Bougainvillen autonominen alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bougainvillen autonominen alue
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio  Papua-Uusi-Guinea
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Arawa
 – Presidentti John Momis
 – Varapresidentti Raymond Masono
Pinta-ala 9 384 km²
Väkiluku 249 358
 – väestötiheys 27 as./km²

Bougainvillen autonominen alue (engl. Autonomous Region of Bougainville, aiemmin Pohjoisten Salomonsaarten provinssi) on Papua-Uuteen-Guineaan kuuluva autonominen alue. Alueen suurin saari on Bougainville. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan alueen väkiluku on 249 358.[1]

Bougainville kuuluu maantieteellisesti Salomonin saaristoon. Hallinnollisesti se kuuluu Papua-Uuteen-Guineaan.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bougainvillen sisällissota loppui vuonna 1997 Uuden-Seelannin välittämien neuvottelujen jälkeen. Rauhansopimus saatin tehtyä vuonna 2000 ja aseistariisunnan jälkeen perustettiin autonomisen Bougainvillen hallitus. Puolueet päättivät järjestää kansanäänestyksen tulevaisuudessa ja päättää saaren itsenäisyydestä.

Äänestys ensimmäisestä autonomisesta hallituksesta järjestettiin touko–kesäkuussa vuonna 2005. Itsenäisyyttä kannattava Joseph Kabui voitti äänestyksen. Hän kuoli 6. kesäkuuta 2008. Vuonna 2010 John Momisista tuli Bougainvillen presidentti.

25. heinäkuuta 2005 kapinallisjohtaja Francis Ona kuoli. Ona oli entinen Bougainville Copperin maanmittausinsinööri ja merkittävä henkilö Bougainvillen sisällissodassa.

Kansanäänestys itsenäisyydestä 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bougainvillen presidentti John Momis ja Papua-Uuden Guinean pääministeri ovat sopineet, että Bougainvillen itsenäisyydestä järjestetään äänestys kesällä 2019, alustavaksi päiväksi on sovittu 15. kesäkuuta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Brinkhoff: Provinces of Papua New Guinea (National Statistical Office of Papua New Guinea (web)) Citypopulation. Viitattu 16.12.2018.
  2. Question decided for Bougainville referendum Radio New Zealand. 16.10.2018. Viitattu 16.12.2018.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Autonomous Region of Bougainville