Theba (Kreikka)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Theban sijainti.

Theba (myös Teeba, muinaiskreikaksi Θῆβαι eli Thêbai) oli kaupunki muinaisessa Kreikassa. Se oli Boiotian huomattavin kaupunki. Nykyisessä Thebassa on noin 4000 asukasta.

Theba mytologiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thebalaisten tarujen mukaan Theban kuninkaat hallitsivat kaupunkia aina Troijan sotaan asti. Tarun mukaan ensimmäinen kuningas Kadmos perusti Theban linnan. Theban tarupiiriin kuuluvat edelleen Oidipus ja "seitsemän sankarin" ja heidän poikiensa retket Thebaa vastaan.

Theban historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theba oli Boiotian maakunnan tärkeimpiä kaupunkeja ja se yritti saada muut Boiotian kaupungit valtansa alle. Theban hallinto oli yleensä oligarkkinen. Theba ja Ateena taistelivat 500-luvulla eaa. Plataian herruudesta. Theba yritti saada kaikki Boiotian kaupungit valtansa alle, mutta pieni Plataian kaupunki sai apua Ateenalta. Plataia sijaitsi strategisesti tärkeällä paikalla ja sen kautta pääsi helposti hyökkäämään Ateenan hallitsemaan Attikaan. Kun persialaiset hyökkäsivät Kreikkaan niin sanotun persialaissodan aikana, Theba asettui persialaisten puolelle. Thebalaiset taistelivat persialaisten puolella Plataian taistelussa 479 eaa. Sodan jälkeen Sparta ja Ateena riistivät Thebalta sen oikeuden johtaa Boiotian kaupunkeja.

Vuonna 457 eaa. Sparta ja Ateena ajautuivat sotaan. Theba soti Spartan puolella ja ateenalaiset hyökkäsivät sitä vastaan ja valtasivat Boiotian. Peloponnesolaissodan aikana Theba oli taas Spartan liittolainen. Vuonna 431 eaa. Theba yritti taas vallata Plataian, mutta yritys epäonnistui. Lopulta spartalaiset auttoivat thebalaisia valtaamaan Plataian joka tuhottiin. Kun sota loppui vuonna 404 eaa. thebalaiset halusivat tuhota perivihollisensa Ateenan, mutta tähän spartalaiset eivät suostuneet. Spartan vallan kasvaessa Theba ajautui Spartan vastaiseen liittoon Ateenan, Argoksen ja Korintin kanssa. Liiton ja Spartan välinen Korintin sota päättyi ilman selvää voittajaa. Vuonna 382 eaa. spartalaiset valtasivat Theban linnoituksen, mutta thebalaiset karkottivat spartalaiset kaupungistaan kolme vuotta myöhemmin. Samalla demokraatit saivat vallan Thebassa.

Tämän jälkeen Theba sai Epameinondaan ja Pelopidaan johtamana lyhyeksi aikaa (378 eaa.362 eaa.) johtoaseman Kreikassa. Tätä aikaa kutsutaan yleensä Theban hegemoniaksi.

Vuonna 356 eaa. alkoi niin sanotussa kolmas pyhä sota Theban ja läheisen Fokiksen maakunnan kanssa. Noin vuonna 353 eaa. thebalaiset pyysivät Makedonian kuninkaan Filippos II:n avukseen. Filippos käytti tilannetta hyväkseen laajentamalla valtakuntaansa. Vuonna 338 eaa. Theba liittoutui Ateenan kanssa Filipposta vastaan. Filippos kukisti kuitenkin Ateenan ja Theban joukot Khaironeian taistelussa ja pakotti kaikki Kreikan kaupunkivaltiot, Spartaa lukuun ottamatta, mukaan niin sanottuun Korintin liittoon. Sen jälkeen kun Filippos kuoli Theba yritti kapinoida Aleksanteri Suurta vastaan vuonna 335 eaa. Aleksanterin joukot valtasivat Theban ja se hävitettiin miltei täydellisesti. Tradition mukaan ainoastaan runoilija Pindaroksen talo jätettiin tuhoamatta. Kassandros jälleenrakennutti Theban vuonna 315 eaa., mutta siitä ei koskaan enää tullut tärkeää kaupunkia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]