavoite saavutetaan, mutta kapteeni Hatterasin järki sammuu hänen astuessaan tulivuoren huipulle, johon pohjoisnapa on mitattu.

Retkikunnan rippeet pelastuvat kuin ihmeen kautta poikkeuksellisen kauas pohjoiseen tulleeseen tanskalaiseen hylkeenpyyntialukseen ja palaavat Englantiin.

Saavutus vahvistetaan - mutta kapteeni Hatteras jää mielisairaalaan, yhä marssien kohti pohjoista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pohjoista kohti www.kirjasampo.fi. Viitattu 20.7.2021.
  2. a b c d Talvi napajäissä www.kirjasampo.fi. Viitattu 20.7.2021.
  3. Kapteeni Hatteras www.kirjasampo.fi. Viitattu 20.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.