Aaro Jalkanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aaro Johannes Jalkanen (8. lokakuuta 1875 Rautalampi14. huhtikuuta 1960 Helsinki)[1] oli kuopiolainen varatuomari ja kulttuurivaikuttaja. Hän toimi muun muassa pääkonsulina Pietarissa sekä diplomaattina Yhdysvalloissa. Musiikin historiaan hän on jäänyt ”Kallavesj'”-laulun sanoittajana.

Jalkasen vanhemmat olivat tilanomistaja Petter Juho Jalkanen ja Fredrika Varis. Hän pääsi ylioppilaaksi Kuopion yksityislyseosta 1896 ja hän suoritti oikeustutkinnon Helsingin yliopistossa 1908. Jalkanen sai varatuomarin arvon 1911. Tämän jälkeen hän toimi asianajajana Kuopiossa.

Kuopiossa juristi Jalkanen säilytti 1900-luvun alussa toimistossaan osaa maahantuodusta aktivistien aselastista. Venäläiset santarmit saivat kuitenkin kuulla asiasta ja hän joutui pakenemaan 1914 Yhdysvaltoihin. Siellä hän opiskeli kielitaitoisena sekä Harvardin yliopistossa että Minnesotassa ja hankki myös pappisvihkimyksen. Jalkasesta tuli lähetystöneuvos 1930 ja hän toimi Suomen pääkonsulina Montrealissa Kanadassa 1932–1939.

Vuonna 1916 Yhdysvalloissa asuessaan Aaro Jalkanen kuuli suomalaisten juhlissa Johannes Kappelin säveltämän ja Ado Grenzsteinin (salanimellä A. Piirikivi) sanoittaman virolaisen kuorolaulun ”Vieraalla maalla”, alkuperäisnimeltään ”Võõrsil” (Yksinäin, yksinäin täytyy pois mun rientämäin. Viroksi: Üksinda, üksinda, pean võõrsil rändama)[2][3]. Hän oli harrastanut ennenkin laulujen sanoittamista muiden säveliin ja päätti aloittaa sanoitustyön. Koti-ikävä kanavoitui lauluun ”Kallavesj”, ja etenkin sen kaihoisaan kertosäkeeseen ”Tokko suanen koskaa ennee kierteep Puijonsarven nennee”. Laulusta tuli heti suosittu sekä Amerikassa että Suomessa.

Aaro Jalkaselle on pystytetty arkkitehti Kaj Michael vuonna 1980 suunnittelema muistokivi Kuopion Puijonsarventien näköalapaikalle.[4]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kallawes'. Kuopio 1926.
  • Kallavesj. Johannes Kappelin säveltämä virolainen kuorolaulu. Sanoitus.
  • Kaksi laulua. Kallavesj. Kirjoittanut Aaro Jalkanen. Pohjois-Savon Kirjapaino, Kuopio.
  • Savon mua. Kallaves' . Suomen Leipuriliitto. Helsinki 1937.
  • Kallavesj ja Savolaisen laulu. Kirjapaino Oy Savo. Kuopio 3. joulukuuta 1944.[1]

Myös tietokirjallisuutta, julkaisemattomia runoja, pakinoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pohjoissavolaisen kaunokirjallisuuden bibliografia : Aaro Jalkanen (Arkistoituja kopioita – Internet Archive)
  2. Minu lauluvara I, s. 272. Tukholma: Välis-Eesti & EMP, 1983. 91-86116-16-9.
  3. Kotilainen, Otto: Koululauluja (Kotikirjaston uumenista) 1924. WSOY. Viitattu 10.10.2014.
  4. pohjois-savonmuisti.fi, Aaro Jalkanen (Arkistoituja kopioita – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.