Viisi sivistynyttä heimoa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viisi sivistynyttä heimoa.

Viisi sivistynyttä kansaa (Five Civilized Tribes) on termi, jolla tarkoitettiin viittä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansaa, joita valkoiset siirtolaiset pitivät suhteellisen sivistyneinä. Nämä kansat olivat cherokeet, chickasawit, choctawit, creekit ja seminolit.[1] Nämä intiaanit olivat omaksuneet useita siirtolaisten tapoja ja käytäntöjä, ja olivat rauhallisissa väleissä näiden kanssa. Näillä kansoilla oli myös plantaaseja ja mustia orjia. Viisi sivistynyttä kansaa asuivat Yhdysvaltain kaakkoisosissa ennen pakkosiirtoja.

Nykyisin "viisi sivistynyttä kansaa" koetaan rasistisena käsitteenä, etenkin niiden intiaanikansojen keskuudessa, jotka eivät kuulu näihin viiteen kansaan.

Intiaanit siirrettiin monessa erässä 1800-luvulla muihin osiin maata, varsinkin nykyisen Oklahoman alueelle.

Yhdysvaltain sisällissodassa choctaw- ja chickasaw-intiaanit taistelivat etelävaltioiden puolella. Creekit, seminolit ja cherokeet taas olivat hajaantuneet kummankin sisällissodan osapuolen kannattajiin. Cherokee-kansan keskuudessa oli sisäisiä taisteluita eri puolten kannattajien välillä.

Yhdysvaltain hallitus lupasi, että uudella alueella intiaanit saisivat maata, jolle valkoisia ei muuttaisi. Siirtolaiset kuitenkin pettivät lupauksen, ja intiaanien maiden valtaus jatkui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Five Civilized Tribes NativeAmericans.com. Arkistoitu 29.1.2009. Viitattu 23.6.2020. (englanniksi)
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.