Luettelo vallassa olevista monarkeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo vallassa olevista monarkeista. Luettelo sisältää vain itsenäisten valtioiden monarkit. Luettelossa on otettu huomioon myös kaikki Kansainyhteisön monarkiat, joiden valtaistuimella on kuningatar Elisabet II. Luettelo on maanosittain aakkosjärjestyksessä.

Aasian monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys
Bahrain
Bahrain
Hamad-Bin-Isa-Al-Khalifa.jpg Hamad ibn Isa Al Khalifa
(s. 1950) [1]
Royal Standard of Bahrain.svg
Bahrainin kuningas
6. maaliskuuta 1999
(16 v 170 vrk)
Al Khalifa perustuslaillis-absoluuttinen perinnöllinen
Bhutan
Bhutan
King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (edit).jpg Jigme Khesar Namgyal Wangchuck
(s. 1980) [2]
Emblem of Bhutan.svg
Bhutanin kuningas
(Druk Gyalpo)
15 joulukuuta 2006
(8 v 251 vrk)
Wangchuck perustuslaillinen
Brunei
Brunei
Hassanal Bolkiah.jpg Hassanal Bolkiah
(s. 1946) [3]
Emblem of Brunei.svg
Brunein sulttaani
4. lokakuuta 1967
(47 v 323 vrk)
Bolkiah absoluuttinen
Japani
Japani
Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg Akihito
(s. 1933)[4]
Flag of the Japanese Emperor.svg
Japanin keisari
7. tammikuuta 1989
(26 v 228 vrk)
Yamato perustuslaillinen
Jordania
Jordania
King Abdullah portrait.jpg Abdullah II
(s. 1962) [5]
Royal Standard of Jordan.PNG
Jordanian hašemiittinen kuningas
7. helmikuuta 1999
(16 v 197 vrk)
Hašemiitti
Kambodža
Kambodža
Norodom crop.jpg Norodom Sihamoni
(s. 1953) [6]
Royal Standard of the King of Cambodia.svg
Kambodža kuningas
14. lokakuuta 2004
(10 v 313 vrk)
Norodom perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Kuwait
Kuwait
Sheikh Sabah IV.jpg Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah
(s. 1929) [7]
Coat of arms of Kuwait.svg
Kuwaitin emiiri
29. tammikuuta 2006
(9 v 206 vrk)
Al-Sabah
Malesia
Malesia
Abdul Halim of Kedah.jpg Abdul Halim Mu’adzam Shah
(s. 1927)[8]
Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg
Yang di-Pertuan Agong
13. joulukuuta 2011
(3 v 253 vrk)
Shah vaalimonarkkia
Oman
Oman
QaboosBinSaidAlSaid.jpg Qaboos bin Said al Said
(s. 1940)[9]
Standard of the Sultan of Oman.png
Omanin sulttaani
23. heinäkuuta 1970
(45 v 31 vrk)
Al Bu Sa‘id absoluuttinen perinnöllinen
Qatar
Qatar
Tamim bin Hamad Al Thani 2014.jpg Tamim bin Hamad Al Thani
(s. 1980) [10]
Emblem of Qatar.svg
Qatarin emiiri
25. kesäkuuta, 2013
(2 v 59 vrk)
Al Thani
Saudi-Arabia
Saudi-Arabia
Salman bin Abdull aziz December 9, 2013.jpg Salman bin Abdul-Aziz Al Saud
(s. 1935)[11]
Royal Standard of Saudi Arabia.svg
Saudi-Arabian kuningas
23. tammikuuta 2015
(0 v 212 vrk)
Al Saud perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Thaimaa
Thaimaa
Bhumibol 2003.jpg Bhumibol Adulyadej
(Rama IX)
(s. 1927)[12]
King's Standard of Thailand.svg
Thaimaan kuningas
9. kesäkuuta 1946
(69 v 75 vrk)
Chakri perustuslaillinen perinnöllinen
Arabiemiirikunnat
Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Khalifa Bin Zayed Al Nahyan.jpg Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan
(s. 1948) [13]
Flag of the President of the United Arab Emirates.svg
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti
3. marraskuuta 2004
(10 v 293 vrk)
Al Nahyan perustuslaillis-absoluuttinen vaalimonarkia ja perinnöllinen

Afrikan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi
(tunnus)
Vallassa
(vuosi+vrk)
Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys
Lesotho
Lesotho
Letsie III.jpg Letsie III
(s. 1963)[14]
Royal Standard of Lesotho.svg
Lesothon kuningas
12. marraskuuta 1990
(24 v 284 vrk)
Moshesh perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Marokko
Lesotho
Mohammed VI.jpg Mohammed VI
(s. 1963)[15]
Royal standard of Morocco.svg
Marokon kuningas
23. heinäkuuta 1999
(16 v 31 vrk)
Alawi perinnöllinen
Swazimaa
Lesotho
King Mswati III 2014.jpg Mswati III
(s. 1968)[16]
Royal Standard of Swaziland.svg
Swazimaan kuningas
25. huhtikuuta 1986
(29 v 120 vrk)
Dlamini absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu

Amerikan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys
Antigua ja Barbuda
Antigua ja Barbuda
Queen Elizabeth II March 2015.jpg Elisabet II
(s. 1926)
[17][18][19][20]
[21] [22][23][24]
[25][26]
Coat of arms of Antigua and Barbuda.svg
Antigua ja Barbudan kuningatar
1. marraskuuta, 1981
(33 v 295 vrk)
Windsor Perustuslaillinen Perinnöllinen
Bahama
Bahama
Coat of arms of the Bahamas.svg
Bahaman kuningatar
10. heinäkuuta, 1973
(42 v 44 vrk)
Barbados
Barbados
Royal Standard of Barbados.svg
Barbadosin kuningatar
30. marraskuuta, 1966
(48 v 266 vrk)
Belize
Belize
Coat of arms of Belize.svg
Belizen kuningatar
21. syyskuuta, 1981
(33 v 336 vrk)
Kanada
Kanada
Royal Standard of Canada.svg
Kanadan kuningatar
6. helmikuuta, 1952
(63 v 199 vrk)
Grenada
Grenada
GrenadaWappen.JPG
Grenadan kuningatar
7. helmikuuta, 1974
(41 v 197 vrk)
Jamaika
Jamaika
Royal Standard of Jamaica.svg
Jamaikan kuningatar
6. elokuuta, 1962
(53 v 17 vrk)
Saint Kitts ja Nevis
Saint Kitts ja Nevis
Coat of arms of Saint Kitts and Nevis.svg
Saint Kitts ja Nevis kuningatar
19. syyskuuta, 1983
(31 v 338 vrk)
Saint Lucia
Saint Lucia
Coat of arms of Saint Lucia.svg
Saint Lucian kuningatar
22. helmikuuta, 1979
(36 v 182 vrk)
Saint Vincent ja Grenadiinit
Saint Vincent ja Grenadiinit
Coat of arms of Saint Vincent and the Grenadines.svg
Saint Vincent ja Grenadiinien kuningatar
27. lokakuuta, 1979
(35 v 300 vrk)

Euroopan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys
Alankomaat
Alankomaat
Willem-Alexander (Royal Wedding in Stockholm, 2010) cropped.jpg Willem-Alexander
(s. 1967)[27]
Royal Standard of the Netherlands.svg
Alankomaiden kuningas
30. huhtikuuta 2013
(2 v 115 vrk)
Oranje-Nassau perustuslaillinen perinnöllinen
Andorra
Andorra
Obispo Vives Sicilia.jpg arkkipiispa Joan Enric Vives Sicília
(s. 1949)[28]
Coat of arms of Andorra.svg
Andorran ruhtinaskumppanit
12. toukokuuta 2003
(12 v 104 vrk)
vaaleilla valittu
François Hollande (Journées de Nantes 2012).jpg presidentti François Hollande
(s. 1954)[29]
15. toukokuuta 2012
(3 v 100 vrk)
Belgia
Belgia
Koning Filip van België.jpg Philippe
(s. 1960)[30]
Royal Standard of King Philippe of Belgium.svg
Belgialaisten kuningas
21. heinäkuuta, 2013
(2 v 33 vrk)
Saksi-Coburg-Gotha perinnöllinen
Espanja
Espanja
Felipe Borbon 2014.jpg Felipe VI
(s. 1968)[31]
Estandarte Real de España.svg
Espanjan kuningas
18. kesäkuuta 2014
(1 v 66 vrk)
Bourbon
Liechtenstein
Liechtenstein
Fürst Hans-Adam II. von und zu Liechtenstein (cropped).jpg Hans Adam II
(s. 1945)[32]
Standard of the Prince of Liechtenstein.svg
Liechtensteinin ruhtinas
13. marraskuuta 1989
(25 v 283 vrk)
Liechtenstein
Luxemburg
Luxemburg
Henri of Luxembourg (2009).jpg Henri
(s. 1955)[33]
Grand Duke of Luxembourg Standard.png
Luxemburgin suurherttua
7. lokakuuta 2000
(14 v 320 vrk)
Nassau-Weilburg
Monaco
Monaco
The Prince of Monaco in 2013.jpg Albert II
(s. 1958)[34]
Personal standard of Prince Alberto II of Monaco.svg
Monacon ruhtinas
6. huhtikuuta 2005
(10 v 139 vrk)
Grimaldi
Norja
Norja
H.M. Kong Harald taler (10308347696)- edit.jpg Harald V
(s. 1937)[35]
Kongeflagg.svg
Norjan kuningas
17. tammikuuta 1991
(24 v 218 vrk)
Glücksburg
Ruotsi
Ruotsi
Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-433.jpg Kaarle XVI Kustaa
(s. 1946)[36]
Sweden-Royal-flag-grand-coa.svg
Ruotsin kuningas
15. syyskuuta 1973
(41 v 342 vrk)
Bernadotte
Tanska
Tanska
Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg Margareeta II
(s. 1940)[37]
Royal Standard of Denmark.svg
Tanskan kuningatar
14. tammikuuta 1972
(43 v 222 vrk)
Glücksburg
Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdistynyt kuningaskunta
Queen Elizabeth II March 2015.jpg Elisabet II
(s. 1926) [38]
Royal Standard of the United Kingdom.svg
Royal Standard of the United Kingdom in Scotland.svg
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar
6. helmikuuta 1952
(63 v 199 vrk)
Windsor
Vatikaani
Vatikaanivaltio
Pope Francis Korea Haemi Castle 19 (cropped).jpg Franciscus
(s. 1936)[39]
Insigne Francisci.svg
paavi
13. maaliskuuta 2013
(2 v 163 vrk)
absoluuttinen vaalimonarkia

Oseanian monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi Vallassa
(vuosi+pvm)
Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys
 Australia Queen Elizabeth II March 2015.jpg Elisabet II
(s. 1926)
[40][41][42][43]
Royal Standard of Australia.svg
Australian kuningatar
6. helmikuuta, 1952
(63 v 199 vrk)
Windsor perustuslaillinen perinnöllinen
 Papua-Uusi-Guinea Emblem of Papua New Guinea.svg
Papua-Uuden-Guinean kuningatar
16. syyskuuta, 1975
(39 v 341 vrk)
 Salomonsaaret Coat of arms of the Solomon Islands.svg
Salomonsaarten kuningatar
7. heinäkuuta, 1978
(37 v 47 vrk)
 Tonga Ulukalala Lavaka Ata.jpg Tupou VI
(s. 1959)
[44]
Royal Standard of Tonga.svg
Tongan kuningas
18. maaliskuuta 2012
(3 v 158 vrk)
Tupou
 Tuvalu Queen Elizabeth II March 2015.jpg Elisabet II
(s. 1926)
[45][46]
Coat of arms of Tuvalu.svg
Tuvalun kuningatar
1. lokakuuta, 1978
(36 v 326 vrk)
Windsor
 Uusi-Seelanti Royal Standard of New Zealand.svg
Uuden-Seelannin kuningatar
6. helmikuuta, 1952
(63 v 199 vrk)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rulers of Bahrain Constitutional Framework. Kingdom of Bahrain. Viitattu 30.04.2013.
  2. Lavish coronation for Bhutan king BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  3. H. Bolkiah, Sultan of Brunei Klosi News. Klosi. Viitattu 30.04.2013.
  4. Their Majesties the Emperor and Empress Imperial Family. The Imperial Household Agency. Viitattu 30.04.2013.
  5. His Majesty King Abdullah II Ibn Al: Profile Hussein Imperial Family. His Majesty King Abdullah II Ibn Al. Viitattu 30.04.2013.
  6. Biography of His Majesty King Norodom Sihamoni of Cambodia King Norodom Sihamoni of Cambodia. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  7. His Highness; The State of Kuwait Amir's Curriculum Vitae Kuwait Government Online. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  8. Tuanku’s long ancestral lineage thestar.com. Viitattu 17.9.2014.
  9. His Majesty’s Biography His Majesty Sultan Qaboos bin Said. Qaboos Home. Viitattu 30.04.2013.
  10. The Amir's Biography Biography. Amiri Diwan. Viitattu 30.04.2013.
  11. King Abdullah bin Abdulaziz ABout Saudi Arabia. Royal Embassy of Saudi Arabia
    Washington, D.C. Viitattu 30.04.2013.
  12. Profile: King Bhumibol Adulyadej BBC Asia-Pacific. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  13. The President Embassy of the United Arab Emirates in London. Viitattu 30.04.2013.
  14. His Majesty King Letsie III King's Office. The Lesotho Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  15. Biography of HM. King Mohammed VI Monarchy. Gouvernement du Royaume du Maroc. Viitattu 30.04.2013.
  16. Choosing Monarchy Choosing the King. The Government of the Kingdom of Swaziland. Viitattu 30.04.2013.
  17. The Queen and Antigua and Barbuda History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  18. Queen and The Bahamas History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  19. Queen and Barbados History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  20. Queen and Belize History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  21. Queen and Canada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  22. Queen and Grenada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  23. Queen and Jamaica History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  24. Queen and St Christopher and Nevis History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  25. Queen and St. Lucia History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  26. Queen and St Vincent and the Grenadines History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  27. Allekirjoitus päätti Hollannin kuningattaren yli 30 vuoden valtakauden Yle Uutiset Ulkomaat. Yle Uutiset. Viitattu 30.04.2013.
  28. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  29. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  30. The Belgian Monarchy History The Belgian Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  31. Espanjan uuden kuninkaan arki alkaa juhlalla – skandaaleihin sotkeutuneet sukulaiset on lakaistu syrjään Yle Uutiset. Yleisradio. Viitattu 30.04.2013.
  32. Prince Hans-Adam II The Princes. Princely House of Liechtenstein. Viitattu 30.04.2013.
  33. S.A.R. le Grand-Duc Monarchie et famille grand-ducale. Informations et actualités du Gouvernment Luxembourgeois. Viitattu 30.04.2013.
  34. H.S.H. Prince Albert II Biography. Prince's Palace of Monaco. Viitattu 30.04.2013.
  35. His Majesty King Harald Royal Family. Royal House of Norway. Viitattu 30.04.2013.
  36. H.M. King Carl XVI Gustaf Royal Family. Swedish Royal Court. Viitattu 30.04.2013.
  37. Her Majesty Queen Margrethe 2 Royal Family. The Danish Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  38. Her Majesty the Queen Royal Family. The British Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  39. [http://www.vatican.va/holy_father/francesco/biography/index_en.htm BIOGRAPHY OF THE HOLY FATHER FRANCIS] The Holy Father. The Holy See. Viitattu 30.04.2013.
  40. Queen and Australia The Queen's role in Australia. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  41. Queen and Papua New Guinea History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  42. Queen and the Solomon Islands History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  43. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  44. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  45. Queen and New Zealand History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  46. Queen and and Tuvalu History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]