Sonny Corleone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Santino ”Sonny” Corleone on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy amerikanitalialaisesta mafiaperheestä kertovassa Mario Puzon menestysromaanissa Kummisetä ja Francis Ford Coppolan ohjaamassa samannimisessä elokuvassa. Sonny on perheen päämiehen Vito Corleonen esikoinen ja seuraajaehdokas. Elokuvassa Corleonen osan näyttelee James Caan, joka oli suorituksestaan ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sonny Corleone (s. 1916) on perheen esikoisena kouluttautunut pojasta asti isänsä työn jatkajaksi. Hän on luonteeltaan hyvin väkivaltainen ja äkkipikainen. Vito ei ollut poikansa luonteesta hyvillään, mutta osaltaan soimasi itseään, sillä Sonny oli varhain saanut selville isänsä todellisen työn. Sonny osoitti myös pehmeyttä suojelemalla erityisesti nuorempia sisaruksiaan ja pyytämällä isäänsä ottamaan asunnottoman pojan Tom Hagenin perheen jäseneksi. Kaikki luonteenpiirteet yhdistyvät Sonnyyn hänen antaessa langolleen Carlo Rizzille selkäsaunan sisarensa Connien pahoinpitelystä. Kohtausta ja Sonnyn luonnetta kuvattiin Kummisetä-elokuvassa hyvin raa’asti.

Toisen maailmansodan jälkeen New Yorkin mafiaperheiden uudeksi ansaintakeinoksi ehdotetaan huumeiden myymistä. Perheiden välisissä neuvotteluissa Vito kieltäytyy periaatesyistä hyväksymästä huumekaupan hyödyntämistä. Muut perheet eivät ole niin valikoivia ja tarvitsisivat Corleonen perheen suurta vaikutusvaltaa etenkin poliisi- ja oikeusjärjestelmässä. Sonnyn paljastaessa kypsymättömyyttään kiinnostuksensa liikeideaan, kilpaileva Tattaglia-perhe Virgil Sollozzon johdolla ryhtyy toimeen Corleonen perheen heikentämiseksi.

Vito yritetään salamurhata jotta vanhin poika Sonny lähtisi yhteistyöhön huumekauppaan. Sollozzo ja muut ovat kuitenkin tehneet virheliikkeen, sillä Sonny julistaa heille sodan. Nuorin poika Michael Corleone ilmoittautuu vapaaehtoiseksi rauhanneuvotteluihin, jotka ovatkin Corleonen perheen juoni; Michael ampuu Sollozon ja neuvottelussa turvamiehenä olleen poliisipäällikkö McCluskeyn.

Perhe lähettää Michaelin pakoon Sisiliaan, mutta kostona Sollozzon murhasta muut perheet kohdistavat katseensa Sonnyyn. Carlo Rizzi kostaa auttamalla perheen vihollisia. Sopivalla hetkellä hän pahoinpitelee jälleen Connien tietäen tämän soittavan veljelleen. Sonnyn matkareitille järjestetään väijytys tietulliin, jossa hänet ammutaan konepistooleilla. Oman perheen lisäksi Sonnya jäi suremaan avioton poika Vincent Mancini-Corleone, jonka osuutta tuotiin enemmän esille viimeisessä elokuvassa Kummisetä osa III.

Perheenjäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]