Luettelo Titanicin suomalaisista matkustajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

15. huhtikuuta 1912 Pohjois-Atlantilla uponneella RMS Titanicilla matkusti asiakirjojen mukaan kaikkiaan 63 suomalaista. Heistä vain 20 selvisi haaksirikosta hengissä. Valtaosa laivalla olleista suomalaisista matkusti kolmannessa luokassa, jota yleisesti kutsuttiin siirtolaisluokaksi. Onnettomuus oli aikanaan suuri uutinen myös Suomessa.

Suomalaiset matkustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisten matkustajien historia [1]

 Hukkuneet    Pelastuneet
Nimi Ikä Koti-/lähtöpaikka Matkustajaluokka   Nimi Ikä Koti-/lähtöpaikka Matkustajaluokka
Alhomäki, Ilmari Rudolf[2] 19 Salo 3. Abrahamsson, August[3] 20 Taalintehdas 3.
Backström, Karl Alfred[4] 32 Ruotsinpyhtää 3. Andersson, Erna[5] 17 Ruotsinpyhtää 3.
Berglund, Karl Ivar[6] 22 Finby, Sund, Ahvenanmaa 3. Backström, Maria Mathilda[7] 33 Ruotsinpyhtää 3.
Collander, Erik Gustaf[8] 27 Mikkeli/Helsinki 2. Hakkarainen, Elin Mathilda[9] 24 Kalvola/Helsinki 3.
Gustafsson, Alfred Ossian[10] 19 Karlby, Kökar, Ahvenanmaa 3. Heikkinen, Laina[11] 26 Jyväskylä 3.
Gustafsson, Anders Vilhelm[12] 37 Ruotsinpyhtää 3. Hirvonen, Helga[13] 22 Taalintehdas 3.
Gustafsson, Johan Birger[14] 28 Ruotsinpyhtää 3. Hirvonen, Hildur[15] 2 Taalintehdas 3.
Hakkarainen, Pekka Pietari[16] 28 Kuopio/Helsinki 3. Honkanen, Eliina[17] 27 Saarijärvi/Helsinki 3.
Heininen, Wendla Maria[18] 23 Laitila/Turku 3. Hämäläinen, Anna[19] 24 Kiihtelysvaara 2.
Hiltunen, Martta[20] 18 Kuopio/Utra, Kontiolahti 2. Hämäläinen, Wiljo[21] 8 kk Kiihtelysvaara 2.
Ilmakangas, Ida Livija[22] 27 Paavola 3. Jussila, Erik[23] 32 Elimäki/Helsinki 3.
Ilmakangas, Pieta Sofia[24] 25 Paavola 3. Lindqvist, Eino[25] 20 Taalintehdas 3.
Johanson, Jacob Alfred[26] 34 Bonäs/Munsala 3. Niskanen, Juho[27] 39 Kivijärvi 3.
Jussila, Aina Maria[28] 21 Paavola 3. Silvén, Lyyli Karoliina[29] 18 Tornio 2.
Jussila, Katriina[30] 20 Paavola 3. Sinkkonen, Anna[31] 30 Parikkala 2.
Kallio, Nikolai Erland[32] 17 Kauhajoki 3. Sjöblom, Anna Sofia[33] 18 Munsala 3.
Lahtinen, Anna[34] 26 Kemi 2. Stranden, Juho[35] 31 Kitee 3.
Lahtinen, William[36] 35 Viitasaari/käymässä Kemissä 2. Sundman, Johan[37] 44 Munsala 3.
Laitinen, Kristina Sofia[38] 38 Kuopion msrk/Helsinki 3. Turja, Anna Sofia[39] 18 Oulainen 3.
Leinonen, Antti Gustaf[40] 32 Välitaipale, Helsinki 3. Turkula, Hedvig[41] 65 Jalasjärvi 3.
Mäenpää, Matti Aleksanteri[42] 22 Kauhajoki 3.
Mäkinen, Kalle Edward[43] 29 Ikaalinen 3.
Nieminen, Manta[44] 29 Karinainen 3.
Panula, Eino Viljami[45] 1 Ylihärmä 3.
Panula, Ernesti Arvid[46] 16 Ylihärmä 3.
Panula, Jaakko Arnold[47] 14 Ylihärmä 3.
Panula, Juha Niilo[48] 7 Ylihärmä 3.
Panula, Maria Emilia[49] 41 Ylihärmä 3.
Panula, Urho Abraham[50] 2 Ylihärmä 3.
Pekoniemi, Edvard[51] 21 Heinolan mlk 3.
Peltomäki, Nikolai Johannes[52] 25 Lavia/Hki 3.
Riihivuori, Susanna (Sanni)[53] 22 Ylihärmä 3.
Rintamäki, Matti[54] 35 Kauhajoki 3.
Rosblom, Helena Wilhelmiina[55] 41 Kolla/Rauma 3.
Rosblom, Salli Helena[56] 2 Kolla/Rauma 3.
Rosblom, Victor Richard[57] 18 Kolla/Rauma 3.
Salonen, Johan Werner[58] 23 Karinainen 3.
Sivola, Antti Wilhelm[59] 21 Ruotsinpyhtää 3.
Strandberg, Ida Sofia[60] 22 Godby, Finström, Ahvenanmaa 3.
Tikkanen, Juho[61] 32 Pielavesi 3.
Wiklund, Jacob Alfred[62] 18 Vaasa/Munsala 3.
Wiklund, Karl Johan[63] 21 Vaasa/Munsala 3.
Äijö-Nirva (Ranta-Nirva), Iisakki[64] 41 Kauhajoki 3.

Onnettomuuden jälkiselvittelyt veivät vuosia. Suomalaisista viranomaisista keskeisessä asemassa olivat Senaatin siviilitoimituskunta ja Kenraalikuvernöörinkanslia. Vainajien sukulaisten esittämät korvausanomukset piti toimittaa Lontoossa sijaitsevaan Venäjän pääkonsulinvirastoon. Välikäsinä toimivat myös lääninhallitukset.

Viimeiset leposijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisista hukkuneista tunnistettiin ainoastaan neljän ruumiit, joista kolmen uhrin viimeinen leposija on Halifaxin Fairview Lawnin hautausmaalla:

  • Ruotsinpyhtäältä kotoisin ollut Wilhelm Gustafsson (37) haudattiin mereen.
  • Laitilasta kotoisin ollut Wendla Heininen (23) sai levätä pitkään Fairviewissa tunnistamattomana, mutta aivan äskettäinselvennä löytyi todistusaineistoa, joilla ruumis numero 8 tunnistettiin Wendla Heiniseksi[65]. Hänen nimensä on nyt myös hautakivessä.
  • Munsalasta lähtenyt Alfred Johansson (34).
  • Vaasasta lähteneistä Wiklundin veljeksistä nuorempi, Jacob Alfred (18).

Panulan perheen kohtalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannessa luokassa matkusti Ylihärmästä lähtenyt Maria Panula viiden poikansa kanssa. Perheen isä Juho oli lähtenyt puoli vuotta aiemmin Amerikkaan etsimään työtä ja perheelle uutta kotipaikkaa. Vasta näiden varmistuttua muu perhe lähti kohtalokkaalle matkalle. Mukana oli myös naapurintyttö Sanni Riihivuori lastenhoitajana.

Silminnäkijän kertomuksen mukaan Maria Panula olisi päässyt kahden nuorimman lapsensa kanssa yhteen pelastusveneistä, mutta hän ei lähtenyt laivasta, kun vanhemmat lapset pyysivät: "Äiti, kuollaan kaikki yhdessä."

Viikko onnettomuuden jälkeen nostettiin kanadalaiseen pelastusalukseen Mackay-Bennettiin arviolta kaksivuotiaan lapsen ruumis. Lapsen päällä oli paljon vaatteita, mutta mitään henkilöpapereita ei löytynyt ja lapsi merkittiin ruumiiksi numero 4. Laiva palasi Halifaxiin ja ruumiit haudattiin Fairview Lawn -hautausmaalle 3. toukokuuta 1912. Tapahtumista järkyttyneet kaupungin asukkaat päättivät kuitenkin haudata erikseen tämän lapsen ruumiin seuraavana päivänä. Lapsen kaulaan ripustettiin Mackay-Bennettiin miehistön teettämä kuparinen medaljonki, johon oli kaiverrettu Our babe, Meidän vauvamme. Lapsen lepopaikasta tuli hautausmaan kuuluisin. Sen hautakiveen on kaiverrettu teksti Pystytetty muistoksi tuntemattomalle lapselle, jonka maalliset jäännökset löydettiin 15. huhtikuuta 1912 sattuneen Titanicin tuhon jälkeen. Vuosikymmenien ajan ihmiset ovat laskeneet kukkia, nalleja ja leluja haudalle, josta tuli kaikkien Titanicin lapsiuhrien symboli[66].

Marraskuussa 2002 tunnistettiin tämä tuntemattomana haudattu pienokainen vainajan kolmesta hampaasta ja kuparimedaljongin suojaamasta ranneluusta otetuista dna-näytteestä suomalaiseksi Eino Panulaksi. Myöhemmät DNA-tutkimukset vahvistivat, että pikkulapsi oli sittenkin 19 kuukautta vanha englantilainen Sidney Leslie Goodwin.[67]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jarno Linnolahti, Titanicin suomalaiset löytyvät myös internetistä. Sukutieto 4/2002.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Phil Hind: encyclopedia titanica (Titanic passenger and crew biographies, Titanic pictures, exclusive research articles and ongoing discussions about the Titanic diasaster.) encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  2. encyclopedia titanica:Alhomäki, Ilmari Rudolf encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  3. encyclopedia titanica:Abrahamsson, August encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  4. encyclopedia titanica:Backström, Karl Alfred encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  5. encyclopedia titanica:Andersson, Erna encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  6. encyclopedia titanica:Berglund, Karl Ivar encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  7. encyclopedia titanica:Backström, Maria Mathilda encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  8. encyclopedia titanica:Collander, Erik Gustaf encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  9. encyclopedia titanica:Hakkarainen, Elin Mathilda encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  10. encyclopedia titanica:Gustafsson, Alfred Ossian encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  11. encyclopedia titanica:Heikkinen, Laina encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  12. encyclopedia titanica:Gustafsson, Anders Vilhelm encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  13. encyclopedia titanica:Hirvonen, Helga encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  14. encyclopedia titanica:Gustafsson, Johan Birger encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  15. encyclopedia titanica:Hirvonen, Hildur encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  16. encyclopedia titanica:Hakkarainen, Pekka Pietari encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  17. encyclopedia titanica:Honkanen, Eliina encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  18. encyclopedia titanica:Heininen, Wendla Maria encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  19. encyclopedia titanica:Hämäläinen, Anna encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  20. encyclopedia titanica:Hiltunen, Martta encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  21. encyclopedia titanica:Hämäläinen, Wiljo encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  22. encyclopedia titanica:Ilmakangas, Ida Livija encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  23. encyclopedia titanica:Jussila, Erik encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  24. encyclopedia titanica:Ilmakangas, Pieta Sofia encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  25. encyclopedia titanica:Lindqvist, Eino encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  26. encyclopedia titanica:Johanson, Jacob Alfred encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  27. encyclopedia titanica:Niskanen, Juho encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  28. encyclopedia titanica:Jussila, Aina Maria encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  29. encyclopedia titanica:Silvén, Lyyli Karoliina encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  30. encyclopedia titanica:Jussila, Katriina encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  31. encyclopedia titanica:Sinkkonen, Anna encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  32. encyclopedia titanica:Kallio, Nikolai Erland encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  33. encyclopedia titanica:Sjöblom, Anna Sofia encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  34. encyclopedia titanica:Lahtinen, Anna encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  35. encyclopedia titanica:Stranden, Juho encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  36. encyclopedia titanica:Lahtinen, William encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  37. encyclopedia titanica:Sundman, Johan encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  38. encyclopedia titanica:Laitinen, Kristina Sofia encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  39. encyclopedia titanica:Turja, Anna Sofia encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  40. encyclopedia titanica:Leinonen, Antti Gustaf encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  41. encyclopedia titanica:Turkula, Hedvig encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  42. encyclopedia titanica:Mäenpää, Matti Aleksanteri encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  43. encyclopedia titanica:Mäkinen, Kalle Edward encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  44. encyclopedia titanica:Nieminen, Manta encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  45. encyclopedia titanica:Panula, Eino Viljami encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  46. encyclopedia titanica:Panula, Ernesti Arvid encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  47. encyclopedia titanica:Panula, Jaakko Arnold encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  48. encyclopedia titanica:Panula, Juha Niilo encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  49. encyclopedia titanica:Panula, Maria Emilia encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  50. encyclopedia titanica:Panula, Urho Abraham encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  51. encyclopedia titanica:Pekoniemi, Edvard encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  52. encyclopedia titanica:Peltomäki, Nikolai Johannes encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  53. encyclopedia titanica:Riihivuori, Susanna (Sanni) encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  54. encyclopedia titanica:Rintamäki, Matti encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  55. encyclopedia titanica:Rosblom, Helena Wilhelmiina encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  56. encyclopedia titanica:Rosblom, Salli Helena encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  57. encyclopedia titanica:Rosblom, Victor Richard encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  58. encyclopedia titanica:Salonen, Johan Werner encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  59. encyclopedia titanica:Sivola, Antti Wilhelm encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  60. encyclopedia titanica:Strandberg, Ida Sofia encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  61. encyclopedia titanica:Tikkanen, Juho encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  62. encyclopedia titanica:Wiklund, Jacob Alfred encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  63. encyclopedia titanica:Wiklund, Karl Johan encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  64. encyclopedia titanica:Äijö-Nirva (Ranta-Nirva), Iisakki encyclopedia-titanica.org. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  65. Wetterholm, Claes-Göran: Titanic. Prisma, 1988. ISBN 91-518-3644-0. (ruotsiksi)
  66. Ulla AppelsinTitanicin tuntematon lapsi. Gummerus kustannus Oy, 2003. ISBN 978-951-20-6408-3.
  67. Parry, Wynne: Titanic's Unknown Child Given New, Final Identity livescience.com. 25.4.2011. Viitattu 12.9.2017.