Fallout

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fallout (pelisarja))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fallout

Fallout logo.svg

Kehittäjä Interplay Entertainment
Black Isle Studios
Micro Forte
Bethesda Game Studios
Obsidian Entertainment
Masthead Studios
Julkaisija Interplay Entertainment
14 Degrees East
Bethesda Softworks
Lajityyppi roolipeli
toimintapeli
Ensijulkaisu Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game (1997)
Viimeisin julkaisu Fallout 4 (2015)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Fallout on alun perin Interplayn julkaisema post-apokalyptinen videopelisarja, joka sijoittuu ydinsodan jälkeiseen maailmaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game julkaistiin vuonna 1997 ja seuraavana vuonna Interplay julkaisi jatko-osan Fallout 2. Se oli laajempi kuin edeltäjänsä ja käytti samaa pelimoottoria. Black Isle Studios, joka oli kehittänyt ensimmäisen, mainittiin ensimmäistä kertaa kehittäjänä, koska vasta vuonna 1998 se otti nimensä käyttöön.[1] Black Islen alkuperäistä Fallout 3:a, joka tunnetaan nykyään vain koodinimellään ”Van Buren”, alettiin tehdä heti Fallout 2:n jälkeen, mutta projekti keskeytettiin pian Black Islen hajotessa. ”Van Buren” oli projektin päättyessä miltei täysin valmis julkaisua varten. Sittemmin verkkoon on vuotanut useita variaatioita keskeneräisestä, mutta silti täysin pelattavasta kehitysversiosta.

Maaliskuussa 2001 julkaistiin Micro Fortén kehittämä Fallout Tactics: Brotherhood of Steel. Se oli kolmas Fallout-maailmaan sijoittuva peli, muttei ollut edeltäjiensä tavoin roolipeli, vaikka käyttikin samanlaista hahmonkehitystä ja muita roolipelielementtejä. Pääpaino oli taisteluissa. Tammikuussa 2004 julkaistu toimintaroolipeli Fallout: Brotherhood of Steel oli neljäs Fallout-peli ja sarjassa ensimmäinen joka ilmestyi ainoastaan konsoleille.

Talousvaikeuksiin päätynyt Interplay myi heinäkuussa 2004 Bethesda Softworksille oikeudet tuottaa Fallout 3, varauksilla ostaa Fallout 4 ja Fallout 5. Interplay säilytti vielä oikeudet Falloutin online-peleihin. 8. huhtikuuta lähtien Bethesda on omistanut täyden Fallout-lisenssin, Interplayn säilyttäessä oikeudet vielä Fallout MMOG:iin.

Fallout 3 julkaistiin 28. lokakuuta 2008. Lokakuussa 2010 Bethesda julkaisi Fallout: New Vegasin, ja kesäkuussa 2015 sarjan uusin peli Fallout 4 julkistettiin.

Toistuvat aiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game ja Fallout 2 ovat roolipelejä, kun taas Fallout Tactics: Brotherhood of Steel on strategiapeli, jossa on roolipelielementtejä. Myös Fallout-sarjan kolmas osa, Fallout 3, on kahden ensimmäisen osan lajityypistä poiketen toimintaroolipeli. Varsinainen pelimaailma on kuvattu sarjan varhaisemmissa peleissä isometrisestä 3/4-perspektiivistä, mutta Fallout 3 esitteli uuden ensimmäisestä tai kolmannesta persoonasta kuvatun maailman. Kaikille peleille on kuitenkin yhteistä se, että pelaaja valitsee valmiista hahmoista mieleisensä tai voi halutessaan luoda kokonaan uuden hahmon. Hahmonluonnissa pelaajalla on mahdollisuus valita useita erilaisia taitoja, kykyjä ja ominaisuuksia, joilla jokaisella on oma merkityksensä. Hahmon valinta vaikuttaa tavallaan myös pelin kulkuun. Esimerkiksi älykäs elektroniikka- ja tietokonehahmo osaa korjata käden käänteessä elektronisia laitteita sekä käyttää tietokoneita. Karismaattinen sankari hyvillä puhe- ja kaupankäyntitaidoilla voi puolestaan helposti puhua ihmisiä ympäri ja ostaa tavaraa halvemmalla.

Pelien taistelujärjestelmä on toteutettu varhaisissa osissa vuoropohjaisesti, vaikka peli onkin muuten reaaliaikainen. Fallout Tactics: Brotherhood of Steel -pelissä taistelut käydään reaaliaikaisesti, vaikkakin myös vuoropohjainen pelaaminen on mahdollista. Kun taistelu alkaa, peli muuttuu taistelutilaan ja toimii tällöin vuoropohjaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen taistelualueella oleva hahmo saa toimia vain omalla vuorollaan, omien toimintapisteiden edellyttämän määrän mukaisesti. Pelaaja voi vihollisen kimppuun hyökätessään valita mihin ruumiinosaan hän tähtää vihollista. Tällä on oma vaikutuksena, sillä jalkaan haavoittunut vihollinen ei pysty juoksemaan ja silmiinsä osuman saanut ei enää osu yhtä tarkasti ampuessaan. Päähän tulleesta osumasta hahmolta voi lähteä taju tai pahimmassa tapauksessa hahmo saattaa kuolla välittömästi. Fallout 3 ja sitä uudemmat osat sisältävät reaaliaikaisen taistelun.

Pelien sisältämän väkivallan verisyyttä ja voimasanojen käyttöä voi säätää pelin asetuksista. Pelin eurooppalaiset versiot ovat sensuroituja versioita alkuperäisistä amerikkalaisista. Muun muassa lapset on poistettu pelien euro-versioista kokonaan.lähde?

Joissakin Fallout-peleissä on myös runsaasti viittauksia muihin teoksiin, esimerkiksi Mad Max -elokuviin, Monty Pythonin sketseihin ja Linnunradan käsikirja liftareille -kirjoihin.

Special[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Tactics -pelin käyttämä SPECIAL-järjestelmä.

SPECIAL on hahmonluonti- ja statistiikkajärjestelmä. Special on akronyymi Fallout-pelien hahmojen seitsemästä ominaisuudesta: Strength (voima), Perception (havaintokyky), Endurance (kestävyys), Charisma (karisma), Intelligence (älykkyys), Agility (notkeus/ketteryys) ja Luck (onni). Special pohjautuu paljon GURPS:iin, joka alun perin oli tarkoitettu olemaan peleissä käytetty hahmonluontijärjestelmä. Kumminkin GURPS:ta luovuttiin, sillä Interplayn tekemä sopimus GURPS:n kehittäjän Steve Jacksonin kanssa antoi hänelle luvan vaikuttaa ensimmäisen pelin sisältöön, eikä hän hyväksynyt sen suunnittelua (eli pelin erittäin väkivaltaista olemusta), jonka seurauksena pelin pääsuunnittelija Tim Cain päätti kehittää SPECIALIN. SPECIAL-järjestelmää on tähän asti käytetty seuraavissa Fallout-peleissä: Fallout, Fallout 2, Fallout Tactics: Brotherhood of Steel, Fallout 3, Fallout: New Vegas ja Fallout 4. Fallout-pelien ulkopuolella muunneltua SPECIAL-järjestelmää on käytetty muun muassa Lionheart: Legacy of the Crusader -pelissä ja muutamassa muussa videopelissä.

SPECIAL-järjestelmä sisältää kolme pääominaisuutta: Attributes (lueteltuna ylempänä) eli ominaisuudet ovat hahmon synnynnäisiä kykyjä. Ominaisuudet pysyvät muuttumattomina läpi koko pelin, vaikkakin niitä voi väliaikaisesti muuntaa käyttämällä pelissä lääkkeitä. Ne voivat myös muuttua ikuisesti eri olosuhteissa, kuten käyttämällä Power Armoria, muutamien NPC:iden läsnä ollessa tai saadessa pelissä kriittisen iskun hahmon silmiin. Näiden lisäksi on vielä mahdollista, että ominaisuudet muuttuvat pysyvästi joissain kohdissa peliä, kun pelaaja käyttää eri tavaroita tai valitsee tietyn lisäedun (perk, selitetty alempana).

Skills eli taidot kuvaavat ja määräävät sen, miten hyvin hahmo tulee suoriutumaan tekemästään asiasta (kuten aseella ampumisesta tai lukon tiirikoimisesta). Ne kuvaavat onnistumistodennäköisyyttä, vaikkakin nämä prosentit voivat jatkua paljon yli odotetun 100 prosentin. Taidot tehtiin alun perin kaavamaisesti ja johdettiin ominaisuuksista, mutta niitä voi myöhemmin parantaa taitopisteillä (skill points), joita saa jokaisen hahmon saavutetun uuden tason (level) jälkeen. Hahmonluonnissa pelaaja valitsee myös kolme erikoistaitoa (tag skills), joihin tulee kaksi kertaa enemmän prosenttipisteitä kuin muihin tavallisiin taitoihin verrattuna. Erikoistaidot mahdollistavat pelaajaa tekemään vapaamuotoisen hahmon. Fallout 4:ssä taitopisteistä on luovuttu, ja SPECIAL-pisteet vaikuttavat hahmon ominaisuuksiin.

Perks eli lisäedut ovat erikoisominaisuuksia, jotka mahdollistavat pelaajaa ”muovailemaan” pelin sääntöjä samantapaisesti kuin Dungeons & Dragonsissa. Uusi lisäetu valitaan aina joka kolmannen tai neljännen tason jälkeen (Fallout 3:ssa saa perkin joka tasolla). Lisäetujen lisäksi pelaaja saa valita myös kaksi erikoislisäetua (traits), kuten vaikkapa erikoislisäedun, joka antaa enemmän toimintapisteitä (action points) pelaajalle, joita käytetään pelissä vuoropohjaisen taistelutilan ollessa päällä. Nämä erikoislisäedut on valittava pelin alussa, mutta jos jossain vaiheessa peliä pelaaja ottaa ”Mutate!”-lisäedun, saa pelaaja tällöin vaihtaa yhden alussa valitsemastaan erikoislisäedusta johonkin toiseen haluamaansa.

Asetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarinassa alkaa vuonna 2077 ydinsota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä näiden taistellessa hupenevista luonnonvaroista. Pelissä jätetään kuitenkin kertomatta, kuka ampui ensimmäisen ohjuksen, sillä tarinan mukaan kukaan ei edes tiedä sitä.

Falloutin maailma on retro-futuristinen ja muistuttaa suuresti 1950-luvun amerikkalaista kulttuuria. Toisen maailmansodan päättymiseen saakka historia on Falloutin maailmassa sama kuin todellisuudessa, mutta tämän jälkeiset historian tapahtumat eroavat tosimaailmasta. Ydinvoimasta tulee pääasiallinen energianlähde maailmassa, ja sitä käytetään esimerkiksi autojen polttoaineena. Transistori keksitään vasta vuonna 2023, ja esimerkiksi tietokoneet ovatkin erittäin suurikokoisia. Yhdysvallat luopuu vuonna 1969 osavaltioista ja jakautuu 13 Commonwealthiin. Neuvostoliitto ei hajoa vuonna 1991, vaan säilyy olemassa aina ydinsotaan saakka.

2050-luvulla öljyvarat alkavat huveta, ja Lähi-idän öljyntuottajamaat nostavat rajusti öljyn hintoja. Öljystä riippuvainen European Commonwealth (Falloutin vastine Euroopan unionille) painostaa Lähi-idän maita alentamaan öljyn hintoja, ja aloittaa sotilaallisen hyökkäyksen. Yhdysvallat pysyy puolueettomana, sillä se pystyy tuottamaan itse oman öljynsä. Pian kuitenkin Texasin öljyvarat hupenevat, ja Pohjois-Amerikkaa koettelee suuri energiapula. Moni jäsenmaa vetäytyy YK:sta, ja lopulta koko järjestö hajoaa.

Vuonna 2053 Tel Avivissa tapahtuu ydinterrori-isku, ja kaupunki tuhoutuu lähes täysin. Seuraavana vuonna Lähi-idän taisteluissa käytetään ydinaseita, mistä huolestuneena Yhdysvalloissa aletaan rakentaa suuria pommisuojia eli Vaulteja (suom. holvi) laajamittaisen ydinsodan varalta.

Lähi-idän öljyvarat ehtyvät lopullisesti vuonna 2060. Euroopassa aletaan käydä sisäisiä konflikteja, minkä seurauksena European Commonwealth hajoaa. Vakavista talousvaikeuksista ja energiapulasta kärsivä Kiina miehittää vuonna 2066 Alaskan, ja Yhdysvallat asettaa tämän seurauksena joukkoja Kanadaan, joka myöhemmin liitetään osaksi Yhdysvaltoja. Yhdysvallat saa vuoteen 2077 mennessä vallattua Alaskan takaisin itselleen, mutta aselepoa Kiinan kanssa ei synny. Lopulta resursseista käyty maailmanlaajuinen konflikti eskaloituu 23. lokakuuta 2077 rajoittamattomaksi ydinsodaksi, jossa suurin osa maailman väestöstä kuolee ja järjestäytynyt yhteiskuntarakenne hajoaa täydellisesti. Yhdysvalloissa suuret kaupungit muutamaa poikkeusta (esim. Las Vegas) lukuun ottamatta tuhoutuvat, ja vain harva pääsee turvaan maanalaisiin pommisuojiin.

Ydinsodasta selviytyneet ovat rakentaneet vanhan maailman raunioista kyliä ja muodostaneet omia yhteisöjään. Osa ihmisistä on asustanut ydinsodan ajan niin sanotuissa Vaulteissa, holveissa, jotka ovat massiivisia pommisuojia. Nämä holvit oli rakennettu siten, että ihmiset kykenisivät asumaan niissä kymmeniä tai jopa satoja vuosia, odottamaan laskeuman ohi menemistä ja ympäristön radioaktivisuuden normalisoitumista. Suurin osa Vaulteista oli todellisuudessa niiden kehittäjän, Vault-Tecin testejä, joissa oli asetettu erilaisia haasteita ja eriskummallisia olosuhteita asukkaille. Esimerkiksi eräässä Vaultissa oli järjestelmät suunniteltu alusta lähtien rikkoutumaan muutamien kuukausien välein, ja vaikka viat olivat korjattavissa, se asetti rasitteita asukkaille, ja sillä testattiin ihmisten selviämistä sellaisissa olosuhteissa.

Laskeuma, säteily ja saasteet ovat jättäneet jälkensä myös luontoon. Falloutin maailma onkin täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä otuksia. Osa ihmisistäkin on kärsinyt näistä seikoista ja näin ovat mutatoituneet. Ihmismutantteja peleissä on kahdentyyppisiä, keinotekoisesti luotuja supermutantteja ja ympäristön säteilyn vioittamia, niin sanottuja ghouleja.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dogmeat on koira, joka toimii peleissä pelaajan apurina. Dogmeat esiintyy kaikissa pääsarjan peleissä, joskin Fallout 2:ssa se on mukana pääsiäismunana. Dogmeat on rodultaan australiankarjakoira ja sillä on heterokromia, joskin Fallout 4:ssä se on saksanpaimenkoira.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsarjan pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Adventure[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: A Post Nuclear Adventure on Interplayn vuonna 1997 julkaisema roolipeli. Se sijoittuu Yhdysvaltoihin Los Angelesin pohjoispuolelle. Peli alkaa, kun Vault 13:ssa sattuu onnettomuus, jonka seurauksesta vedenpuhdistussiru menee rikki. Kyseisen sirun tarkoituksena oli taata Vaultin asukkaille puhdasta vettä. Pelaajalle tehtäväksi annetaan löytää vastaavanlainen siru ulkomaailmasta ennen kuin vesivarastot hupenevat. Aikaa hänellä on 150 vuorokautta. Vault 13:n ylipäällikkö ehdottaa aloittamaan etsinnän lähimmästä tietokonearkistoihin rekisteröidystä Vaultista, joka on numeroltaan 15. Pelin ensimmäinen versio sisältää useita bugeja, mutta suurin osa näistä on korjattavissa päivitysten avulla.

Fallout 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout 2 on Interplayn vuonna 1998 julkaisema tietokoneroolipeli. Se sijoittuu edeltäjänsä tavoin Yhdysvaltojen länsirannikolle, San Franciscon pohjoispuolelle, 80 vuotta ensimmäisen osan jälkeen. Pelaajan tehtävänä on pelastaa heimonsa kylä, joka kärsii kuivuudesta. Kylänviisain kertoo pelaajalle esineestä nimeltä G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit), jonka avulla voidaan muuttaa aavikko viljelykelpoiseksi puutarhaksi. Näitä esineitä annettiin holveihin, jotta ihmiset voisivat aloittaa maanviljelyn saadakseen ruokaa, kun he poistuvat holveista. Kylänviisain kertoo, että tällainen esine voisi löytyä Vault 13:sta.

Fallout 2 on huomattavasti laajempi kuin ensimmäinen osa. Pelin maailma on valtava ja kaupunkeja on lukuisia erilaisia. Pääjuonen lisäksi pelissä on runsaasti pikkutehtäviä. Pelaamista voi jatkaa vaikka pääjuoni olisi saatu päätökseen. Fallout 2 on toteutettu samalla tavalla ja pelimoottorilla kuin ensimmäinen osa ja peli onkin ulkoisesti samankaltainen. Pelin teosta ja kehittämisestä vastasi ensimmäisen Falloutin tavoin Black Isle Studios. Edeltäjänsä tavoin, peli sisältää paljon bugeja, mutta nämä ovat lähes täysin korjattavissa päivitysten avulla.

Alun perin Interplayn Black Isle Studios kehitti Fallout 3:sta Van Buren -työnimellä, mutta projekti keskeytyi 8. joulukuuta 2003, kun Black Isle Studios lakkautettiin. Peli sisälsi muun muassa parannellun pelimoottorin, uusia paikkoja, kulkuneuvoja ja muokatun version SPECIAL-järjestelmästä. Tarina poikkesi kahden ensimmäisen osan Chosen One -asetelmasta, ja keskittyikin peliin vangin asemasta. Pelin suunnitelmiin kuului myös se, että siinä olisi ollut mahdollista kuulua eri ryhmiin ja vaikuttaa niiden toimintaan. Van Burenista on saatavilla maaliskuussa 2007 nettiin vuotanut teknologiademo.

Fallout 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout 3 julkaistiin vuonna 2008 Bethesda Softworksiltä. Peli poikkeaa sarjan aikaisemmista osista huomattavasti, sillä isometrisen kuvakulman sijaan peli on kuvattu ensimmäisestä tai kolmannesta persoonasta.

Fallout: New Vegas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: New Vegas on vuoden 2010 syksyllä Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle ilmestynyt videopeli, jota oli tekemässä osittain entisestä Black Isle Studiosista koostuva Obsidian Entertainment.[2][3]

Fallout 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout 4 on Bethesda Softworksin vuonna 2015 julkaisema peli sarjaan. Peli on samankaltainen kolmannen persoonan peli Fallout 3:n ja Fallout: New Vegasin kanssa.

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (lyhyemmin Fallout Tactics) on 14 Degrees Eastin vuonna 2001 julkaisema kolmas Fallout-sarjan peli ja poikkeaa aiemmista Fallouteista huomattavasti pelityypiltään. Vaikka SPECIAL-järjestelmä on mukana ja muun muassa perkit ja traitit on implementoitu, Fallout Tactics on enemmän taktinen, Jagged Alliancen kaltainen peli, jossa tehtävien ratkaisemisen ja roolipelaamisen sijasta keskitytään vain ja ainoastaan taisteluun. Kuvakulma on aiempien osien tavoin isometrinen.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel sijoittuu ensimmäisen Falloutin jälkeiseen aikaan, jolloin osa Brotherhood of Steelistä jatkaa perääntyvän supermutanttiarmeijan jahtaamista Kalliovuorten yli. Myrskyn seurauksena osa retkikunnasta tekee pakkolaskun lähelle Chicagoa ja perustaa sinne tukikohtansa. Pelaaja on Brotherhood of Steel -nimisen veljeskunnan värväämä soturi. Brotherhood of Steel on Yhdysvaltain armeijan jäänteistä syntynyt teknologiaa suojeleva ja kehittävä järjestö, joka pyrkii pitämään sodan jälkeisen maailman kurissa keinoja kaihtamatta, samalla kun tavoittelee omia etujaan. Fallout-sarjan aiemmista osista poiketen Fallout Tacticsissa on myös mahdollista kamppailla reaaliaikaisesti, ottaa erilaisia ajoneuvoja haltuun ja käyttää niitä sekä liikkumiseen että taistelemiseen. Myös moninpeli on mahdollista niin internetissä kuin lähiverkossa.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steelissä pelaaja voi värvätä ja varustaa itselleen kuusihenkisen ryhmän erilaisista sotureista. Kokoamallaan ryhmällä pelaaja suorittaa erilaisia tehtäviä juonen edetessä. Tarjolla olevien sotilaiden määrä kasvaa pelin edetessä ja niiden laatu vaihtelee pelaajan karisman mukaan.

Fallout: Brotherhood of Steel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout: Brotherhood of Steel (lyhyemmin BoS) oli Interplayn ainoastaan konsoleille julkaisema Fallout-peli kun se julkaistiin vuonna 2004. Pelin päätehtävänä on löytää Brotherhood of Steelin kadoksissa olevat paladiinit. BoS sijoittuu kolmeen eri paikkaan: Carbonin kyliin, Losiin ja Vaultiin. BoS:ssa ei ole NPC-tovereita, jotka auttavat taisteluissa, toisin kuin kaikissa muissa Fallout-sarjan peleissä. Myös muita erilaisuuksia löytyy muihin Fallout-sarjan peleihin verrattuna. BoS:ssa musiikkina toimii eri heavy metal -yhtyeitä, kuten Slipknot ja Killswitch Engage, kun taas sarjan aiemmissa osissa kuultiin The Ink Spotsin ja Louis Armstrongin musiikkia. Fallout: Brotherhood of Steel oli viimeinen Interplayn julkaisema Fallout-peli.

Fallout Shelter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallout Shelter on ilmainen mobiilipeli, joka julkaistiin vuonna 2015 iOS- ja Android-laitteille. Myöhemmin Bethesda Softworks julkaisi pelistä Windows-version omassa palvelussaan. Peli painottuu nimensä mukaisesti oman holvin ja sen resurssien hallintaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.rpgplanet.com/lionheart/info-faq.shtml
  2. Huttunen, Miika: Uusi Fallout-peli tulossa! Pelaajalehti.com. 20.4.2009. Viitattu 21.4.2009.
  3. Thorsen, Tor: Fallout: New Vegas drops fall 2010, first trailer debuts gamespot.com. 4.2.2010. Viitattu 4.2.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]