Seminolit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seminolit
Kokonaismäärä 12 431 puhdasveristä (vuonna 2000)
Asuinalue Yhdysvallat (Oklahoma, Florida)
Kieli (kielet) englanti, creek, mikasuki
Uskonto (uskonnot) protestantismi

Seminolit on intiaaniheimo, joka asuu Yhdysvalloissa Oklahoman ja Floridan osavaltioissa. Seminolien heimo muodostui Floridaan muuttaneista creek-intiaaneista ja vapaaksi pääseistä orjista, joita kutsuttiin nimellä mustat seminolit. Seminolit olivat hyvissä väleissä alueen silloisten omistajien Ison-Britannian ja Espanjan kanssa. Seminolien välit amerikkalaisiin olivat kuitenkin huonot, mikä johti seminolisotiin, joiden seurauksena 3 000 seminolia siirrettiin Oklahomaan, mutta muutama sata jäi Floridaan. Floridaan jääneet olivat eristyksissä muusta maailmasta 1860-luvulta 1930-luvulle asti. Seminolit olivat yksi viidestä sivistyneestä heimosta.

Vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan puhdasverisiä seminoleja oli 12 431 ja osittaisia seminoleja 15 000. Suurin osa kuuluu Oklahoman heimoon, johon kuuluu 6 000 jäsentä. Lisäksi Floridan heimoon kuuluu 3 100 jäsentä. Oklahoman seminolit jakautuvat 14 ryhmään, joista kaksi on mustien seminolien ryhmiä.

Floridan osavaltio tunnusti seminolien heimon 1957 ja Yhdysvaltojen liittovaltio teki saman seuraavana vuonna 1958. Floridan seminolit puhuvat mikasukia ja he ovat suurimmaksi osaksi chiaha-heimon jälkeläisiä. Oklahoman seminolit puhuvat creekiä. Floridan seminoleilla on alkuperäiskansan asema, joten heitä ei veroteta ja heillä on yksinoikeus kasinoihin Floridassa. Muita rahatulon lähteitä ovat tupakka-ala, turismi, golfkentät, museot sekä Floridan seminolien osaksi omistama Hard Rock Cafe -ravintolaketju.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC News:+Seminole tribe in Hard Rock deal 7.12.2006. BBC News. Viitattu 27.8.2010. (englanniksi)
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.