Molossikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Molossikoirat ovat saaneet nimensä muinaisilta molosseilta, joilla tiettävästi oli kookkaita, raskasrakenteisia vahtikoiria. Molossirodut ovat ikivanhoja. Niiden alkuperä lienee Kreikan luoteisosissa sijaitsevassa Epeiroksessa ja eteläisessä Albaniassa.

Toisen teorian mukaan ne kehittyivät suurista laumanvartijakoirista, joita kulkeutui Eurooppaan paimentolaisten mukana Aasian ylängöiltä. Näiden koirien mahdollisena kanta-isänä pidetään joko tiibetinmastiffia tai keskiaasiankoiraa, jotka ovat eräitä maailman vanhimmista koiraroduista.lähde?

Alkuperäinen molossikoira tunnettiin jo Antiikin Kreikassa, missä oli olemassa kaksi eri versiota: kookas, yleensä valkoinen paimenenkoira eli laumanvartija sekä suurikokoinen metsästyskoira.[1]

Molossirodut jaetaan kahteen ryhmään: mastiffeihin ja vuoristokoira tyyppiin. Jako määritellään virallisesti sen perusteella, onko rotu kotoisin vuoristosta vai ei, mutta historiallisesti myös käyttötarkoitus on ollut erilainen.

Mastiffit ovat lyhyt- ja sileäkarvaisia, niitä on käytetty pääosin suurriistan metsästykseen, vetojuhtina, härkätaisteluissa, poliisi- ja sotakoirina sekä vahtikoirina.

Vuoristokoirat taas ovat keskipitkä- tai pitkäkarvaisia ja niillä on yleensä paksu alusvilla, niitä on käytetty pääosin itsenäiseen kotieläinlaumojen suojeluun sekä alueiden vartiointiin, osaa myös pihavahteina, vetojuhtina sekä pelastuskoirina.

Castro laboreironkoira on vuoristokoira, vaikka sen karvapeite onkin lyhyt ja sileä. Espanjanmastiffi ja pyreneittenmastiffi ovat vuoristokoiria mastiffi-nimityksestään huolimatta. Bernhardinkoira kuuluu vuoristokoiriin, vaikka onkin enemmän mastiffimainen.lähde?

Alaryhmä 1: Mastiffit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaryhmä 2: Vuoristokoirat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita molossikoiria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hancock, David. Hounds - Hunting by Scent, s. 11. The Crowood Press: Ramsbury, Marlborough, Wiltshire, 2014. ISBN 978-1-84797-601-7.