Brasiliandoggi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brasiliandoggi
Doguebrasileiro.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Brasilia
Rodun syntyaika 1978
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö vahti- ja harrastuskoira
Elinikä 12-13 vuotta
Muita nimityksiä dogue brasileiro
FCI-luokitus ei;
CBKC ryhmä 11
Ulkonäkö
Paino uros 29–42 kg, narttu 23–37 kg
Säkäkorkeus uros 56–59 cm, narttu 50–56 cm
Väritys kaikki sallitaan

Brasiliandoggi (dogue brasileiro) on brasilialainen koirarotu. Se ei ole FCI:n virallisesti tunnustama, mutta se kuuluu Brasilian kennelliitossa ryhmään 11 (FCI:n ulkopuoliset rodut).

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasiliandoggi on tiivis- ja vankkarakenteinen, ja sillä on leveä ja raskas pää. Se antaa vaikutelman vahvasta, nopeasta ja ketterästä koirasta. Runko on lihaksikas, rintakehä suuri ja voimakas ja raajat voimakkaat. Lyhyt karvapeite on sileää ja tiivistä. Vaikka koira muistuttaakin paljon dogo argentinoa, erona on se että kaikki värit hyväksytään. Uroksen säkäkorkeus on 56–59 cm ja se painaa 29–42 kg. Nartulla vastaavat mitat ovat 50–56 cm ja 23–37 kg.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on rohkea ja tasapainoinen ja sillä on suuri kivunsietokyky. Se on tarkkaavainen ja usein vieraita kohtaan varautunut, mutta ei aggressiivinen ja toimii vain tarvittaessa. Se on itsepäinen ja vaatii määrätietoisen kasvatuksen. Se pitää lapsista eikä se dominoi paljoa perhettään, mutta se ei yleensä tule toimeen samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Se soveltuu paitsi vahtikoiraksi, myös erilaisiin koiraurheilulajeihin kuten agilityyn.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu syntyi sattumalta Rio Grande do Sul'n alueella vuonna 1978, kun Peter Dantasin bullterrieri astui hänen naapurinsa bokserin. Havaittuaan risteytyksen piirteet hyviksi hän jatkoi jalostusta eteenpäin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Brasiliansk dogge