Kummisetä osa II

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kummisetä, osa II)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kummisetä osa II
The Godfather Part II
Ohjaaja Francis Ford Coppola
Käsikirjoittaja
Tuottaja Francis Ford Coppola
Säveltäjä Nino Rota
Kuvaaja Gordon Willis
Leikkaaja Peter Zinner
Barry Malkin
Richard Marks
Tuotantosuunnittelija Dean Tavoularis
Pukusuunnittelija Theadora Van Runkle
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Ivi.ru
Ensi-ilta 20. joulukuuta 1974
Kesto 200 min
Alkuperäiskieli englanti, sisilia
Budjetti 13 000 000 $[1]
Tuotto 193 000 000 $
Edeltäjä Kummisetä
Seuraaja Kummisetä osa III
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kummisetä osa II on vuonna 1974 ensi-iltansa saanut rikoselokuva, jonka on ohjannut Francis Ford Coppola. Elokuva on jatko-osa vuoden 1972 Kummisetä-elokuvalle. Elokuvan pääosissa esiintyvät Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton ja Robert Duvall. Edeltäjänsä tavoin suureksi yleisö- ja arvostelumenestykseksi muodostunut elokuva luetaan rikoselokuvan klassisiin teoksiin. Ensimmäisen elokuvan tavoin se on useasti valittu yhdeksi parhaimmista elokuvista mitä on ikinä tehty ja sitä pidetään laajasti yhtenä kaikkein onnistuneimmista jatko-osista.[2][3][4][5] Kummisetä osa II sai jatkoa vuonna 1990, kun kolmas osa, Kummisetä osa III, valmistui.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu kolmen vuoden päähän siitä, mihin edellinen päättyi. Corleonen perheen liiketoiminta siirtyy New Yorkista Las Vegasiin ja Kuubaan. Perheen tavoitteena on saada toiminta lailliseksi, mutta suunnitelmien toteuttaminen osoittautuu ongelmalliseksi. Elokuva alkaa kun Michael Corleone yrittää pitää liiketoimintansa kasassa, kun hänet ja hänen vaimonsa yritetään salamurhata. Michael lähtee Kuubaan etsimään syyllistä ja matkan aikana hänen tilanteensa alkaa jatkuvasti hankaloitua, kun hänelle läheiset ihmiset paljastuvat pettureiksi, Nevadan senaattori yrittää tuoda hänen rikollisen toimintansa julki, mikä johtaa isoon oikeussali-istuntoon. Lisäksi hänen vaimonsa Kayn raskaus keskeytyy, minkä vuoksi Michaelin avioliitto alkaa rakoilla.

Juonittelut huipentuvat kun Michael ensimmäisen osan tapaan määrää jättimäisen murha-aallon, jossa kaikki hänen vihollisensa on määrä tappaa. Michaelin pettänyt Fredo-veli pelastuu teloitukselta perheenjäsenten vetoomuksien avulla, mutta hänetkin teloitetaan veljesten äidin kuoltua. Elokuvan lopussa Michael muistelee viimeisiä hetkiään ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia, ennen kuin hän lähti mukaan perheen mafiabisnekseen. Elokuva loppuu kun Michael istuu veden äärellä tuijottaen horisonttiin, ymmärtäen menettäneensä kaiken hänelle rakkaan ja ettei hän tule enää koskaan olemaan onnellinen.

Kummisetä-romaanin mukaisesti Kummisetä osa II -elokuvassa hypätään vähän väliä seuraamaan Vito Corleonen elämää Sisiliassa nuorena poikana. Pitkät takaumat vievät yhdessä noin kolmanneksen elokuvasta ja ne muodostavat melkein oman elokuvansa, varsinaisen elokuvan sisälle. Yhdeksänvuotias Vito menettää perheensä paikallisen rikollispomon vainon takia ja pakenee verikostoa Yhdysvaltoihin. Kasvavassa suurkaupungissa hän etenee sattuman ja periaatteellisen luonteensa johdattamana italialaisyhteisön luottohenkilöksi, värvää apureita ja saavuttaa kunnioitetun mutta myös pelätyn arvoaseman, jolloin häntä aletaan kutsua don Corleoneksi, Kummisedäksi. Lopulta tällä on mahdollisuus kostaa perheensä kokema vääryys synnyinseudullaan. Elokuvan tässä osuudessa Robert De Niro esittää aikuista Vito Corleonea 1920-luvun New Yorkissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Al Pacino  Michael Corleone  
 Robert Duvall  Tom Hagen  
 Diane Keaton  Kay Adams  
 Robert De Niro  Vito Corleone  
 John Cazale  Fredo Corleone  
 Talia Shire  Connie Corleone  
 Lee Strasberg  Hyman Roth  
 Michael V. Gazzo  Frank Pentangeli  
 Morgana King  Carmella Corleone  
 G. D. Spradlin  Pat Geary  
 Richard Bright  Al Neri  
 Marianna Hill  Deanna Corleone  
 Gastone Moschin  Don Fanucci  
 Troy Donahue  Merle Johnson  
 Dominic Chianese  Johnny Ola  
 Amerigo Tot  Michaelin henkivartija  
 Joe Spinell  Willi Cicci  

Ensimmäisen osan menestyksen myötä elokuvan budjetti oli saatu tuplattua, 13 miljoonaan dollariin. Coppola ei ollut kiinnostunut jatko-osan ohjaamisesta, mutta ryhtyi työhön tuottajien hyväksyttyä hänen vaatimuksensa laajennetuista vapauksista työn suhteen. Elokuvan käsikirjoituksessa avusti taas Mario Puzo, jonka alkuperäisromaanista elokuvassa on Vito Corleonen tarina ennen vuotta 1945.

Elokuvan kuvaukset viivästyivät kuukauden Al Pacinon sairastuttua keuhkokuumeeseen.

Näyttelijävalinnat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet ensimmäisen osan näyttelijät esiintyivät myös tässä elokuvassa. Merkittävin lisäys oli Robert De Niro, joka esitti Vito Corleonea. De Niro oli aikaisemmin ollut ehdolla ensimmäisessä Kummisedässä Michael Corleoneniksi, mutta rooli meni Pacinolle.

 • Paras elokuva
 • Paras ohjaus: Francis Ford Coppola
 • Paras miessivuosa: Robert de Niro
 • Paras musiikki: Nino Rota ja Carmine Coppola
 • Paras sovitettu käsikirjoitus: Mario Puzo ja Francis Ford Coppola
 • Paras lavastus

Ehdokkuudet:

 • Paras miespääosa: Al Pacino
 • Paras miessivuosa: Michael V. Gazzo
 • Paras miessivuosa: Lee Strasberg
 • Paras naissivuosa: Talia Shire
 • Paras puvustus

Elokuva on ensimmäinen jatko-osa, joka on saanut Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Lisäksi se on saanut lukuisia muita palkintoja ja on neljännellä sijalla Internet Movie Databasen 250 suosituimman elokuvan listalla. Robert De Niron Oscar-palkinto Vito Corleonen roolista on ainoa kerta, kun kaksi näyttelijää on saanut Oscar-palkinnon samasta roolista (Marlon Brando voitti parhaan miespääosan Oscar-palkinnon ensimmäisestä Kummisetä-elokuvasta).[6]

 1. The Godfather Part II (1974) Box Office Mojo. Viitattu 2.4.2018.
 2. Let the debate begin: 50 best movies of all time USA TODAY. Viitattu 12.7.2018. (englanniksi)
 3. 25 Best Movies Ever Made List25. 8.6.2018. Viitattu 12.7.2018. (englanniksi)
 4. IMDb Users: IMDb Top Rated Movies IMDb. Viitattu 12.7.2018.
 5. Rolling Stone: Readers’ Poll: The 25 Greatest Movie Sequels Rolling Stone. 26.2.2014. Viitattu 12.7.2018. (englanniksi)
 6. Chloe Melas, CNN: Robert De Niro explains his 'Godfather' experiment CNN. Viitattu 16.7.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]