Kerataanisulfaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerataanisulfaatin rakenne.

Kerataanisulfaatti (KS) on yksi glykosaminoglykaaneista. Sen rakenteessa toistuvana yksikkönä ovat galaktoosi ja N-asetyyliglukosamiini. Kerataanisulfaattia esiintyy muun muassa rustokudoksessa.

Ominaisuudet ja merkitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerataanisulfaatti koostuu glykosidisellä sidoksella toisiinsa liittyneistä galaktoosi- ja N-asetyyliglukosamiiniyksiköistä. Sekä galaktoosi- että N-asetyyliglukosamiiniyksiköihin voi olla esteröityneenä sulfaattiryhmiä. Molekyylipainoltaan kerataanisulfaattimolekyyli vaihtelee huomattavasti ja on tyypillisesti 5–15 kDa. Kerataanisulfaattia esiintyy liittyneinä proteiineihin muun muassa rustokudoksen aggregaanissa, luustossa, silmän sarveiskalvolla ja aivoissa. Kerataanisulfaatti poikkeaa muista glykosaminoglykaanista siten, että se ei kiinnity proteiinin seriiniaminohappoon ksyloosisokerin välityksellä vaan joko suoraan asparagiiniaminohappoon tai N-asetyyligalaktosamiinin välityksellä seriinin tai treoniiniin.[1][2][3]

Rustokudoksessa kerataanisulfaatti vuorovaikuttaa hyaluronihapon kanssa ja linkittää proteoglykaanit aggregaateiksi. Kerataanisulfaatti on voimakkaasti negatiivisesti varautunut ja vaikuttaa siten proteoglykaanin fysikaaliskemiallisiin ominaisuuksiin. Kerataanisulfaatin suhteellinen määrä rustokudoksessa lisääntyy ihmisen ikääntyessä. Silmän sarveiskalvo sisältää runsaasti kerataanisulfaattia solujen välisessä aineessa ja kerataanisulfaatilla on rooli eräässä periytyvässä sarveiskalvodystrofiasairaudessa.[1][2]

  1. a b Yuehuei H. An, Kylie L. Martin: Handbook of Histology Methods for Bone and Cartilage, s. 75. Humana Press, 2003. ISBN 978-0-89603-960-5. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.06.2012). (englanniksi)
  2. a b Chi-Huey Wong: Carbohydrate-Based Drug Discovery, s. 423. John Wiley & Sons, 2006. ISBN 978-3-527-60578-1. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.06.2012). (englanniksi)
  3. Muut glykosaminoglykaanit Solunetti. Viitattu 12.6.2012.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.