Castle Hillin kapina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Castle Hillin kapina
Taistelua esittävä maalaus vuodelta 1804.
Taistelua esittävä maalaus vuodelta 1804.
Päivämäärä:

1804

Paikka:

Castle Hill, Australia

Lopputulos:

Kapina kukistettiin.

Osapuolet

Irlantilaiset nationalistit

 Yhdistynyt kuningaskunta

Vahvuudet

300

79[1]

Castle Hillin kapina oli irlantilaisten nationalistien kapina Castle Hillsissä Australiassa lähellä Sydneytä vuonna 1804. Kapina kukistettiin armeijan voimin. Kapinan jälkeen irlantilaiset tulivat tunnetuksi Australiassa ongelmien aiheuttajina.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikalliset irlantilaiset olivat suuttuneet paikallisen pastori Samuel Marsdenin toimista, joka oli tunnettu hänen vihastaan katolilaisuutta ja irlantilaisia nationalisteja vastaan. Hän toimi Uuden Etelä-Walesin politiikassa ja oli alueen rikkain mies. Vuonna 1800 hän tuomitsi kaksi irlantilaista piiskarangaistukseen, vaikka näyttöä heitä vastaan ei oikeudessa juuri ollut. Rangaistuksen väkivaltaisuus herätti irlantilaisten vihan arsdenia vastaan.[2]

Kapina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilanne kärjistyi ja vuonna 1804 300 irlantilaista kokoontui Castle Hillille tarkoituksenaan synnyttää kapina koko siirtokunnassa. Kapinaa johtivat Irlannin vuoden 1798 kapinan veteraanit. Sotilaat hälytettiin paikalle kun tieto kapinasta saatiin. Kapinoitsijoilla oli vain muutamia pyssyjä ja enimmäkseen he olivat aseistautuneet talikoilla, kivillä ja sauvoilla. Sotilaat avasivat tulen kapinoitsijoita vastaan ja kuusi heistä kuoli heti. Muut pakenivat ja osa osa tapettiin pakomatkalla. Kuusi kapinan johtajaa hirtettiin ja muut saivat lievempiä rangaistuksia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cameron Riley: The 1804 Australian Rebellion and Battle of Vinegar Hill hawkesburyhistory.org.au. Arkistoitu 19.8.2006. Viitattu 24.11.2010. (englanniksi)
  2. a b Richard Nile, Christian Clerk: Cultural Atlas of Australia, New Zealand and South Pacific, s. 155. New York: Facts On File, 1996. ISBN 978-081-603-083-5.