Chongqing

Wikipedia
Ohjattu sivulta Chongqingin kunta
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chongqing
重庆
Näkymiä
Näkymiä
Chongqingin sijainti
Chongqingin sijainti
Valtio Kiina
Hallinto
 – Asutustyyppi Kunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 82 401 km²
Korkeus 237 m
Väkiluku (2010) 28 846 170 (kunta)[1]
6 263 790 (kaupunki)[1]
 – Tiheys 350,1 as./km²

Chongqing (yksinkertaistetut merkit: 重庆; perinteiset merkit: 重慶; pinyin: chóng qìng), aikaisempi translitteraatio Chungking, on Kiinan suurin ja yksi neljästä maakuntatasolla itsehallinnollisesta kunnasta – muut ovat Peking, Shanghai ja Tianjin. Se on näistä kunnista ainoa, joka ei sijaitse lähellä vaurasta itärannikkoa. Chongqingin kunnassa asuu noin 28,8 miljoonaa asukasta ja sen kaupunkialueella 6,3 miljoonaa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chongqing saattoi olla Ba-valtion sijaintipaikka Taistelevien läänitysvaltioiden kaudella.

Nimensä se sai prinssi Zhao Dunilta (Eteläinen Song-dynastia) vuonna 1189. Hänestä tuli ensin kuningas ja sitten keisari, ja hän totesi tämän olevan "kaksinkertainen onnellinen juhla" ((yksinkertaistetut merkit: 双重喜庆; perinteiset merkit: 雙重喜慶; pinyin: shuāngchóng xǐqìng), mistä toinen ja neljäs merkki muodostivat sitten kaupungin nimen.

Yuan-dynastian aikana 1362 talonpoikaiskapinan johtaja Ming Yuzhen perusti Chongqingiin lyhytaikaisen Daxia-kuningaskunnan. Sinne perustettiin lyhytaikainen kuningaskunta Daliang vuonna 1621. Qing-dynastian aikana 1891 Chongqing avattiin ensimmäisenä sisämaan kauppapaikkana ulkomaalaisille.

Kiinan tasavallan aikana Chongqingista tuli itsehallinnollinen kunta vuonna 1929. Generalissimus Jiang Jieshi (Chiang Kai-shek) teki siitä väliaikaisen pääkaupungin Kiinan-Japanin sodan aikana 1937–1945. Tuona aikana kaupunki ja sen väestö kärsi suuria tuhoja, sillä Japani pommitti Chongqingia toistuvasti yli viiden vuoden ajan. Kiinan kansantasavalta alensi sen jälleen tavallisen kaupungin asemaan 1954.

14. maaliskuuta 1997 Chongqing korotettiin uudestaan itsehallinnolliseksi kunnaksi. Tavoitteena oli tukea Kiinan yritystä laajentaa kehitystään myös läntisille alueille ja suunnata Kolmen solan padon alta evakuoitavia ihmisiä asumaan sinne.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koordinaatit: 105°17'–110°11' itäistä pituutta, 28°10'–32°13' pohjoista leveyttä
  • Vuoden keskilämpötila: 18°C
  • Lämpötilanvaihtelu: 6–29°C
  • Vuotuinen päivänvalo tunteina: 1 000–1 200
  • Vuotuinen sademäärä: 1 000–1 400 mm
  • Naapurimaakunnat: Hubei (idässä), Hu'nan (idässä), Guizhou (etelässä), Sichuan (lännessä), Shaanxi (pohjoisessa)

Chongqing sijaitsee Tiibetin ylängön laidalla. Sen halkaisevat Jialing- ja Jangtse-joet. Chongqingissa on useita vuoria: Daba pohjoisessa, Wu idässä, Wuling kaakossa ja Dalou etelässä.

Chongqingin pinta-ala on 82000 km2[1]

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chongqingin itsehallinnollinen kunta on jaettu 27 hallintoyksikköön, joista jokaisessa on yli 50 000 asukasta. Suurin näistä on yli viiden miljoonan asukkaan keskus, joka kulkee myös nimellä Chongqing. Sitä seuraavat Wanzhou, Jianjjing ja Hechuan.[1]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chongqingin on tarkoitus johtaa Kiinan läntisten osien kehitystä, joten keskushallitus sijoittaa sinne suuria rahasummia.lähde?

Kaupunki on Kiinan kolmanneksi suurin moottoriajoneuvojen valmistaja, ja suurin moottoripyörien valmistaja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Municipal Province Chongqing, Citypopulation.de
  2. Chongqing City China Perspective. Viitattu 3.2.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Chongqing.