Luettelo keisarillisista vierailuista Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo keisarillisista vierailuista Suomessa.

Venäjän keisarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarit kävivät autonomian aikana Suomessa ainakin 81 kertaa. Matkoista 47 oli lomia, joilla viivyttiin yleensä kaksi viikkoa kerrallaan.[1]

Pietari Suuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katariina II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikolai I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri II vieraili kruununperillisenä Helsingissä vuosina 1842 ja 1851.[18]

Aleksanteri II:n vierailua verten rakennettu käymälä Träskändan kartanossa.

Aleksanteri III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kruununperillinen Alexander vieraili Helsingissä kesäkuussa 1857, saapuen höyryfregeetti Rurikilla.[22]

Lomamatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri III purjehti säännöllisesti Suomen vesillä keisarillisella huvipurrella. Hän lomaili Suomessa 21 kertaa ja vietti saaristossa 213 lomapäivää.[1] Saattue ankkuroitui usein Turun saaristoon. Vakituinen satamapaikka oli Högsåran Kejsarhamn, jossa Aleksanteri III vieraili yhteensä 14 kertaa.[1] Vuonna 1884 keisari vieraili Riilahden meritaistelun tapahtumapaikalla ja läheisessä Aminoffien Riilahden kartanossa. Vuosien 1888 ja 1894 välillä keisaripari vietti kesiä Langinkosken kalastusmajassa.

Nikolai II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikolai II purjehti isänsä tavoin usein Suomen vesillä. Keisariksi tultuaan hän vietti vain yhden päivän Langinkosken keisarillisessa kalamajassa

Saksan keisari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin keisari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iranin šaahi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilian keisari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • E. Nervander: Kejsar Alexander I:s samtliga resor i Finland. Helsingfors 1906.
  • Gripenberg, Sebastian: Berättelse om kejsar Aleksanders färd: från Nissilä gästgifveri till staden Kajana. 1828

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jorma & Päivi Tuomi-Nikula: Keisarit kesälomalla Suomessa, s. 236. Venäjän keisarien matkat Suomessa. Atena Kustannus Oy, 2002. ISBN 951-796-287-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Saarten salat – Venäjän tsaarit lomailivat usein saaristossaHelsingin Sanomat, 4.6.2003 "Meno & Paluu"
  2. Matts Dreijer: Ålands bebyggelse i Ord och Bild. Käännös englannin kiellelle, Hjördis Sundblom, 1992. , 1963. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.12.2008). (englanniksi)
  3. a b c Keisarillisia matkoja kaakkois-Suomessa
  4. ESR-tietopalvelu – projektin S80860 loppuraportti
  5. Keisarin vierailu Joutsenossa
  6. Historia
  7. a b c Keisareittemme jäljillä
  8. Panu Pulma: Pien-Ruotsin ulkopolitiikka puntarissa. Tieteessä tapahtuu, 2003, nro 2. Artikkelin verkkoversio. (PDF)
  9. KEISARI ALEKSANTERI I:N VIERAILU
  10. Aleksanteri I Roosien vieraana
  11. a b Keisarivierailut vauhdittivat Tampereen kasvuun
  12. KEISARIN KUOPIO
  13. KARJALAN MEREN ÄÄRELLÄ
  14. Keisari Aleksanteri I:n vierailu Kainuussa 1819
  15. Matti (Matts) Heikinpoika Pätsi eli Jurvanen
  16. Keisari vierailee Turussa. Suometar, 30.9.1851, 5. vsk, nro 39, s. 4. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.10.2009.
  17. Peilisali (kuva 2)
  18. a b Keisarin aikaan Tikkurilan vanhalla asemalla
  19. Teatteriesitys lapsille ja maaherran vastaanotto 3.8. – Keisari Aleksanteri II ja J. V. Snellman lääninhallituksessa
  20. Keisarinmänty on Suomen paksuin petäjä
  21. Pöytäkirja, pidetty Suomen Suuriruhtinanmaan toisia yleisiä Waltiopäiwiä awattaessa, Waltiosalissa Keisarillisessa Linnassa Helsingissä, Syyskuun 18 päiwänä 1863.
  22. Helsingfors d. 25 juni. Åbo Tidningar, 30.06.1857, nro 50, s. 1. Kansalliskirjasto Viitattu 30.06.2014.
  23. Hänen Keisarillisen Majesteettinsa Armollinen Puhe Suomenmaan Säädyille. Keski-Suomi, 28.01.1882, nro 8, s. 1. Kansalliskirjasto Viitattu 30.06.2014.
  24. 120 vuotta kansallispukuja Suomessa
  25. Tsaari Nikolai II Helsingissä 1915
  26. Vihattu tsaari Nikolai II vieraili Helsingissä 1915
  27. Vuosisatamme Kroniikka, s. 70. Koiviston sopimus allekirjoitetaan. Jyväskylä . Helsinki: Gummerus.
  28. Suomen tasavallan presidentti: Japanin keisari vierailee Suomessa
  29. Vuosi 85, s. 138. Japanin kruununprinssi vierailulla Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  30. Vuosi 95, s. 138. Keisarillinen vierailu Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  31. Iranin shaahin vierailu Suomessa 9170 Ylen elävä arkisto
  32. TERVETULOA SUOMALAISELLE SAARELLE - BRASILIAAN (Brasilia/Brasil - Suomi/Finlândia / Info) Brasilia / Brasil. Brasilia/Brasil - Suomi/Finlândia. Viitattu 11.3.2015.
  33. Ensimmäiset eteläamerikkalaiset Suomessa (Brasilian keisari ensimmäisiä vierailijoita) Maahanmuuton historiaa. Maahanmuuttovirasto. Viitattu 11.3.2015.