Moskovanvahtikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moskovanvahtikoira
Moscowwatchdog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Venäjä
Määrä Suomessa muutamia, kenneleitä Venäjän lisäksi mm. Unkarissa
Rodun syntyaika 1900-luvun alku
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö vahtikoira
Muita nimityksiä Moskovskaya Storozhevaya Sobaka, Moscow Watchdog, Moskiewski stróżujący, Moskowskaja storożewaja, Moszkvai őrkutya
FCI-luokitus ei, loogisesti ryhmä 2
Ulkonäkö
Paino 80 kg
Säkäkorkeus 66-78 cm

Moskovanvahtikoira (venäjäksi: Московская Сторожевая) on puna-armeijan jalostama koirarotu. Viime aikoihin asti moskovanvahtikoiria oli erittäin vaikea löytää entisen Neuvostoliiton alueiden ulkopuolelta, mutta nyt niistä on tulossa suositumpia Euroopassa ja niitä on viety myös Yhdysvaltoihin.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on hyvin kookas ja painaa noin 80 kg. Sitä voisi ensinäkemältä erehtyä hyvin helposti luulemaan bernhardinkoiraksi, vaikka sen luonne onkin paljon karumpi ja vieraita kohtaan varautuneempi. Voimakkaan vahtiviettinsä vuoksi se sopii vain kokeneille koiraihmisille. Toisin kuin bernhardinkoira, rotu myös vaatii paljon tarmokasta liikuntaa. Päinvastoin kuin monet muut molossit, se ei kuolaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moskovanvahtikoiria kasvatettiin bolsevikkien aikaisella Venäjällä. Rotu jalostettiin bernhardinkoiraa ja kaukasianpaimenkoiraa risteyttämällä.

Rotumääritelmä julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1985, jolloin rotu saavutti Neuvosto-Venäjällä virallisen aseman. Vuonna 1992 Venäjän koirankasvattajien yhdistys vahvisti rotumääritelmän ja vuonna 1997 eläintenjalostuksen jaosto ja Venäjän maatalousministeriö tekivät samoin. Myös Venäjän kennelliitto hyväksyi rotumääritelmän vuonna 1997.

Venäjän kennelliitto työskentelee kansainvälisen kennelliiton (FCI) kanssa, jotta rotu tunnustettaisiin myös kansainvälisesti. Tällä hetkellä moskovanvahtikoira saa osallistua kansainvälisiin näyttelyihin niissä FCI-maissa joiden kennelliitoissa se on hyväksytty, minkä vuoksi mm. Budapestissa vuonna 2008 järjestetyssä Euroopan voittaja -näyttelyssä oli mukana moskovanvahtikoiria. Sillä ei kuitenkaan ole vielä FCI:n virallista tunnustusta eli esimerkiksi Suomessa se ei saa osallistua virallisiin näyttelyihin. Venäjällä niitä esiintyy näyttelyissä laajalti ja ne hyväksytään kaikkiin Venäjän kennelliiton hyväksymiin näyttelyihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]