Luettelo historiallisista valtioista, joita ei ollut tunnustettu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo historiallisista valtioista, joita ei ollut tunnustettu tai jotka oli tunnustettu vain osittain. Siihen sisältyvät entiset geopoliittiset kokonaisuudet, jotka pyrkivät tulemaan hyväksytyiksi itsenäisinä valtioina, mutta jotka eivät koskaan saavuttaneet maailmanlaajuista diplomaattista tunnustusta. Luetteloon kuuluvilla ryhmittymillä oli sekä de facto -määräysvalta alueisiinsa että tietyn asteinen autonomia, jonka kautta ne pyrkivät itsenäiseksi valtioksi. Lisäksi luettelo sisältää joitain maita, joilla ei kyseistä määräysvaltaa ollut, mutta jotka olivat kuitenkin vähintään yhden virallisesti tunnustetun valtion tunnustamia.

Alueiden määrittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luetteloon kuuluvat alueet määrittyvät siten, että niiden on pitänyt ensin julistautua itsenäisiksi, ja sen jälkeen vielä joko:

  • koostua väestöstä ja järjestäytyneestä hallituksesta, jotka kykenevät solmimaan suhteita muiden valtioiden kanssa;
  • omata de facto -määräysvalta jonkun tunnustetun itsenäisen valtion alueeseen; tai
  • olla tullut vähintään yhden toisen valtion tunnustamaksi.

Historialliset valtiot, joita ei ollut kokonaan tunnustettu ja joilla oli de facto -määräysvalta alueeseensa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Aikaväli Nykyisin Huomautukset
Flag of the Republic of Alsace-Lorraine.svg Alsace-Lorraine 1918 Osa Ranskaa Lyhytikäinen Elsass-Lothringenin valtakunnanmaa (Reichsland Elsaß-Lothringen).
Прапор Лемко-Русинської Республіки.svg Lemkon tasavalta 1918–1920 Osa Puolaa Venäläismielinen valtio, joka tunnettiin myös nimellä Lemkoksen ruteenien kansantasavalta; se kannatti Valkokaarteja ja halusi liittyä Venäjään, mutta koska tämä ei ollut mahdollista, se yritti liittyä Tšekkoslovakian ensimmäiseen tasavaltaan. Saint-Germainin rauhassa se kuitenkin luovutettiin Puolan toiselle tasavallalle, joka oli saanut sen haltuunsa Puolan-Ukrainan sodassa.
Flag of Asturias.svg Asturian ja Leónin itsenäinen neuvosto 1937 Osa Espanjaa Julistautui itsenäiseksi Espanjan toisesta tasavallasta (24. elokuuta), minkä jälkeen alueen hallitus (El Gobiernín) pyysi Kansainliitolta kansainvälistä tunnustusta. Francon kannattajat kuitenkin miehittivät sen Espanjan sisällissodan aikana (21. lokakuuta), eikä Kansainliitto ehtinyt lähettää vastaustaan ennen sitä.
Saksan Itävallan tasavalta 1918-1919 Itävalta ja osa Tšekin tasavaltaa Lyhytaikainen valtio, joka julistautui itsenäiseksi Itävalta-Unkarin hajottua. Ensimmäisen maailmansodan Ympärysvallat kuitenkin vastustivat sitä, ja sen tilalle tuli Itävallan ensimmäinen tasavalta.
Goustin tasavalta 1827 Osa Ranskaa[1] Ranskalainen pikkukylä, jota pidettiin pitkään itsenäisenä, koska sitä ei ollut koskaan virallisesti liitetty Ranskaan.
Banaatti Banaatin tasavalta 1918 Osa Romaniaa, Serbiaa ja Unkaria Valtion perustivat alueella asuneet etniset ryhmät nykyisen Serbian alueelle, mutta sen tunnusti vain Unkarin demokraattinen tasavalta. Serbia valloitti sen, ja vuonna 1919 se jaettiin Unkarin, Romanian ja silloisen Jugoslavian kesken.
Suomen sosialistisen työväentasavallan lippu Suomen sosialistinen työväentasavalta 1918 Osa Suomea Oli olemassa vain kolmen kuukauden ajan Suomen sisällissodan aikana, ja sen tunnusti vain Neuvosto-Venäjä.
Ireland Irlannin lippu Irlannin tasavalta 1919–1922 Jaettu Pohjois-Irlanniksi ja Irlannin tasavallaksi Irlannin itsenäisyyssodan aikana perustettu tunnustamaton valtio, joka lakkautettiin vuoden 1922 sopimuksella, jolla suurin osa sen alueesta muodostettiin Irlannin vapaavaltio, mutta osa, Pohjois-Irlanti jäi Yhdistyneelle kuningaskunnalle
Slovakian lippuSlovakian ensimmäinen tasavalta 1939–1945 Osa nykyistä Slovakiaa Perustettiin Natsi-Saksan tuella sen jälkeen, kun tämä oli miehittänyt Tšekkoslovakian
Länsi-Bosnia 1993–1995 Osa Bosnia ja Hertsegovinaa Oli olemassa Bosnian sodan aikana. Liittyi Serbian ja Kroatian suunnitelmiin jakaa alue näiden kansojen kesken. Johtaja tuomittiin myöhemmin sotarikoksista.
Krimin lippu Krimin tasavalta 2014 Osa Ukrainaa
Venäjän miehityksen alla
Lyhytaikainen valtio, joka julistautui itsenäiseksi Ukrainasta. Joutui Venäjän miehityksen alle.
Katalonian lippu Katalonian tasavalta 2017 Osa Espanjaa Katalonian parlamentti julisti maan itsenäiseksi kansanäänestyksen jälkeen.

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Aikaväli Nykyisin Huomautukset
Acehin sulttaanikunta 1874–1904 Osa Indonesiaa Nykyisen Indonesian alueella sijainnut sulttaanikunta, jonka Alankomaat valloitti.
East Timor Itä-Timorin lippu Itä-Timorin demokraattinen tasavalta 1975 Nykyisin itsenäinen Entinen Portugalin merentakainen provinssi. Julistautui itsenäiseksi 28.11.1975, ja sen tunnustivat Albania, Kap Verde, Guinea-Bissau ja Mosambik sekä São Tomé and Príncipe. Joulukuussa 1975 Indonesia valloitti sen ja liitti alueeseensa. Yhdistyneet kansakunnat, Portugali ja useimmat muut maat eivät tunnustaneet maan liittämistä Indonesiaan, vaan katsoivat sen edelleen olevan Portugalin aluetta, kunnes se lopullisesti itsenäistyi 2002.
Flag of Manchukuo.svgMantšukuo 1932–1945 Osa Kiinaa Japanilaisten muodostama nukkevaltio.
Mongolian lippuMongolian kansantasavalta 1932–1945 Nykyisin itsenäinen Useat maat eivät sitä tunnustaneet ennen kuin 1960-luvulla, koska Kiinan kansantasavalta piti sitä alueeseensa kuuluvana.[2]
Flag of the Tuvan People's Republic (1933-1939).svgTannu Tuva 1921–1944 Osa Venäjää Tuvalaisten yritys saavuttaa itsenäisyys maan oltua vuosia Kiinan ja Venäjän keisarikunnan hallussa. Neuvostoliitto valtasi maan vuonna 1944 ja liitti sen myöhemmin itseensä.
Tiibetin lippu Tiibet 1913–1951 Nykyisin osa Kiinaa, Nepalia ja Intiaa Vuonna 1913, Thubten Gyatso, Tiibetin 13. Dalai-lama, julisti maan itsenäiseksi Kiinasta,[3] mutta sen tunnusti vain Mongolia.[4][5] 14. Dalai-lama Tenzin Gyatso tunnusti Kiinan suvereenisuuden alueella vuonna 1951,[6], mutta Kiina ei edelleenkään hyväksy vuonna 1914 tehtyjä sopimuksia ja vaatii Intialle kuuluvaa Arunachal Pradeshiä eli Etelä-Tiibetiä.

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Aikaväli Nykyisin Huomautukset
Flag of Biafra.svgBiafra 1967–1970 Osa Nigeriaa Käsitti osan Itä-Nigeriaa, sen tunnustivat Gabon, Haiti, Norsunluurannikko, Tansania ja Sambia
Buuritasavallat 1795–1902 Osa Etelä-Afrikkaa Liitettiin Brittiläiseen Etelä-Afrikkaan buurisodan aikana
Flag of Bophuthatswana.svgBophuthatswana 1977–1994 Kuuluvat Etelä-Afrikkaan Etelä-Afrikan apartheidin aikaiset bantustanit, jotka saivat tunnustuksen Etelä-Afrikan lisäksi vain toisiltaan
Flag of Ciskei.svgCiskei 1981–1994
Flag of Transkei.svgTranskei 1976–1994
Flag of Venda.svgVenda 1979–1994
Flag of Katanga.svgKatanga 1960–1964 Osa nykyistä Kongon demokraattista tasavaltaa Kun entinen Belgian Kongo oli itsenäistynyt Kongon demokraattisesta tasavallasta, sen eteläinen maakunta Katanga pyrki eroamaan syntyneestä valtiosta, mutta sitä ei tunnustettu
Sansibar ja Pemba 1964 Osa Tansaniaa Sansibarin sulttaani teki 17.1.1964 palatsivallankumouksen, minkä jälkeen saaren musta enemmistö julisti perustetuksi Sansibarin ja Pemban kansantasavallan, joka lähes välittömästi yhdistettiin Tanganjikan kanssa Tansaniaksi.
Rhodesian lippuRhodesia 1965–1979 Nykyinen Zimbabwe Entinen brittiläinen siirtomaa, joka julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi
Zimbabwe-Rhodesian lippu Zimbabwe-Rhodesia 1979 Nykyinen Zimbabwe Edellä mainitun Rhodesian lyhytaikainen seuraaja, jonka aikana valkoinen vähemmistöhallitus lopetettiin

Amerikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Aikaväli Nykyisin Huomautukset
Bandeira da Terceira República do Acre.svg Acren tasavalta 1899–1903 Osa Brasiliaa Kolme yritystä saada Acren alue itsenäiseksi Boliviasta. Joka yritys epäonnustui, mutta viimeisen jälkeen osa Acresta siirtyi Brasilialle, mudostaen Acren osavaltion.
Airrecún tasavalta 1993 Osa Nicaraguaa Julistautui itsenäiseksi Nicaraguasta kesäkuussa 1993. Joutui Nicaraguan asevoimien miehityksen alle.
Flag of Anguilla (1967-1969).svg Anguillan tasavalta 1967–1969 Nykyisin Britannian merentakainen alue Perustettiin 1967. Liitettiin takaisin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 1969, jolloin Britannian armeija miehitti saaret.
Flag of the Kingdom of Araucanía and Patagonia.svg Araucanía ja Patagonia 1860–1862 Osa Argentinaa ja Chileä Ranskalaisen Orelie-Antoine de Tounensin vuonna 1860 perustama kuningaskunta. Lakkautettiin tammikuussa 1862.
1stBearFlag.svg Kalifornian tasavalta 1846 Osa Yhdysvaltoja Julistautui itsenäiseksi Meksikosta Meksikon-Yhdysvaltain sodan aikana. Lakkautettiin, kun kapinalliset päättivät liittyä Yhdysvaltoihin.
Flag of the Confederate States of America (1865).svg Amerikan konfederaatio 1861–1865 Osa Yhdysvaltoja Sen perustivat alkujaan seitsemän Yhdysvalloista eroamaan pyrkinyttä osavaltiota: Etelä-Carolina, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Texas ja Louisiana. Yhdysvaltain sisällissodan aikana siihen liittyivät myös Virginia, Tennessee, Arkansas ja Pohjois-Carolina. Liitettiin sodan päätyttyä jälleen Yhdysvaltoihin.
Flag of the Republic of Independent Guyana (1886-1887).svg Itsenäisen Guyanan tasavalta 1886–1891 Osa Brasiliaa Ranskalaisten uudisasukkaitten perustama
Indian Streamin tasavalta 1832–1835 Osa Yhdysvaltoja Liitettiin Yhdysvaltoihin. Osa New Hampshireä.
Flag of República Juliana (1839).svg Julianan tasavalta 1839 Osa Brasiliaa Nykisin osa Santa Catarinan osavaltiota.
Flag of Los Altos.svg Los Altosin tasavalta 1837–1840, 1847 Osa Guatemalaa Quetzaltenango toimi pääkaupunkina.
Madawaskan tasavalta 1827–1842 Osa Kanadaa ja Yhdysvaltoja Nykyisin osa New Brunswickia, Quebecia ja Maine osavaltiota.
Manitobahin tasavalta 1867–1869 Osa Kanadaa Kuuluu nykyisin Manitoban provinssiin.
Flag of the Creek Nation.svg Muskogeen valtio 1799–1832 Osa Yhdysvaltoja Intiaanien perustama lyhytikäinen valtio Floridan niemimaalla. Koostui useista creek- ja seminoliheimoista. Liitettiin Yhdysvaltoihin.
Flag of Piratini Republic.svg Riograndensen tasavalta 1836–1845 Osa Brasiliaa Nykyisin osa Rio Grande do Sulin osavaltiota
Flag of the Republic of the Rio Grande.svg Rio Granden tasavalta 1840 Osa Yhdysvaltoja ja Meksikoa Kuuluu nykyään Texasiin, Coahuilaan, Nuevo Leóniin ja Tamaulipasiin.
Etelä-Haitin tasavalta 1810 Osa Haitia André Rigaud perusti valtion.
Flag of South Peru.svg Etelä-Perun tasavalta,
Flag of Peru (1825-1950).svg Pohjois-Perun tasavalta,
Flag of the Peru-Bolivian Confederation.svg Peru-Bolivian konfederaatio
1836–1839 Osa Argentiinaa, Brasiliaa, Boliviaa, Chileä, Kolumbiaa, Paraguayta, Ecuadoria ja Perua Lakkautettiin 1839.
Flag of the Principality of Trinidad.svg Trinidadin ruhtinaskunta 1893-1895 Osa Brasiliaa Yhdysvaltalaisen James Harden-Hickey perusti valtion 1893 Trindade ja Martim Vaz saaristoon.
Flag of the Vermont Republic.svg Vermontin tasavalta 1777–1791 Osa Yhdysvaltoja Liittyi unioniin Vermontin osavaltiona.
Wataugan tasavalta 1772–1778 Osa Yhdysvaltoja Liitettiin Pohjois-Carolinaan.
Bonnie Blue flag of the Confederate States of America.svg Länsi-Floridan vapaa ja itsenäinen tasavalta 1810 Osa Yhdysvaltoja Lyhytikäinen tasavalta, joka koostui osista Louisianaa, Mississippiä ja Alabamaa. Liitettiin Yhdysvaltoihin James Madisonin presidenttiyden aikana.
Flag of the Republic of Yucatan.svg Jukatanin tasavalta 1841–1843
1846–1848
Osa Meksikoa Lyhytikäinen valtio Jukatanin niemimaalla. Julistautui itsenäiseksi 1841 ja yritti liittyä Yhdysvaltoihin. Tämän epäonnistettua Jukatan liittyi takaisin Meksikoon.

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Aikaväli Nykyisin Huomautukset
Australian imperiumi 1804 Osa Australiaa Australian imperiumi kaatui Castle Hillin kapinan jälkeen.[7]
Bougainville Flag of Bougainville.svg Bougainville väliaikainen hallinto 1990–1998 Osa Papua-Uutta-Guineaa Allekirjoitti rauhansopimuksen Papua-Uuden-Guinean kanssa. Sopimus antoi saarille autonomian ja oikeuden järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä.
Franceville Flag of Franceville.svg Francevillen itsenäinen kommuuni 1889–1890 Osa Vanuatua Ranska takasi alueelle itsenäisyyden. Malesialaiset ja eurooppalaiset asuivat kommuunissa kunnes Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta sekaantui alueen politiikkaan.[8]
North Solomons Flag of Bougainville.svg Pohjoisten Salomonsaarten tasavalta 1975–1976 Osa Papua-Uutta-Guineaa Itsenäistyi kaksi kertaa ja palasi rauhanneuvottelujen jälkeen.
Rotuma Flag of Rotuma (1987-1988).svg Rotuman tasavalta 1987-1988 Osa Fijiä Lakkautettiin 1988.
Tafea Tafea Flag.svg Tafean kansakunta 1980 Osa Vanuatua Vastusti Uusia-Hebridejä mutta alue liittettiin takaisin niihin.
Tanna Bandera Tanna Vanuatu.svg Tannan kansakunta 1974 Osa Vanuatua Julistautui itsenäiseksi. Uudet-Hebridit palautti pian vallan takasin itselleen.
Vemerana Flag of Vemerana.svg Vemeranan tasavalta 1980 Osa Vanuatua Vanutun valta palautettiin alueelle Papua-Uuden-Guinean avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ollivier, Jean M.: Goust - Vallée d'Ossau, au-dessus de Laruns (Goust photo) Pbase.com. 20.5.2007. Viitattu 08.04.2018.
  2. Kotkin, Stephen & Elleman, Bruce A.: Mongolia in the Twentieth Century: Landlocked Cosmopolitan. M.E. Sharpe, 1999. ISBN 978-0-7656-0535-1. Teoksen verkkoversio.
  3. Proclamation Issued by His Holiness the Dalai Lama XIII (1913) Tibet Justice Center. Viitattu 08.04.2018.
  4. Udo B. Barkmann, Geschichte der Mongolei, Bonn 1999, s. 380
  5. Phurbu Thinley: Tibet - Mongolia Treaty of 1913, a proof of Tibet’s independence: Interview with Prof. Elliot Sperling 12.11.2008. Phayul.com. Viitattu 16.8.2013.
  6. Goldstein, Melvyn C., A History of Modern Tibet, 1913-1951, University of California Press, 1989, s. 812-813, saying: "After a lengthy discussion...the assembly recommended to the Dalai Lama that the agreement be approved. On 24 October, the Dalai Lama sent an official confirmation to Mao Tse-tung."
  7. Middleton, Amy: The Birth of the Australian Empire? Australian Geographic.
  8. "Wee, Small Republics: A Few Examples of Popular Government", Hawaiian Gazette, 1.11.1895, s. 1
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of historical unrecognized states