Keskiaasiankoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskiaasiankoira
Kaka Alaman.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Venäjä
Määrä Suomessa rekisteröity 692[1]
Rodun syntyaika hyvin vanha rotu
Alkuperäinen käyttö laumanvartija, vahtikoira
Nykyinen käyttö vahtikoira
Elinikä +10 vuotta
Muita nimityksiä CAO (Central Asian Ovtcharka)
FCI-luokitus ryhmä 2
#335
Ulkonäkö
Paino narttu 40– kg,
uros 55– kg
Säkäkorkeus nartut väh. 65 cm
urokset väh. 70 cm
Väritys useita värejä

Keskiaasiankoira (ven. Среднеазиатская овчарка, Sredneaziatskaja ovtšarka) on Keski-Aasian alueelta kotoisin oleva suurikokoinen laumanvartijarotu, joka tunnettiin pitkään nimellä keskiaasianpaimenkoira. Vuonna 2012 Suomen kennelliitto muutti nimen keskiaasiankoiraksi, mikä kuvaakin rotua paremmin sillä se ei ole perinteinen paimenkoira vaan luetaan laumanvartijoihin.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiaasiankoira on suurikokoinen, raskasrakenteinen ja vahva. Urokset ovat narttuja massiivisempia. Korvat ovat riippuvat, melko pienet ja kolmion muotoiset. Häntä on riippuva. Suomessa ja monissa muissa maissa korvien ja hännän typistäminen on kielletty, mutta muualla keskiaasianpaimenkoirien typistäminen on edelleen useimmiten tapana.

Rodulla on kaksinkertainen karvapeite: suoran päällyskarvan alla on tuuhea pohjavilla. Keskiaasiankoirissa on sekä pitkä- että lyhytkarvaisia yksilöitä. Pitkäkarvaisen koiran karvan pituus on 7–8 cm, lyhytkarvaisen 3–5 cm. Päässä ja raajojen etupuolella karva on lyhyttä, korvissa, kaulassa, raajojen takapuolella ja hännässä taas pidempää erityisesti pitkäkarvaisilla koirilla. Väreinä hyväksytään valkoinen, musta, harmaa, oljenvärinen, kellanpunainen (ruosteenvärinen), harmaanruskea, juovikas, kirjava tai läikikäs.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan keskiaasiankoiran kuuluu olla rauhallinen ja hyvin rohkea. Vieraita kohtaan se on epäluuloinen. Aikuiset yksilöt harvemmin ovat sosiaalisia toisia koiria kohtaan joka tulee huomioida jo pentua miettiessä. Rodulle on ominaista vahtia paljon, joten koiraa hankkiessa on syytä ottaa huomioon sen alkuperäinen käyttötarkoitus.

Keskiaasiankoirat ovat hyvin älykkäitä eläimiä ja tarvitsevat vahvan laumanjohtajan joka kohtelee koiraa oikeudenmukaisesti, sekä ymmärtää sen alkuperää ja käyttäytymistä.

Rodun kasvattaminen Tanskassa on ollut kiellettyä vuodesta 2010.[3]

Famous Kaka Alaman.jpg

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosituhansia nämä koirat ovat suojanneet omistajaansa ja tämän omaisuutta, joka etenkin entisaikoina oli pitkälti karjaa. Koirat elivät paimenille arvokkaissa karjalaumoissa suojellen niitä susilta ja muilta pedoilta. Tänäkin päivänä nämä koirat edelleen soveltuvat samanlaiseen työkäyttöön vaikka 2000-luvulla aluevartiointi onkin tämän rodun suhteen yleisemmin käytetty tarkoitus.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvulla keskiaasiankoira on terveempi kuin moni muu rotu, mutta suurena koirana sillä on riski lonkka- ja kyynärongelmien suhteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 11.8.2016)
  2. Uusi rotumääritelmä nimimuutoksineen (Suomen Kennelliitto, luettu 11.7.2012)
  3. Tässä on koirarotujen musta lista Tanskasta - miten siihen pitäisi suhtautua Suomessa? Ilta-Sanomat. Viitattu 24.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta keskiaasiankoira.

http://www.finaziat.fi