Kolmas pyhä sota

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kolmas pyhä sota käytiin antiikin Kreikan kaupunkivaltioiden välillä vuosina 356–346 eaa. Sota käytiin Fokiksen maakunnan asukkaiden sekä Theban, Boiotian ja Thessalian välillä. Sotaa kutsuttiin pyhäksi, koska sen taustalla oli Delfoin pyhän temppelin hallinta. Sotaan sekaantui myös Makedonian kuningas Filippos II, joka näin saattoi kasvattaa omaa valtaansa.

Sodan alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sota alkoi Theban, jonka suurvalta-asema oli alkanut hiipua, syytettyä Fokiksen maakunnan asukkaita pyhäinhäväistyksestä. Fokislainen Filomelos organisoi vastarinnan Thebaa vastaan. Hän valtasi Delfoin, jonka rikkaan temppelin aarteilla hän palkkasi palkkasotureita. Fokislaiset lähettivät myös avunpyyntöjä Ateenaan ja Spartaan, jotka myös asettuivat Thebaa vastaan. Theban liittolaiset Lokriksen maakunnasta hyökkäsivät Delfoihin, mutta fokislaiset löivät heidät. Tämän jälkeen fokislaiset hyökkäsivät Lokriksen maakuntaan, jossa he löivät Theban, lokrislaisten ja thessalialaisten joukot. Myöhemmin suurempi thebalaisten joukko kukisti fokislaiset ja Filomelos sai surmansa.

Filippos II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen Fokiksen johtoon nousi Onomarkhos, joka kukisti Makedonian kuninkaan Filippos II:n, joka oli tullut avustamaan thebalaisia. Taistelu käytiin tuntemattomalla paikalla noin vuonna 353 eaa. Filippos palasi Makedoniaan. Onomarkhos jatkoi valtaamalla Koroneian kaupungin samana vuonna. Kun Filippos II hyökkäsi Thessaliaan vuonna 352 eaa., Thessalian Ferain kaupungin tyranni Lykofron pyysi Onomarkhokselta apua. Filippos kukisti Onomarkhoksen Thessaliassa niin sanotussa Krookuskentän taistelussa.

Onomarkhoksen kuoltua hänen veljensä Fayllos otti Fokiksen ohjat käsiinsä. Hän palkkasi uusia sotilaita Delfoin aarteilla ja hyökkäsi Boiotiaan. Hänet kuitenkin kukistettiin moneen kertaan ennen kuin hänen onnensa kääntyi ja hän sai vallattua Naryksin kaupungin.

Sodan loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faylloksen kuoltua vuonna 352 eaa. hänen veljenpoikansa Falaikos otti vallan, mutta hänet lyötiin Khaironeian lähellä vuonna 351 eaa. Vuonna 347 eaa. boiotialaiset hyökkäsivät Fokiksen maakuntaan ja löivät fokislaiset. Samana vuonna fokislaiset löivät boiotialaiset Koroneian lähellä. Kummastakaan taistelusta ei tiedetä juuri mitään.

Vuonna 346 eaa. osapuolet solmivat aselevon ja sota päättyi.