Renminbi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Renminbi
HuoQuan 1962 China.jpg
ISO 4217 -koodi CNY
Keskuspankki Kiinan keskuspankki
Esitelty 1949
Symboli ¥
Käyttäjät Kiina
Jaettava yksikkö jiao (角), fen (分)
Muut nimet juan

Renminbi (perinteiset merkit: 人民幣, yksinkertaistetut merkit: 人民币, pinyin: rénmínbì, kirjaimellisesti kansan raha) on Kiinan kansantasavallan virallinen rahayksikkö, jota laskee liikkeeseen Kiinan keskuspankki. Renminbi ei kuitenkaan ole käytössä Kiinan erityishallintoalueilla Hongkongissa ja Macaossa, vaan niissä on omat rahayksiköt, Macaossa pataca sekä Hongkongissa Hongkongin dollari. Renminbin virallinen ISO 4217 -lyhenne on CNY, vaikka siitä yleisesti käytetäänkin myös ISO-standardin vastaisesti lyhennysmuotoa "RMB". Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päätti ottaa perusyksikkö juanin osaksi kansainvälistä valuuttakoriaan muiden reservivaluuttojen joukkoon lokakuussa 2016.[1]

Vaihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CNY on nykyisin vapaasti vaihdettavissa normaalissa rahaliikenteessä, mutta ei ole merkittävä valuuttakaupassa. Kiinan kansantasavallan tavoitteena on täysi vaihdettavuus valuutalleen, mutta vuoden 1998 Aasian talouskriisi ja niin sanottu kuuma raha väijyvät peikkoina vaihdettavuuden takana.

8. huhtikuuta 2008 euron ja CNY:n suhde oli

  • 1 EUR = ¥10,99

8. tammikuuta 2010 euron ja CNY:n suhde oli

  • 1 EUR = ¥9,32

12. helmikuuta 2013 euron ja CNY:n suhde oli

  • 1 EUR = ¥ 8,45

6. lokakuuta 2015 euron ja CNY:n suhde oli

  • 1 EUR= ¥ 6,878

Yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CNY:n perusyksikkö on juan (元), joka muodollisesti kirjoitetaan 圆 väärennösten vaikeuttamiseksi. 1 juan = 10 jiao (角) = 100 fen (分). Renminbin suurin seteli on 100 juania ja pienin kolikko 1 fen.

Juanista käytetään usein sanaa kuai (块) mandariinikiinassa. Vastaavasti jiao on usein mao (毛).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väärennösten ja kirjanpidon virheiden välttämiseksi rahamäärien yhteydessä käytetään usein muodollisia versioita numeromerkeistä. Tarkemmin asiasta artikkelissa Kiinan numeraalit.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renminbi tuli käyttöön joulukuussa 1948[2], hieman ennen Kansantasavallan perustamista. Sen ansiosta Guomindangin valtakauden loppuaikojen hyperinflaatio saatiin nopeasti pysäytettyä.

Talousuudistusten alkamiseen saakka vuonna 1978 renminbin vaihtokurssit länsivaluuttoihin nähden olivat täysin epärealistiset, minkä vuoksi valuutan vaihtaminen oli erittäin vaikeaa. Vuonna 1978 käyttöön otettiin kahden rahayksikön järjestelmä, jossa kiinalaiset käyttivät renminbitä kun taas ulkomaalaisten oli hankittava valuutanvaihtotositteita. Rahasta käytiin kovaa mustan pörssin kauppaa, sillä vaihtokurssit olivat edelleen epärealistiset.

1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Kiina tasoitti CNY:n arvon realistiseen vaihtosuhteeseen muihin valuuttoihin nähden ja kahden rahayksikön järjestelmästä luovuttiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IMF hyväksyi Kiinan juanin reservikoriinsa Helsingin Sanomat. Viitattu 17.1.2016.
  2. China Banknote Printing and Minting: Banknote And Coin Of PRC Viitattu 27.7.2015. (englanniksi)