Ympärysvallat

Ympärysvallat eli liittoutuneet olivat ensimmäisen maailmansodan toinen sotaa käyvä liittouma, johon kuului muun muassa Ranska, Iso-Britannia ja Venäjä. Nämä ja muut ympärysvallat ympäröivät vihollisiaan keskusvaltoja, joita olivat Saksa, Itävalta-Unkari, Bulgaria ja Ottomaanien valtakunta. Ympärysvaltojen alue oli keskusvaltojen aluetta suurempi, ja suurempien raaka-ainevarojen ja muiden voimavarojensa vuoksi he olivat keskusvaltoja voimakkaampia ja voittivat sodan.
Ympärysvaltoihin kuuluivat Yhdistynyt kuningaskunta dominioineen (Kanada, Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka), Ranska, Venäjän keisarikunta, Serbia ja myöhemmin sotaan liittyneet valtiot, muun muassa Italia, Portugali, Romania, Kreikka, Japani ja Yhdysvallat. Italian kuningaskunta (1861–1946) liittyi ympärysvaltojen puolelle 1915, Romania ja Kreikan kuningaskunta myöhemmin. Monet pienemmät maat horjuivat ennen liittymistään Ympärysvaltoihin.
Ympärysvaltojen liittouman synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Englannin ja Ranskan sovittua vanhat kiistansa 1905 – tätä sanottiin entente cordialeksi. Venäjän liityttyä mukaan syntyi kolmisopimus, triple entente.
Ympärysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Belgia
Britannian imperiumi
Italia
Japani
Kreikka
Montenegro
Portugali
Ranska
Romania
Serbia
Venäjä
Yhdysvallat
Liittolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Andorra
Transkaukasian federaatio (1918)
Bolivia
Brasilia
Costa Rica
Ecuador
Guatemala
Haiti
Honduras
Kiina
Kuuba
Liberia
Nicaragua
Panama
Peru
San Marino
Siam
Tšekkoslovakia (1918)
Uruguay
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Allied powers britannica.com. Viitattu 26.7.2020.
|