Luettelo kuninkaallisista vierailuista Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo kuninkaallisista vierailuista Suomessa. Keisarilliset vierailut on lueteltu artikkelissa Luettelo keisarillisista vierailuista Suomessa.

Alankomaiden kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Belgian kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Britannian kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brunein sulttaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikan kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Jordanian kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liechtensteinin suurherttua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luxemburgin suurherttua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malesian kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Monacon ruhtinas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Istuin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qatarin emiiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuninkaalliset ovat vierailleet Suomessa usein, tosin ennen itsenäistymistä vierailut on tehty Ruotsin linnalääneihin eikä itsenäiseen Suomeen. Suomen itsenäistyttyä vierailut lisääntyivät. Usein vierailu on ollut valtiovierailu, mutta he tekevät usein myös yksityisiä ja vuosipäivävierailuja.

Mikael Agricola luovuttaa Uuden testamentin suomennoksen kuningas Kustaa Vaasalle. Luonnos Turun tuomiokirkkoon tehtyä freskoa varten.
Albert Edelfeltin teos Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista kuvaa Kaarle-herttuaa tarttumassa Klaus Flemingin ruumiin partaan Turun linnan Sturenkirkossa. Suomen Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluva teos on sijoitettu Turun linnaan.
Tapaaminen Turussa 1812. Venäläisten lahjoittama patsas Turulle vuonna 2012. Kruununprinssi Kaarle Juhana eli marsalkka Bernadotte vasemmalla seisomamassa ja tsaari Aleksanteri I oikealla istumassa.

Serbian kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tanskan kuninkaalliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]




Württemberg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Prinssi Hendrik Suomessa. Helsingin Sanomat, 1.7.1930, s. 5. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 21.6.2020.
  2. a b c d e f Yhä uusia jalosukuisia kisavieraita Helsinkiin. Helsingin Sanomat, 16.7.1952, s. 5. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 21.6.2020.
  3. Doria UKK926827. Kansalliskirjasto.
  4. Vuosi 95. Alankomaiden kuningatar Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  5. Suomessa on varsinainen prinssien kokoontumisajo: Williamin lisäksi Helsingissä nähdään Ruotsin Daniel ja Hollannin Constantijn Yle Uutiset. Viitattu 2.12.2017.
  6. Doria UKK926006. Kansalliskirjasto.
  7. Vuosi 96. Belgian kuningas Albert syntymäpäivänään Suomessa. Helsinki: Bertmark Kustannus Oy.
  8. Edinburghin herttua vierailee presidentti Paasikiven luona heti Helsinkiin saavuttuaan. Helsingin Sanomat, 12.7.1952, s. 5. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 20.6.2020.
  9. Doria UKK926316. Kansalliskirjasto.
  10. Elisabet II vierailee Suomessa 1976 Elävä arkisto. Yle.
  11. Kentin herttuan vierailu alkoi Tampereella - Vain kourallinen ihmisiä vastassa Raatihuoneella. Helsingin Sanomat, 5.10.1989, s. 18. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 21.6.2020.
  12. Vuosi 94. Kuningatar Elisabet tapasi Jeltsinin ja kävi pikaisesti Suomessa. Helsinki: Bertmark Kustannus Oy.
  13. http://presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=258156&contentlan=1&culture=fi-FI
  14. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/britannian-kuninkaalliset-helsingissa-taalta-bongaat-heidat/2971370
  15. Prinssi Edward vierailee Suomessa – kuninkaalliselle ei voi vilkuttaa Helsingin sanomat. 2.2.2015. Viitattu 2.2.2015.
  16. Cambridgen herttua vierailee Suomessa - Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset tpk.fi. Viitattu 2.12.2017.
  17. Eksoottisin Asem-kokousvieras: Brunein sulttaani Ilta-Sanomat. Viitattu 26.8.2013.
  18. Doria UKK927097. Kansalliskirjasto.
  19. Vuosi 89. Espanjan kuningaspari Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  20. a b c J. Gust. Svanberg: Haparanda 1910-1920 - Idyll och dramatik, s. 205-206. Luleå: Tornedalica 17, 1973.
  21. Vuosi 87. Jordanian kuningas Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  22. Jordanian kuningas Abdullah II työlounaalla presidentti Halosen kanssa Tasavallan presidentin kanslia Uutiset. Tasavallan presidentin kanslia. Viitattu 11.03.2015.
  23. Vuosi 93. Suurherttuapari Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  24. Malesian kuningasparin valtiovierailun aikana liputetaan Helsingissä ja Rovaniemellä Tiedotteet. Sisäasiainministeriö.
  25. Malesian kuningaspari valtiovierailulle Suomeen Ajankohtaista. SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Kuala Lumpur.
  26. King Haakon VII State visits during the reign of King Haakon. The Royal House of Norway.
  27. Norjan kruununprinssipari sai sydämellisen vastaanoton saapuessaan ensi kertaa Suomen kamaralle.. Helsingin Sanomat, 7.7.1936, s. 4-5. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 12.10.2021.
  28. Roland Wilbur Charles: ”American Legion”, Troopships of World War II, s. 7. Washington D.C.: The Army Transportation Association, 1947.
  29. Norjan kruununprinssi tyttärineen saapui eilen. Helsingin Sanomat, 18.7.1952, s. 5. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 20.6.2020.
  30. King Olav V State visits during the reign of King Olav. The Royal House of Norway.
  31. Kruununprinssi Harald tuli turistina Suomeen. Helsingin Sanomat, 21.10.1967, s. 5. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 22.6.2020.
  32. State visits during the reign of King Harald His Majesty The King. The Royal House of Norway.
  33. Norjan kruununprinssi vierailee tänään Helsingissä – täällä hänet näkee Helsingin Sanomat Kaupunki. Helsingin Sanomat. Viitattu 22.10.2013.
  34. a b c Pohjoisen kuninkaat ja kuningattaret juhlivat Helsingissä – "Ne on niin viisaita ja kauniita" Uutiset. 1.6.2017. YLE. Viitattu 4.6.2017.
  35. a b Kuninkaallisten hulppeat jahdit lähtivät Helsingistä – lipuivat Silja Linen ohi kohti uusia tuulia Ilta-Sanomat. 2.6.2017. Viitattu 4.6.2017.
  36. Paavi Johannes Paavali II Suomessa Elävä arkisto. Yle.
  37. Qatarin emiiri Suomeen maanantaina Turun Sanomat Ulkomaat. Turun Sanomat. Viitattu 6.6.2002.
  38. Herman Lindqvist: ”Kustaa Eerikinpojasta tulee Kustaa Vaasa”, ', s. 137-141. Kustaa Vaasan toinen Suomen-matka. Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40491-1.
  39. Herman Lindqvist: ”Suomen herttuakunta”, ', s. 142-157. Seitsemän rauhan, laulun ja musiikin vuotta - sitten sotaa ja kaaosta. Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40491-1.
  40. Herman Lindqvist: ”Veljesvihaa, sotaa ja laajentumispolitiikkaa”, ', s. 164-165. Eerikin vankeusaika. Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40491-1.
  41. Herman Lindqvist: ”Uskonsotaa ja sisällissotaa”, ', s. 196. Kaarle-herttuan voitto. Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40491-1.
  42. Herman Lindqvist: ”Uskonsotaa ja sisällissotaa”, ', s. 199. Kaarle-herttua suorittaa puhdistuksen Suomessa - "Suohon juuttuivat nyt herrat". Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40491-1.
  43. a b Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tulevat Vaasaan Vaasa 400 vuotta. Viitattu 21.10.2009.
  44. Ilkka Mäntylä: ”Kaupunginhallinto”, Tornion kaupungin historia 1. osa, s. 194-197. Hallitsijan vierailu 1694. Tornio: Tornion kaupunki - Historiatoimikunta, 1971.
  45. Kuninkaan vierailu - Adolf Fredrik Suomessa 1752 Peter Hallströmin jälkeläisten sukuyhdistys ry. Viitattu 21.10.2009.
  46. Hatanpään historiaa Hatanpään Kartano. Viitattu 11.8.2009.
  47. Yökylässä kuninkaan sängyssäHelsingin Sanomat, 30.7.2008, sivu A11
  48. Kuninkaiden Kuopio Pohjois-Savon muisti : elämää Kuopiossa Napoleonin aikaan-verkkonäyttely. Viitattu 21.10.2009.
  49. Panu Pulma: Pien-Ruotsin ulkopolitiikka puntarissa. Tieteessä tapahtuu, 2003, nro 2. Artikkelin verkkoversio. (PDF)
  50. a b Ilkka Teerijoki: ”Uusi esivalta ja suhteet venäläisiin”, Tornion kaupungin historia 2. osa, s. 46-47. Jyväskylä: Gummerus Oy, 2007. ISBN 978-952-99540-2-5.
  51. Jorma & Päivi Tuomi-Nikula: Keisarit kesälomalla Suomessa, s. 207. ATENA KUSTANNUS OY, 2002. ISBN 951-796-287-8.
  52. Vuosisatamme Kronikka. Kuninkaallisia vieraita Suomessa. Jyväskylä . Helsinki: Gummerus. ISBN 951-20-2893-X.
  53. Presidentti Tarja Halosen haastattelu Väli-Suomen sanomalehdissä 8.8.2004 9.8.2004. Tasavallan presidentin kanslia. Viitattu 11.8.2009.
  54. Vuosisatamme Kronikka. Kustaa V vierailee Suomessa. Jyväskylä . Helsinki: Gummerus. ISBN 951-20-2893-X.
  55. Kuningas Kustaa VI Aadolf vierailulla 1952 Elävä arkisto. Yle.
  56. Kuninkaallinen maaotteluvieras lensi eilen Helsinkiin. Helsingin Sanomat, 24.7.1934, s. 4,7. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 18.6.2020.
  57. Kuninkaallinen maaotteluvieras lensi eilen Helsinkiin. Helsingin Sanomat, 8.9.1940, s. 6. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 18.6.2020.
  58. Gustaf Adolf katseli sotaa. Helsingin Sanomat, 1/2012, s. 48-51. Suomen Kuvalehti (vain tilaajille) Viitattu 19.6.2020.
  59. Prinssi Gustaf Adolf käynnillä Karjalassa. Helsingin Sanomat, 9.10.1941, s. 3. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 19.6.2020.
  60. Prinssi Gustaf Adolf Hangon rintamalla. Helsingin Sanomat, 8.10.1941, s. 8. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 19.6.2020.
  61. Ruotsin korkein sotilaallinen kunniamerkki sotamarsalkalle - Prinssi Gustaf Adolf luovuttanut Miekkatähdistön suuren ristin ylipäälliköllemme. Helsingin Sanomat, 18.3.1942, s. 4. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 19.6.2020.
  62. Bertil saapui myötätuulessa - aurinkoinen alku vierailulla. Helsingin Sanomat, 24.5.1967, s. 8, 16. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 12.10.2021.
  63. Onnittelut aloittivat tiistain juhlaohjelman. Helsingin Sanomat, 6.12.1967, s. 8, 24. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 12.10.2021.
  64. Vuosi 74, s. 271. Kaarle Kustaa Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  65. Kaarle Kustaa fasaanijahdissa Elävä arkisto. Yle.
  66. Vuosi 79, s. 238. Silvian hymy valloitti Tampereen. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  67. Kuningaspari vierailulla 1983 Elävä arkisto. Yle.
  68. Vuosi 96, s. 197. Victoria ”päähenkilö” Suomen-vierailulla. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  69. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan, kuningatar Silvian ja kruununprinsessa Victorian osallistuminen Helsingin 450-vuotis juhliin UM
  70. Peltotalo, Mika: Ruotsin kuningaspari saapuu tiistaina 25.8. Rannikkoseutu, 14.8.2009, nro 62, s. 8. Raisio: Suomen Paikallissanomat Oy.
  71. Victoria ja vanhemmat vieraisilla 2003 Elävä arkisto. Yle.
  72. Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tulevat Vaasaan Elävä arkisto. Vaasan kaupunki.
  73. a b Ruotsin kuninkaalliset vierailevat Suomen ja Ruotsin rajalla Yle Uutiset. Yleisradio.
  74. Ruotsin kuningaspari saapuu Suomeen Yle Uutiset. Yleisradio.
  75. Ruotsin kuningaspari saapuu valtiovierailulle Suomeen Keskisuomalainen. 3.3.2015. Viitattu 11.3.2015.
  76. Vuosi 81, s. 115. Silvia kastoi nimikkolaivansa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  77. Kruununprinsessa Victoria vieraili Ahvenanmaalla Ruotsin lähetystö.
  78. Victoria ja Daniel saapuivat Suomeen! Iltasanomat.fi. 31.10.2010.
  79. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Prinsessa+Victoria+vierailee+Turussa/1135269441122 Victoria ja Daniel Turussa
  80. http://www.iltalehti.fi/viihde/2011092114428065_vi.shtml Victoria ja Daniel Tornio-Haaparantaan
  81. Prinssi Daniel piipahti Ahvenanmaalla Turun Sanomat Kotimaa. Turun Sanomat.
  82. Tanskan kuninkaan vierailu alkoi eilen. Helsingin Sanomat, 16.5.1928, s. 8. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 21.6.2020.
  83. Prinssi Viggo ratsastustovereineen saapui eilen Tanskasta Helsinkiin. Helsingin Sanomat, 15.6.1937, s. 8. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 21.6.2020.
  84. Doria UKK925704. Kansalliskirjasto.
  85. Doria UKK926730. Kansalliskirjasto.
  86. Friedrich Wilhelm Karl (1754 - 1816) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]