Brasilianpaimenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brasilianpaimenkoira
Ovelheiro.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Brasilia
Alkuperäinen käyttö paimenkoira, laumanvartija
Nykyinen käyttö paimenkoira
Muita nimityksiä Ovelheiro Gaúcho, Gaúcho Shepherd, Brazilian Gaucho Sheepdog, Brazilian Collie
FCI-luokitus ei;
CBKC ryhmä 11
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 55-65 cm
Väritys kaikki sallitaan

Brasilianpaimenkoira (ovelheiro gaúcho) on brasilialainen koirarotu. Se tunnetaan myös nimillä brasiliancollie ja gauchonpaimenkoira. Sitä ei ole tunnustettu FCI:ssä, mutta Brasilian kennelliitossa se kuuluu ryhmään 11 (FCI:n ulkopuoliset rodut).

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilianpaimenkoira muistuttaa ulkoisesti bordercollieta. Sen karvapeite ole kovin pitkä ja kaikki värit sallitaan. Säkäkorkeus vaihtelee 55-65 cm välillä.[1].

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on älykäs, kestävä[1] ja nopea oppimaan eikä se ole aggressiivinen karjalle. Se on hyvin kestävä ja ketterä, minkä vuoksi se on ihanteellinen harrastuskoira. Se on tuntemiaan ihmisiä kohtaan ystävällinen ja sävyisä. Se ei ole aggressiivinen eikä hyökkää tunkeilijan kimppuun, mutta se varoittaa uhkaavasta vaarasta, minkä vuoksi se haukkuu jokaista outoa ääntä. Se on brittiläisiä kantarotujaan nopeampi.[1] Eräs muunnos joka on saatu aikaan risteyttämällä rotuun saksanpaimenkoiraa on tavallista älykkäämpi, mutta sillä on taipumusta hyökätä pienempien eläinten kimppuun.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilianpaimenkoira on Pampan gauchojen koira, joka kehittyi Rio Grande do Sul'n alueella. Se polveutuu collie-tyyppisistä paimenkoirista[1], kuten bordercolliesta ja colliesta, sekä alueen alkuperäisistä koirista, joita oli käytetty paimentamiseen löytöretkeilijöiden saapumisesta lähtien. Sitä käytettiin ja käytetään edelleen lampaiden ja muiden eläinten paimennukseen[1] sekä niiden vartiointiin[1] ja yleiseen työskentelyyn gauchojen maatiloilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Krämer, E.-M. (2009). Der grosse Kosmos Hundeführer, s. 159. Kosmos: Stuttgart.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: pt:Ovelheiro Gaúcho