Luettelo tunnuslauseista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo tunnuslauseista.

Valtiollisia tunnuslauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A.E.I.O.U.

Habsburgin hallitsijasuvun tunnuslause, jolle on esitetty monia merkityksiä.

Kaikkien maiden proletaarit (tai vaihtoehtoisesti proletariaatit), liittykää yhteen!

Karl Marxin ja Friedrich Engelsin Kommunistisen manifestin loppukehotus. Vanha työväenliikkeen järjestäytymistä ja työväenluokan kansainvälistä solidaarisuutta kuvastava iskulause, joka oli Neuvostoliiton tunnuksena.

Patria o muerte! (espanjaa, "Isänmaa tai kuolema!")

Eteläamerikkalainen vallankumouslause, Kuuban kansallinen motto

E pluribus unum ("Monesta yksi")

Yhdysvaltojen kansallinen motto, tarkoittaa osavaltioiden muodostamaa liittovaltiota.

In varietate concordia ("Moninaisuudessaan yhtenäinen")

Euroopan unionin tunnuslause, tarkoittaa sen jäsenvaltioiden moninaisuutta.

Ein Volk, ein Reich, ein Führer (saksaa, "Yksi kansa, yksi valtakunta, yksi johtaja")

Saksan kansallissosialistien tunnuslause tarkoittaen Saksan kansaa, kolmatta valtakuntaa ja Adolf Hitleriä johtajana.

Poliittisia iskulauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

El pueblo unido jamás será vencido! ("Yhtenäistä kansaa ei voi voittaa!")

Latinalaisessa Amerikassa levinnyt chileläinen kansanrintaman iskulause, joka on peräisin Sergio Ortegan alun perin Quilapayún-yhtyeelle kirjoittamasta laulusta. Pinochetin vallankaappauksen jälkeen laulu tuli kuuluisaksi Inti-Illimanin levytyksenä.

Kinder, Küche, Kirche ("lapset, keittiö, kirkko")

Saksan keisarin Vilhelm II:n puolison Augusta Viktorian ilmaisu maansa naisten keskeisimmälle arvomaailmalle. Yksi varhaisimmista natsien motoista, jota Saksassa vielä joskus käytetään ivallisesti kuvaamaan naisten asemaa yhteiskunnassa.

Koti, uskonto ja isänmaa

Edellisestä lainattulähde? konservatiivisen oikeiston tunnus, jota Suomessa ovat käyttäneet Kokoomus, KD ja IKL.

Deus, Pátria e Familia ("Jumala, isänmaa ja perhe")

Portugalin Salazarin Estado Novon aikainen tunnuslause.

Tutto nello Stato, niente contro lo Stato, nulla fuori dello Stato ("Kaikki valtiossa, ei mitään valtiota vastaan, ei mitään valtion ulkopuolella")

Italian fasistien tunnuslause.

Aatelissukujen tunnuslauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Noblesse oblige ("Aatelisuus velvoittaa"), suomalaisen von Alfthan-suvun tunnuslause.
  • Nec adversa, nec prospera flectent, suomalaisen Aminoff-suvun tunnuslause.
  • Labora ("Työskentele"), suomalaisen Antell-suvun tunnuslause.
  • Oma toimi Luojan apu, suomalaisen Oker-Blom-suvun tunnuslause.
  • Vapaa valpas vilpitön, suomalaisen Yrjö-Koskinen-suvun tunnuslause.

Henkilökohtaisia tunnuslauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Candida pro causa ense candido ("Puhtain asein puhtaan asian puolesta"), Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheimin tunnuslause[1]

Uskonnollisia tunnuslauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristinuskoa tarkoittava tunnuslause, jonka Rooman keisari Konstantinus Suuri näki tiettävästi unessa ennen Mulviuksen sillan taistelua, tehden sen jälkeen kristinuskosta valtionuskonnon.

Vaalilauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduskuntavaalilauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo riittää!

Sosiaalidemokraattien vuosina 1947–1948 käyttämä vaalilause, joka oli kohdistettu SKDL:ää vastaan; lausetta jatkettiin erilaisilla luonnehdinnoilla SKDL:n hallituspolitiikasta.

Osaa ja uskaltaa

Kansanedustaja Outi Ojalan vaalilause, jonka myös Arto Lahti otti käyttöön presidentivaalissa 2006.

Nyt tarvitaan tuomari!

Entisen eduskunnan puhemiehen ja nykyisen tasavallan presidentin Sauli Niinistön vaalilause eduskuntavaaleissa 1987

Vähän kuin itseäsi äänestäisit

Keskustan iskulause eduskuntavaaleissa 2007[2]

Presidentinvaalilauseita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentinvaali 1956[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentinvaali 1968[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentinvaali 1982[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentinvaali 1988[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentinvaali 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Kuusanmäki: Vaakuna ja tunnuslause, teoksessa Mannerheim: tuttu ja tuntematon, s. 26. Valitut palat, Helsinki 1997.
  2. http://yle.fi/uutiset/3-5759304