Amerikanmastiffi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amerikanmastiffi

American Mastiff.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Yhdysvallat
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1980-1990-lukujen vaihde
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 10-12 vuotta
Muita nimityksiä American Mastiff
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino uros 160-200 paunaa ja yli, narttu 140-180 paunaa ja yli
Säkäkorkeus uros 32-36 tuumaa, narttu 28-34 tuumaa
Väritys fawn, aprikoosi ja juovikas

Amerikanmastiffi on amerikkalainen koirarotu joka luokitellaan molossikoiriin. Sen jalosti Fredericka Wagner yli 20 vuotta sitten mastiffista ja anatolianpaimenkoirasta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pään pitää olla leveä, raskas ja suorakaiteen muotoinen ja siinä tulee olla ylöskiinnittyneet, pyöristyneet korvat. Keskikokoisen kuonon tulee olla hyvin tasapainossa pään kanssa. Niska on voimakas, lievästi kaareutunut ja johtaa suoraan, lihaksikkaaseen selkään. Rintakehän pitäisi olla syvä, leveä hyvin pyöristynyt. Eturaajat ovat vahvat, suorat ja toisistaan erilleen asettuneet. Takaraajat ovat leveät ja yhdensuuntaiset. Säkäkorkeuden tulee uroksilla olla 32-36 tuumaa ja nartuilla 28-34 tuumaa.

Amerikanmastiffilla on kolme väriä: fawn, aprikoosi ja juovikas. Pennut syntyvät tummina ja vaalenevat kasvaessaan. Rotu saa todellisen värityksensä ensimmäisen ikävuoden kynnyksellä. Tässä mastiffirodussa valkoiset merkit poskissa, kuonossa, rinnassa ja käpälissä hyväksytään. Kaikilla yksilöillä tulee olla musta maski.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanmastiffi on yleensä tyyni ja hiljainen ja tulee loistavasti toimeen lasten kanssa. Se on uskollinen ja rakastava koira joka ei ole yleensä aggressiivinen ellei sen tarvitse suojella perhettään. Viimeksi mainituissa tapauksissa siitä tulee hurja ja rohkea koira.

Toisin kuin jotkin muut kookkaat rodut, tämä mastiffi tulee hyvin toimeen kerrostalossa niin kauan kuin sitä lenkitetään päivittäin. Tämä voi tarkoittaa yhtä hyvin päivittäistä kävelyä kuin lyhyttä juoksuakin. Yleensä jopa pieni, aidoitettu piha kelpaa hyvin, sillä koira on vanhemmiten usein laiska. Se on suhteellisen epäaktiivinen sisätiloissa.

Vaikka koira ei todennäköisesti halua ulkoilla päivittäin, rutiini pitää sen hoikempana ja onnellisempana. On hyvä sen fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle olla ulkona ja kävellä säännöllisesti. Kuten minkä tahansa rodun kohdalla, on parasta jos koira pidetään julkisilla alueilla hihnassa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratkaistaakseen lonkkadysplasiaan, kuolaamiseen ja lyhyeen elinikään liittyneet ongelmat Fredericka Wagner Flying W Farms-kennelistä risteytti mastiffin ja anatolianpaimenkoiran, hyvin vanhan laumanvartijarodun joka tunnetaan älykkyydestään ja pitkästä eliniästä suureen kokoonsa suhteutettuna. Erittäin valikoivan jalostuksen kautta syntyi amerikanmastiffi. Se muistuttaa ulkonäöltään mastiffia. Tämä linja on suhteellisen uusi, joten sitä ei tunnusteta suurosassa roturekistereitä. Rekisterit joilla on löyhemmät vaatimukset saattavat rekisteröidä uuden rodun jolla on lyhyt historia, kuten Continental Kennel Club'n rodulle tekemä tunnustus vuonna 2000. Amerikanmastiffi jalostettiin perhekoiraksi, ei näyttelykoiraksi. Pohjois-Amerikassa on 10 kasvattajaa jotka kuuluvat Amerikanmastiffin kasvattajien neuvostoon AMBC ja joiden koirien sukulinjat voidaan jäljittää takaisin Flying W Farms'iin. Tämä rotu ei ole sama kuin panja, jossa on myös amerikanpitbullterrierin ja rottweilerin verta.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanmastiffi on terve ja onnellinen koira, jolla on vain vähän muille kookkaille koirille tyypillisiä sairauksia.

Turkinhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjaus on helppoa lyhyen ja sileän karvapeitteen vuoksi. Shampoon käyttö ja turkin kiiltäväksi saaminen on helppoa suihkun jälkeen, minkä jälkeen turkki harjataan lujapiikkisellä harjalla. Vaikka koiralla on karvanlähtö, se ei varista normaalia koiraa enempää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:American Mastiff