Boerboel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boerboel
Avaintiedot
Alkuperämaa  Etelä-Afrikka
Määrä Suomessa yli 50kpl
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö vahtikoira, maatilojen yleiskoira
Nykyinen käyttö vahti- ja perhekoira
Muita nimityksiä South African Mastiff, South African Boerboel
FCI-luokitus ei;
KUSA: ryhmä 2
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 60-68 cm, narttu 55-63 cm
Väritys oljenvärinen, vaalean punaruskea, punaruskea, ruskea, brindle ja musta

Boerboel on eteläafrikkalainen koirarotu. Rodulla ei ole FCI:n rotumääritelmää, mutta Kennel Union of Southern Africa on hyväksynyt sen. Rotua tavataan jonkin verran Suomessakin.

Boerboel on vahva ja voimakasrakenteinen koira. Sillä on vahva luustonrakenne, sileä turkki, hyvä rakenne ilman selviä puutteita ja virheitä, joista saa miinuspisteitä rotumääritelmässä. Urosten on näytettävä maskuliinisemmilta kuin narttujen.

Luonne ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boerboel on luonteeltaan kuuliainen, luotettava ja älykäs ja sillä on myös erinomainen vartioimisvaisto. Se on peloton ja uskollinen eikä sen luonteenpiirteisiin kuulu voimakas aggressiivisuus.

Rodun kasvattaminen Tanskassa on ollut kiellettyä vuodesta 2010.[1]

Boerboelin historia kytkeytyy vahvasti alueella asuneisiin buureihin, mistä myös nimen alkuosa "boer" juontaa juurensa. Euroopasta tulleet siirtolaiset toivat mukanaan bulldoggeja ja bullmastiffeja, mutta jotkin raportit antavat olettaa, että myös paikallinen rotu africanis on saattanut vaikuttaa nykyisen boerboelin verenperimään.[2]

Boerboel polveutuu vanhasta buurikoirasta, joka puolestaan jalostettiin mastiffeista ja bulldoggeista. Alkuperäistä buurikoiraa käytettiin suurriistan metsästykseen ja maatilojen vartiointiin, mutta nykyistä rotua alun perin yksinomaan jälkimmäiseen tehtävään.[3]

1900-luvun aikana boerboel alkoi sekoittua muihin koiriin ja täten myös harvinaistua. 1980-luvulla perustettiin Boerboel Association, jonka viisi perustajajäsentä päättivät elvyttää rodun. He alkoivat etsiä syrjäisemmiltä alueilta aitoja puhdasrotuisia yksilöitä: heidän päämääränään oli löytää ne yksilöt, jotka olivat niin maantieteellisesti eristyneitä, etteivät ne olleet altistuneet risteytymisille. Lopulta he onnistuivat tavoitteissaan jalostaa boerboel takaisin alkuperäiseen muotoonsa.[3]

Etelä-Afrikassa rodun kattojärjestö on Suid Afrikaanse Boerboeltelers Vereniging, minkä lisäksi on olemassa mm. United States Boerboel Association ja All-Russian Boerboel Association.[3]

  1. Tässä on koirarotujen musta lista Tanskasta - miten siihen pitäisi suhtautua Suomessa? Ilta-Sanomat. Arkistoitu 2.2.2014. Viitattu 24.1.2014.
  2. Department of Agriculture: South African Country Report on Farm Animal Genetic Resources heinäkuu 2006. FAO. Arkistoitu 19.11.2018. Viitattu 18.11.2018.
  3. a b c Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 618-619. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]