Luettelo Kuopion nähtävyyksistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuopion kulttuuri painottuu vahvan taidekoulutuksen pohjalle rakentuvaan monipuoliseen yhdistelmään teatteria, tanssia, musiikkia ja muotoilua. Kaikissa edellä mainituissa paitsi teatterissa annetaan Kuopiossa koulutusta. Näistä musiikin koulutusketju on kansainvälisestikin huomattava – Kuopiossa tarjotaan musiikin koulutusta päiväkodista aina akateemisiin oppiarvoihin asti. Koulutusketjun toimijoita ovat muun muassa Musiikkilukio, Konservatorio, Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion Musiikki- ja Tanssiakatemia sekä Sibelius-Akatemia. Näistä kolme jälkimmäistä toimii samassa rakennuksessa, Kuopion Musiikkikeskuksessa, ja ne käyttävät osin yhteisiä opettajia[1].

Paikallinen musiikki on perinteisesti ollut painottunutta vastakkaisiin ääripäihin – korkeakulttuuriin ja kupletteihin. Tuoreimmat kaupungin kasvatit ovat kuitenkin sijoittuneet metallimusiikin pariin, esimerkkeinä Tarot, Turmion Kätilöt ja Deathchain.

Teatteri elää kaupungissa kukoistuskauttaan. Tanssiteatteri Minimi valittiin vuoden 2007 teatteriksi. Myös Kuopion kaupunginteatteri oli ehdolla tittelin saajaksi.

Huomattavimpia yksittäisiä kulttuuritapahtumia ovat Anti – Contemporary Art Festival, Kuopio Rockcock, Kuopio Tanssii ja Soi sekä Kuopion viinijuhlat.

Kuopio tukee taidetta muun muassa apurahoin. Vuosittain jaetaan kuvataiteilijoiden apuraha, 8 000 euroa[2], minkä lisäksi taiteilijoille on tarjolla projekti- ja työtila-avustuksia[3]. Palkinnoista merkittävin on kaupungin vuosittain jakama Savonia-kirjallisuuspalkinto.

Urheilun puolella perinteet ovat kunniakkaat etenkin talviurheilussa, mutta joukkoon mahtuu myös menestyksekkäitä esimerkkejä kesälajeista, kuten 50-, 60- ja 70-luvulla parhaan menestyksensä saavuttanut KuPS ja parikymmentä kertaa putkeen miesten vesipallon SM:n voittanut, sittemmin sarjapaikastaan luopunut ja uudelleen alemmilta sarjatasoilta aloittanut KuUS. Puijo ja Väinölänniemi ovat kaupungin nähtävyyksistä ja urheilupaikoista merkittävimmät. Yksittäisistä urheilutapahtumista merkittävimpiä on 1984 alkunsa saanut Finland Ice Marathon, jonka syntymisessä ja kehittymisessä hollantilaiset ovat olleet erityisasemassa,[4][5] joskin eniten mediahuomiota kerää Keski-Euroopassa televisioitava Mäkihypyn maailmancupin Puijon osakilpailu joka putosi kuitenkin kalenterista talveksi 2011-2012[6].

Huomattavat rakennukset ja rakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eivät sisällä muihin kategoriohin mahtuvia

Vuonna 1930 valmistunut arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelema Oy Carlsonin liiketalo

1950-luvulla Kuopion ydinkeskusta oli lähellä saada kaunistuksekseen myös Alvar Aallon suunnitteleman konsertti- ja teatteritalon. Aallon työ nimeltään "Yksi taso" voitti ylivoimaisesti konsertti- ja teatteritalon suunnittelemiseksi järjestetyn arkkitehtikilpailun, mutta talo jäi rakentamatta muun muassa sille osoitetun liian pienen tonttitilan takia.[13]

Kuopion tori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kuopion tori

Patsaat ja muistomerkit, puistot [14][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patsaat ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi suuri määrä muun muassa kaupungin paljastamia muistolaattoja.

Puistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • HopLop -seikkailupuisto
  • Aarneenpuisto (Elisabeth Stenius-Aarneenkallion mukaan), Haapaniemenkadun laidassa
  • Brahenpuisto (Kuopion perustaja kreivi Pietari Brahen mukaan), Väinölänniemen vieressä
  • Haminalahden kulttuuripolku / von Wright kulttuuripolku
  • Hapelähteenpuisto Maljalahdessa
  • Kasarminpuisto, keskustan entisellä kasarmialueella
  • Koulupuisto, Kuopio-hallin, Tekun ja Klassikan vieressä
  • Kuopion Iso hautausmaa, rautatien ja moottoritien välissä
  • Kuopion eläinpuisto
  • Maria Jotunin puisto, Väinölänniemen ja Haapaniemen välissä
  • Minna Canthin puisto, Maljapuron varressa
  • Ollinpuisto (nimi tulee yhdestä Kuopion vanhimmasta, 1500-luvun puolivälin asuttajasta, Olli Hatsosesta), Hatsalassa
  • Piispanpuisto, keskustassa
  • Puijon luonnonsuojelualue, Suomen ensimmäinen yksityisille maille perustettu luonnonsuojelualue
  • Raninin rantapuisto, Koljonniemen ja Väinölänniemen välissä, nimetty Gustaf Raninin mukaan
  • Rodopuisto (mm. alppiruusuja), Niiralassa
  • Sankaripuisto, Hatsalassa
  • Savilahden tiedepuisto
  • Satamapuisto
  • Snellmaninpuisto, keskustassa
  • Valkeisenlammen alue, Niiralassa
  • Väinölänniemen alue, yksi Suomen ensimmäisistä kaupunkipuistoista

Kirkot ja museot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuritapahtumat, keikkapaikat, näyttelyt, orkesterit ja teatterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuritapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keikkapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Crony's Bar
  • Henry's Pub
  • Intro
  • Kulttuuriareena 44
  • Makasiiniravintola Albatrossi
  • Malja
  • Matkustajasatama
  • Musiikkikeskus, Jazzklubi
  • Pannuhuoneen kesäterassi
  • Peräniemen kasino
  • Puikkari
  • Rauhalahti
  • Työnkulma (Rupla)
  • Tähti
  • Väinölänniemi

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Burts Cafe
  • VB-valokuvakeskus
    • Barson Kellari
  • Galleria 12
  • Galleria Carree
  • Kuopion Muotoiluakatemia / Kellari-galleria ja Taitemia-galleria
  • Kuopion kaupunginkirjasto
  • Taitemia-Galleria

Orkesterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Haapaniemen nuorisopuhallinorkesteri
  • Kuopion kaupunginorkesteri
  • Pohjantien nuorisopuhallinorkesteri
  • Rajalan puhaltajat (nuorisopuhallinorkesteri)

Teatterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäteatterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvateatterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Finnkino Scala
  • Kuvakukko
  • Kuvapalatsi (ent. Maxim)(lopetettu)

Urheilupaikat, -seurat ja -tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilupaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finland Ice Marathon 2006

Urheilutapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riekki, Helena: Kuopion kaupungin rakennushistoria: kaupungin rakentamisvaiheita vuodesta 1875.. Sarja: Kuopion kaupungin historia, 6. Kuopio, 2005. ISBN 951-842-293-1.
  • Avi Kempinski: Headed For The Finnish (juttu Finland Ice Marathonista) Sports Illustrated. 8.2.1993. Viitattu 10.1.2009. (englanniksi)
  • Johnny Morris: Finland: Grail trail (juttu Finland Ice Marathonista) Telegraph. 12.10.2004. Viitattu 10.1.2009. (englanniksi)
  • Vierailukohteet; aktiviteetit Kuopioinfo. Kuopion kaupunki. Viitattu 7.3.2009.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjois-Savon liiton maakuntahallituksen kokouksen pöytäkirja 7/2007 28.8.2007. Pohjois-Savon liitto. Viitattu 19.1.2008.
  2. Kulttuurilautakunta, listan asianro 7: Kuopiolaisen kuvataiteilijan apuraha 2007. 24.4.2007. Kuopion kulttuurilautakunta. Viitattu 19.1.2008.
  3. Kulttuuriavustusten haku 2007. 23.1.2007. Kuopion kaupunki. Viitattu 19.1.2008.
  4. Oinonen, Timo: Finland Ice Marathon 1984 – 2008... Katsaus vuoden tapahtumista (pdf) 1.2.2008. Kuopion luisteluseura. Viitattu 11.1.2009.
  5. Headed For The Finnish, Sports Illustrated.
  6. http://www.iltasanomat.fi/makihyppy/kuopio-menetti-makihypyn-maailmancupin-osakilpailun/art-1288392998098.html
  7. http://www.kuopio.fi/yks.nsf/TD/291203153925409?OpenDocument
  8. "Varikon historiaa". Puolustusvoimat. (luettu 3.6.2007)
  9. a b Domino.kuopio.fi
  10. ]http://www.kuopioinfo.fi/finnish/perussivut/aktiviteetit/kesa/sauna.php?we_objectID=792 Kuopioinfo.fi]
  11. Ympäristö.fi
  12. Kuopion korkein asuinkerrostalo harjassa (pdf) 3.10.2008. Kuopio.fi: Kuopion kaupunki. Viitattu 7.3.2009.
  13. Competition entry for Kuopio Theatre Alvar Aalto's Architecture. Alvaraalto.fi: Alvar Aalto Säätiö. Viitattu 7.3.2009. (englanniksi)
  14. Kuopion kulttuuriympäristö

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]