Moskovanvahtikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moskovanvahtikoira
Moscowwatchdog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Venäjä
Määrä Suomessa muutamia
Rodun syntyaika 1950-luku
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö vahtikoira
Muita nimityksiä Moskovskaya Storozhevaya Sobaka, Moscow Watchdog, Moskiewski stróżujący, Moskowskaja storożewaja, Moszkvai őrkutya
FCI-luokitus ei FCI-rotu
RKF: ryhmä 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
Ulkonäkö
Paino 45–74 kg
Säkäkorkeus 64–69 cm
Väritys punavalkoinen

Moskovanvahtikoira (venäjäksi: Московская Сторожевая) on puna-armeijan jalostama koirarotu. Viime aikoihin asti moskovanvahtikoiria oli erittäin vaikea löytää entisen Neuvostoliiton alueiden ulkopuolelta, mutta nyt niistä on tulossa suositumpia Euroopassa ja niitä on viety myös Yhdysvaltoihin.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moskovanvahtikoira.

Rotua voisi ensinäkemältä erehtyä hyvin helposti luulemaan bernhardinkoiraksi, vaikka sen luonne onkin paljon karumpi ja vieraita kohtaan varautuneempi.lähde? Se on kookas ja voimakasluustoinen. Sillä on massiivinen pää ja pitkä, tuuhea häntä. Karvapeite on tiheä ja väriltään aina punavalkoinen. Säkäkorkeus vaihtelee 64–69 cm ja paino 45–74 kg välillä.[1]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moskovanvahtikoira.

Moskovanvahtikoira on älykäs ja tasapainoinen.[1] Voimakkaan vahtiviettinsä vuoksi se sopii vain kokeneille koiraihmisille. Toisin kuin bernhardinkoira, rotu myös vaatii paljon tarmokasta liikuntaa. Päinvastoin kuin monet muut molossit, se ei kuolaa.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moskovanvahtikoiria kasvatettiin bolsevikkien aikaisella Venäjällä.lähde? 1950-luvulla venäläiset koirankasvattajat risteyttivät keskenään bernhardinkoiran ja kaukasiankoiran tavoitteenaan luoda kookas moskovalainen vahtikoira. Tarkoituksena oli yhdistää ensiksi mainitun koko ja voima sekä jälkimmäisen aggressiivisuus ja valppaus - bernhardinkoiraa pidettiin nimittäin liian hitaana ja kömpelönä ja kaukasiankoiraa vastaavasti liian pienikokoisena urbaaniksi vahtikoiraksi.[1]

Rotumääritelmä julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1985, jolloin rotu saavutti Neuvosto-Venäjällä virallisen aseman. Vuonna 1992 Venäjän koirankasvattajien yhdistys vahvisti rotumääritelmän ja vuonna 1997 eläintenjalostuksen jaosto ja Venäjän maatalousministeriö tekivät samoin. Myös Venäjän kennelliitto hyväksyi rotumääritelmän vuonna 1997.lähde?

Venäjän kennelliitto työskentelee kansainvälisen kennelliiton (FCI) kanssa, jotta rotu tunnustettaisiin myös kansainvälisesti. Tällä hetkellä moskovanvahtikoira saa osallistua kansainvälisiin näyttelyihin niissä FCI-maissa joiden kennelliitoissa se on hyväksytty, minkä vuoksi mm. Budapestissa vuonna 2008 järjestetyssä Euroopan voittaja -näyttelyssä oli mukana moskovanvahtikoiria. Sillä ei kuitenkaan ole vielä FCI:n virallista tunnustusta eli esimerkiksi Suomessa se ei saa osallistua virallisiin näyttelyihin. Venäjällä niitä esiintyy näyttelyissä laajalti ja ne hyväksytään kaikkiin Venäjän kennelliiton hyväksymiin näyttelyihin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 620. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]