Leuktran taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leuktran taistelu
Osa Theban hegemonian sotia
Päivämäärä:

ehkä elokuu 371 eaa

Paikka:

Leuktra, Boiotia

Lopputulos:

Theban voitto

Osapuolet

Theba

Sparta

Komentajat

Epameinondas

Kleombrotos I

Vahvuudet

Noin 6 000 – 7 000

Noin 10 000 – 11 000

Tappiot

?

Noin 2 000

Leuktran taistelu käytiin Theban ja Spartan välillä vuonna 371 eaa. Theba oli aikaisemmin joutunut Spartan valtaan, mutta oli kapinoinut vuonna 379 eaa. Taistelu käytiin sen jälkeen kun kaupunkien väliset rauhanneuvottelut kariutuivat vuonna 371 eaa. Boiotian Leuktrassa Theban etevä sotapäällikkö Epameinondas käytti ensimmäisen kerran niin sanottua "syvää falangiaan" jonka avulla hän kukisti spartalaiset.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spartalaiset lähettivät viestin kuningas Kleombrotokselle joka oli spartalaisen armeijan kanssa Fokiissa. Kleombrotos lähti heti marssimaan kohti Boiotiaa ja pääsi Boiotiaan kiertämällä alueen pohjoispuolelta ohittaen samalla vuoristosolat joissa boiotialaiset aikoivat yllättää hänet. Kleombrotos sai vallattua linnoituksen ja useita trieerejä. Marsiessaan kohti Thebaa spartalaiset leiriytyivät Leuktrassa Thespiain alueella. Epameinondaan johtama boiotialainen armeija marssi Leuktraan jossa armeijat kohtasivat. Spartan armeija koostui 10 000 miehestä, joista noin 700 oli Spartan kansalaisia. Boiotialaisia oli vain 6 000, mutta heidän ratsuväkensä oli paljon parempaa kuin spartalaisten.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leuktran taistelussa Epameinondas käytti epätavallista taktiikkaa. Yleensä hopliiteista koostuva falangi taisteli pitkissä riveissä. Muodostelman oikeaa reunaa pidettiin kunniapaikkana ja spartalaiset vaativat aina saada taistella juuri oikealla reunalla. Spartalaisten vasemmalla siivellä olivat taas heidän paljon huonommin koulutetut liittolaisensa. Koska Epameinondaalla oli vähemmän joukkoja kun vastustajallaan ei hän edes yrittänyt levittää falangiaan yhtä laajalle alueelle kun spartalaiset. Hän asetti myös parhaat miehensä falanginsa vasemmalle puolelle, heti spartalaisia vastapäätä. Heti eturiviin hän asetti Pelopidaan johtaman Theban pyhän joukon, joka koostui 150 miesparista. Pyhän joukon taakse hän kokosi falangin jonka syvyydeksi tuli ennennäkemättömät viisikymmentä miestä. Spartalaisilla falangi oli vain 12 miehen syvyinen. Toinen Epameinondaan käyttämä taktiikka oli antaa heikomman oikean siiven välttää taistelua.

Heti taistelun alettua boiotialainen ratsuväki kukisti spartalaisten ratsuväen joka perääntyi spartalaisen falangin sekaan jossa se aiheutti suurta sekasortoa. Boiotialaiset näkivät tilaisuutensa tulleen ja kävivät hyökkäykseen. Taistelussa Kleombrotos kaatui ja spartalaiset saivat hädin tuskin pidettyä pintansa niin kauan että saivat hänen ruumiinsa pelastettua. Thebalaisten hyökkäys sai kuitenkin spartalaisten muodostelman murrettua ja spartalaisten oli pakko perääntyä. Pian koko spartalaisten armeija lähti pakoon. Yhteensä 4 000 spartalaista tai näiden liittolaista sai taistelussa surmansa. Spartan kansalaisista 400 kaatui taistelussa, kun taas boiotialaisista vain noin 300 menehtyi. Spartalle, jossa asukasluku oli pitkän aikaa hiipunut, Leuktran taistelu oli suuri järkytys.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leuktran taistelun jälkeen Theba nousi vähäksi aikaa Kreikan johtavaksi kaupungiksi. Epameinondaan johdolla Theba hyökkäsi Peloponnesokselle ja vapautti Messenian ja Arkadian Spartan vallasta. Epameinondas kukisti spartalaiset vielä toistamiseen Mantineian taistelussa, mutta kaatui itse taistelun loppuhetkillä.