Hertsegovinanvuoristokoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hertsegovinanvuoristokoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Bosnia ja Hertsegovina
Määrä Suomessa ei yhtään, Bosniassa ja Hertsegovinassa uhanalainen
Alkuperäinen käyttö laumanvartija
Nykyinen käyttö laumanvartija, paimenkoira
Muita nimityksiä Hercegovski Planinac, Herzegovski Pastirski Pas, Hercegovacki Ovčar, Herzegovač, Herzeg Shepherd Dog, Herzegovina Sheepdog, Cane da Pastore dell’Erzegovina
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 68,5 cm
Väritys useimmiten valkoinen eri värisin merkein

Hertsegovinanvuoristokoira (Hercegovski planinac) eli herzegovač on bosnia-hertsegovinalainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hertsegovinanvuoristokoira on massiivinen ja vahvaluustoinen, joskin ketterämpi kuin muut samantyyppiset balkanilaiset rodut. Se on leveäpäinen ja melko pitkäkuonoinen. Sen korvat ovat korkealle asettuneet ja koiran ollessa valppaana häntä kiertyy selän päälle. Rintakehä on leveä ja syvä. Karvapeite on pitkä, tiheä ja karhea. Tavallisin väritys on valkoinen eri värisin tummemmin merkein. Säkäkorkeus on noin 68,5 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on energinen, perheeseensä syvästi kiintynyt mutta vieraita kohtaan epäluuloinen. Se ei luonnostaan tule toimeen muiden koirien kanssa, mutta se voi oppia sietämään toista saman sukupuolen yksilöä jos sen totuttaa tähän huolellisesti pennusta pitäen. Se soveltuu lauman vartioinnin lisäksi myös sen paimentamiseen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hertsegovinanpaimenkoira oli alun perin Balkanin alueella yleinen, mutta nykyisin se on alkanut risteytyä niin paljon sarplaninacin, tornjakin ja montenegrolaisten koirien kanssa, ettei puhdasrotuisia yksilöitä ole enää helppo löytää. Lisäksi 1990-luvulla Balkanin alueella käydyt sodat ovat vain vähentäneet populaation lukumäärää entisestään. 1990-luvun lopulla rotua yritettiin jo kertaalleen elvyttää zlatiborinvuoristokoiran avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]