Africanis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Africanis
Africanis.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika arviolta 4700 eaa, joka tapauksessa ikivanha
Alkuperäinen käyttö paariakoira
Nykyinen käyttö metsästys-, karja-, vahti- ja seurakoira
Muita nimityksiä African Dog, African Canis, Chien Africain, Afrikahund, Bantu Dog, Hottentot Hunting Dog, Khoikhoi Dog, Kafir Dog, Zulu Dog, Umbwa Wa Ki-Shenzi, Sica, Isiqha, Ixhalagha, Isigola, I-Twina, Itwina, South African Pariah Dog, Canis africanus
FCI-luokitus ei, loogisin olisi 5:n alajaosto alkukantaiset rodut
Ulkonäkö
Paino 15-25 kg
Säkäkorkeus 55-62 cm, mutta 3 cm vaihtelu molempiin suuntiin sallitaan
Väritys kaikki sallitaan;
sininen ovat epätoivottu;
merle, liila ja dalmatiapilkkuisuus ovat hylkääviä virheitä

Africanis (Canis africanus) on afrikkalainen koirarotu. Sillä on kotiseudullaan monta nimeä, mutta africanis eli "afrikkalainen koira" on niistä yleisin ja muuallakin maailmassa käytetty. Etelä-Afrikan virallinen kennelliitto Kennel Union of Southern Africa on tunnustanut ja sijoittanut sen ryhmään "kehittyvät rodut".[1] Sen tarkempi luokittelu suoraan rotumääritelmässä on "alkukantainen metsästyskoira".

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Africaniksen ulkonäössä on piirteitä niin vinttikoirasta kuin lyhytkarvaisesta keskikokoisesta portugalinpodengostakin. Sen kuuluu olla keskikokoinen, hoikkarakenteinen ja nopea mutta kuitenkin lihaksikas. Sen säkäkorkeus on 52–65 cm, ja se voi olla minkä värinen tahansa (näyttelyissä hylkääviksi virheiksi on kuitenkin määritelty merle, liila ja dalmatiapilkkuisuus). Selässä saattaa toisinaan kasvaa samanlainen harja kuin rhodesiankoiralla, thai ridgebackilla, phu quocinkoiralla ja hottentottikoiralla, mutta ridge-mutaatioon liittyvästä dermoid sinus -terveongelmasta johtuen tällaisia yksilöitä ei yleensä suosita jalostuksessa. Pää on pitkänomainen, kartionmuotoinen ja virtaviivainen. Kartionmuotoinen kuono on lähes yhtä pitkä kuin kallo-osa. Otsapenger on vähäinen. Silmät ovat soikeat ja niiden koko vaihtelee keskikokoisista suuriin. Ne voivat olla joko meripihkanväriset tai ruskeat. Korvat ovat v:n muotoiset ja ne voivat olla joko pystyt, puolipystyt tai riippuvat (toisinaan jopa keskenään eriasentoiset). Yleensä africanis on lyhyt- ja sileäkarvainen, mutta myös karkeakarvaisia yksilöitä esiintyy.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Africanis soveltuu paitsi metsästykseen, myös karja-, vahti- ja seurakoiraksi. Se on vuosisatojen saatossa oppinut hakeutumaan ihmisten läheisyyteen saadakseen ravintoa ja lämpöä. Africaniksen kuuluisi olla myös älykäs. Koira on erinomainen juoksija, ja se tarvitsee hyvin paljon tilaa. Africanis on ystävällinen, mutta se vartioi reviiriään tarkkaan.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Africanis on ikivanha rotu, kenties kaikkein vanhimpia. Niilin jokisuistoilta ja Afrikan muista osista on löydetty todisteita, joiden mukaan se olisi säilynyt melko samanlaisena jo tuhansia vuosia. Sen arvellaan syntyneen 4700-luvulla eaa. Etelä-Afrikassa paikallinen rotuyhdistys on ottanut tehtäväkseen rodun suojelemisen, mutta muualla maailmassa yhdistyksiä ei vielä ole.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Africanis on säilynyt alkukantaisena ja melko terveenä luonnollisen jalostuksen ansiosta.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Africaniksen turkki ei tarvitse erityisiä hoitotoimenpiteitä. Africanis tarvitsee hyvin paljon tilaa, sillä luonnollisessa elinympäristössään Afrikassa se juoksee ja metsästää hyvin paljon. Africanis on myös seurallinen koira. Se ei tarvitse erikoisruokia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Emerging Breeds. Kennel Union of Southern Africa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Africanis