Mulviuksen sillan taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mulviuksen sillan taistelu
Osa Rooman sisällissotaa 311–312
Εν Τουτω Νικα – Rafaelin oppilaiden maalaus 1520-1524
Εν Τουτω ΝικαRafaelin oppilaiden maalaus 1520-1524
Päivämäärä:

28. lokakuuta 312

Paikka:

Rooman lähistöllä

Lopputulos:

Konstantinus löi Maxentiuksen

Osapuolet

Konstantinus Suuri

Maxentius

Komentajat

Konstantinus Suuri

Maxentius

Vahvuudet

Ei tietoa

Nelinkertainen määrä Konstantinuksen armeijaan verrattuna.

Tappiot

Ei tietoa

Ei tietoa

Mulviuksen sillan taistelu (joskus myös Milviuksen sillan taistelu) oli taistelu, jossa Konstantinus Suuri löi vastustajansa Maxentiuksen ja hänestä tuli Rooman valtakunnan länsiosan ainoa hallitsija.

Vuonna 312 Konstantinus marssi Galliasta Roomaa kohti. Maxentius kohtasi hänet Tiber-joen ylittävän Mulviuksen sillan kohdalla. Kun Konstantinus pääsi perille hän huomasi, että vastustajalla oli paljon enemmän joukkoja kun hänellä.

In hoc signo vinces[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuun 27. iltana armeijat valmistautuivat taisteluun. Kerrotaan, että Konstantinus näki näyn taivaalla. Hän näki kreikkalaiset kirjaimet X ja P, kaksi ensimmäistä kirjainta sanasta Kristus. Samalla hän myös näki tai kuuli kreikkalaisen lauseen "Εν Τουτω Νικα" (en touto nika), joka tunnetaan yleensä latinaksi "In hoc signo vinces" eli "Tässä merkissä voitat". Konstantinuksen sanotaan määränneen, että sotilaat maalaisivat kilpiinsä kirjaimet X ja P (Kristus-monogrammi).

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavana päivänä taistelu alkoi ja Konstantinus sai lyötyä Maxentiuksen joukot takaisin Tiber-jokea kohti. Maxentius päätti perääntyä ja ryhmittyä uudelleen Rooman edustalla, mutta hänen armeijansa ei pystynyt perääntymään joen yli. Suurin osa hänen joukoistaan jäi mottiin ja heidät otettiin vangiksi tai tapettiin. Maxentius itse oli kuolleitten joukossa.

Konstantinus marssi Roomaan jossa häntä juhlittiin lännen augustuksena.

Mulviuksen silta ja kristinusko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstantinus (etualalla) ja Sol Invictus kultakolikossa vuodelta 313

Mulviuksen sillan taistelu on ollut merkittävässä osassa kristillisessä historiankirjoituksessa. Tästä syystä tapahtumien todellinen kulku on peittynyt erilaisten tarkoitushakuisten tarinoiden alle. Vain Konstantinus tiesi näkikö hän näyn. Ilmeisesti taistelussa ei kuitenkaan käytetty mitään kristillisiä symboleita. Tiedetään, että Konstantinus lyötti vuosia taistelun jälkeen kolikoita, joissa oli auringonjumala Sol Invictuksen kuva. Konstantinus itse kertoo riemukaaressaan olleensa "jumalaisessa johdatuksessa" ilman mitään viitteitä kristinuskoon. Todennäköisesti kristilliset elementit on keksitty taisteluun jälkikäteen, ja näin taistelu saatiin muutettua kahden roomalaisen välisestä sisällissodasta kristinuskon ja pakanuuden väliseksi taisteluksi.

Konstantinuksen uni ja Mulviuksen sillan taistelu. Homélies de saint Grégoire de Nazianze (BnF MS grec 510) n. 879-882.
Tiber-joen ylittävä Mulviuksen silta (Ponte Milvio) nykyään (2005)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]