Creekit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Creekit
Ehdotetun creekien valtion lippu
Ehdotetun creekien valtion lippu
Väkiluku 50 000 - 60 000
Asuinalueet Yhdysvallat (Oklahoma, Alabama)
Kielet englanti, creek
Uskonnot protestantismi

Creekit ovat Amerikan alkuperäisasukkaita, jotka tunnetaan myös heidän alkuperäisellä nimellään muscogeet, jolla voidaan nykyisin tarkoittaa useita eri intiaaniheimoja. Suurin osa creekeistä asuu Oklahomassa ja Alabamassa, mutta heidän alkuperäiset asuinalueensa ulottuivat myös Georgiaan ja Floridaan. He kuuluivat niin sanottujen viiden sivistyneen heimon joukkoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creekien esi-isät olivat osa Mississippin kulttuuria [1] ja he asuivat nykyisen Tennesseen ja Alabaman alueella. He eivät muodostaneet samanlaista kiinteää kokonaisuutta heimona kuin muut intiaaniheimot, vaan creek-heimo koostui suurimmaksi osaksi itsenäisistä kyläyhteisöistä.

Yhdysvaltain vapaussota jakoi creekit kahteen osaan. Etelässä asuvat creekit olivat puolueettomia, ja pohjoisessa asuvat taistelivat brittien puolella. Kun sota päättyi 1783, Iso-Britannia luovutti creekien alueet Yhdysvalloille. Alexander McGillivray nousi creekien johtajaksi ja onnistui neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen, jossa Yhdysvallat tunnusti creekien itsehallinnon, tosin suuria alueluovutuksia vastaan. Yhdysvallat petti sopimuksen McGillivrayn kuoleman jälkeen ja yhä suurempia osia creekien alueita liitettiin Georgian osavaltioon. George Washington määräsi, että intiaanit olisi sopeutettava länsimaiseen kulttuuriin ja tätä tehtävää hoitamaan valittiin Benjamin Hawkins. Hän opetti creekeille eurooppalaisen tekniikan hyödyntämistä maataloudessa ja creekeistä tuli yksi viidestä sivistyneestä heimosta. Kehitys katkesi kuitenkin creek-sotaan 1812.

Creek-sota alkoi creekien sisällissotana, mutta Yhdysvallat sekaantui siihen nopeasti. Sotaa käytiin amerikkalaisten ja amerikkalaismielisten creekien ja uudistuksia vastustavien creekien välillä. Sota päättyi 1814 ja sen seurauksena creekit joutuivat luovuttamaan alueensa Yhdysvalloille. Myös amerikkalaisten puolella taistelleet creekit joutuivat luovuttamaan alueensa. Alabaman osavaltio muodostettiin suurimmaksi osaksi creekien luovuttamalle maalle. Maaluovutukset johtivat siihen, että monet creekit pakenivat Floridaan, jossa heistä muodostui seminolien heimo.

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa creekeistä asuu Oklahomassa, jonne heidät siirrettiin monien muiden heimojen mukana 1834, mutta myös Alabamassa on creekien reservaatti. Kuten monien muidenkin intiaani-heimojen, myös creekien talous perustuu suurilta osin kasinoihin ja matkailuun. Creekien yhteishenkeä pidetään yllä festivaalein ja esimerkiksi haavipalloturnauksin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Transcribed documents (Arkistoitu – Internet Archive) Sequoyah Research Center and the American Native Press Archives